Wie ‘detectie’ hoort, denkt vaak direct aan passieve infrarood melders (ofwel PIR, veelvoorkomend bij inbraakdetectie in gebouwen). Maar grote buitenterreinen – zoals in de vitale infrastructuur, defensie, pretparken of industrie – zijn niet altijd geschikt voor dit type detectie. Weersinvloeden of bijvoorbeeld lokale fauna kunnen effect hebben. In bepaalde omstandigheden, zoals high secure omgevingen, moet daarbij het detectiesysteem zelf onzichtbaar en dus moeilijk te saboteren zijn. Er zijn veel factoren die meespelen in de keuze voor terreindetectie. Wij helpen u graag bij het maken van de optimale keuze.
Alles over Terreindetectie
Als risicobeheersers zijn wij gewend om in scenario’s te denken. In het hoofd van onze tegenstander – de crimineel, radicaal activist of terrorist – te kruipen en vanuit zijn perspectief uw kwetsbaarheden te bezien. De eerste stap om deze tegenstanders niet bij uw gebouw(en) te laten komen, waar uw mensen en waardevolle goederen of data zich bevinden, is goede elektronische detectie. Wij werken hiervoor volgens ons OSVO principe. OSVO staat voor Organiseren, Signaleren, Vertragen en Opvolgen. In het kort betekent dit dat we in de voorbereiding beginnen met een Masterplan. Zodra het plan uitgewerkt is en de maatregelen geïmplementeerd zijn, zorgen we dat een aanval zo vroeg mogelijk gesignaleerd (ofwel gedetecteerd) wordt. Vervolgens moeten we de overtreders voldoende vertragen om de opvolging in staat te stellen om tijdig in te grijpen. In de video hieronder leggen we u uit hoe dit werkt.
In bovenstaand voorbeeld ziet u de maatregelen aan en in een gebouw. Maar in principe werkt terreindetectie volgens hetzelfe principe; alleen de maatregelen zelf zijn anders. Er zijn verschillende manieren van elektronische terreindetectie die van waarde kunnen zijn voor uw terreinbeveiliging. Denk bijvoorbeeld aan gronddetectie / seismische detectie, velddetectiesystemen, hekwerkdetectie en (thermische) camera’s.
Als u niet dagelijks bezig bent met dit soort vraagstukken, verliest u al snel het overzicht. Onze experts overzien de grote lijnen én de details en kunnen u in elke stap adviseren; te beginnen met een Masterplan. Hierbij wordt, net zoals bij onze Polygon Security Methodiek, uw terrein overzichtelijk opgedeeld in zones en bij elke zone en overgang wordt een pakket aan maatregelen vastgesteld. Geheel in lijn met uw risico’s, wensen en ambities.
Management met PSIM
Detectie en alarmverificatie in het terrein stelt u in staat om afwijkend gedrag van personen en geforceerde toegangen tijdig te onderkennen en te kunnen optreden. Deze systemen en de techniek voor toegangscontrole en toegangsverlening worden samengebracht in een PSIM, waarbij gehandeld wordt conform vooraf vastgestelde protocollen. Dit is een geautomatiseerd proces waarbij alleen een beveiligingsbeambte wordt ingezet voor de menselijke aspecten en alarmopvolging.
Normering van Terreindetectie
Mactwin is een kennisbedrijf. We steken veel energie in het vergaren, delen en borgen van kennis over explosiewering; binnen onze organisatie en daarbuiten. Dit ziet u terug in de deskundigheid en betrokkenheid waarmee onze experts uw oplossing implementeren.
Voor terreindetectie in zijn algemeen is in Nederland is geen specifieke normering gedefinieerd. Het Verbond van Verzekeraars heeft wel een handreiking opgesteld voor terreinbeveiliging in de logistieke sector. Hierin staat dat bij gebruik van camera’s in elk geval de NEN 50132 norm kan worden gehanteerd. Echter, een genormeerd product zegt nog niets over de kwaliteit van uw totale wering. Wij zorgen dat alle maatregelen in balans en samenhang met elkaar zijn opgebouwd, zodat u altijd de weerstand en vertraging kunt bieden die voor uw organisatie belangrijk zijn. Wilt u weten hoe wij verder gaan waar de normering ophoudt?
Stel uw vraag aan onze specialisten
Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing.