Explosiewerende wanden

Explosiewerende wanden2023-10-19T15:21:08+01:00

Bepaalde risico’s vragen bijna vanzelfsprekend om explosiewerende wanden. Denk hierbij aan (overheids-)instellingen met een politieke lading, politiebureau’s, ambassades, militaire complexen, cash centers en gebedshuizen (kerken, moskeeën, synagogen). Het is logisch om de buitenwanden en geveldelen explosiewerend uit te voeren. Maar er zijn ook situaties dat binnenwanden explosiewerendheid vereisen, zoals bij waarderuimtesHigh Secure Area’s (HSA), kluizen en panic rooms. Wat zijn de mogelijkheden voor explosiewerende wanden en hoe staat dit in relatie tot de weerbaarheid van de totale schil van een ruimte? Onze specialisten zijn als geen ander in staat om een integraal totaalbeeld van uw risico’s en (OBE) maatregelen te geven. Hierbij zijn ook combinaties van kogelweringexplosieweringinbraakwering en brandwering mogelijk. Wij voorzien u graag van passend advies.  

Alles over explosiewerende wanden

Er zijn verschillende manieren om een wand explosiewerend te maken. Zo kan er gewerkt worden met een staal- of draadconstructie in (of voor) een wand, maar ook bestaan speciaal explosiewerend beton, kunststof, composiet en zelfs explosiewerende roosters, folie en coatings. Elke methode heeft zo zijn voor- en nadelen. De toepassing dicteert de keuze voor de methodiek. Dit hangt nauw samen met de gewenste weerstandsklasse (op basis van uw voorspelbare risico’s), maar ook de dikte en het gewicht van de wanden en de vorm/volume van de ruimte. Zeker in een situatie van bestaande bouw die moet worden voorzien van explosiewering, moet zorgvuldig gekeken worden naar de technische implicaties. Wij maken graag een berekening voor u.

staalwand-ballistisch-test-explosiewering

Geleiding of absorptie

Bij explosiewerende wanden gebruiken wij waar mogelijk geleidende of absorberende materialen en principes die een acceptabele hoeveelheid schade kunnen deflecteren of absorberen. Zo kan het een optie zijn om een wand in een hoek te plaatsen, waardoor de drukgolf (Mach Stem) minder impact heeft. Voorkom in elk geval het geheel uiteenvallen van een wand. Dit kan door bijvoorbeeld een draadnet in de wanden te verwerken om rondvliegend puin te beperken. Het plaatsen van een draadnet vóór een wand beperkt niet alleen het rondvliegen van puin, maar kan ook een RPG (Rocket Propelled Grenade) opvangen voordat de wand zelf geraakt wordt. Dit zal de schade aan de wand zelf beperken. Gemetselde muren zijn niet aan te raden bij dreiging van explosie. Metselwerk vervalt snel, waardoor bakstenen worden omgezet in levensgevaarlijke projectielen. U ziet, er is veel om rekening mee te houden. Ga nu in gesprek met een specialist! 

stalen plaat uit mangat na ballistische test explosiewering

Normering van explosiewerende wanden

Er zijn geen normeringen voor wering en bescherming tegen contact- en snijladingen die direct op gevelelementen zoals deuren en ramen, maar ook muren worden geplaatst. Mactwin heeft ervaring opgedaan met praktijktesten om het effect en bezwijkverloop te onderzoeken met als doel de juiste maatregelen te kunnen inzetten.

Voor explosies op afstand zoals autobommen en industriele explosies zijn wel normeringen opgesteld. Bijvoorbeeld de Europese normen EN 13123, EN 13124 en  EN 13541. Daarnaast gebruiken we waar nodig de Amerikaanse GSA-TS01:2003 en ISO standaarden ISO 16934 en ISO 16943. Echter, een genormeerd product zegt nog niets over de kwaliteit van uw totale wering. Wij zorgen dat alle maatregelen in balans en samenhang met elkaar zijn opgebouwd, zodat u altijd de weerstand en veiligheid kunt bieden die voor uw organisatie belangrijk zijn. Wilt u weten hoe wij verder gaan waar de normering ophoudt? Neem dan gerust contact met ons op!

Weerstandsklasse van explosiewerende wanden

Voor de definitie van weerstandsklassen zijn een aantal factoren van belang; denk hierbij aan het formaat van de wand, afstand van explosief tot doelwit (Stand-off), hoeveelheid/gewicht explosieven, de piekdruk, impuls en de duur van de impuls. Ook de mate van splintervorming aan de veilige zijde van glas en de mate waarin bijvoorbeeld een wand uiteenvalt onder druk zijn bepalend voor het veiligheidsniveau.

Afhankelijk van uw risicoprofiel kiezen wij samen met u de weerstandsklasse die uw situatie vereist en die past bij uw ambitie.

VBIED vrachtwagen ontploffing autobom explosiewering

Stel uw vraag aan onze specialisten

Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing. 

Ook interessant voor u?

Go to Top