Kogelwerende ramen

Kogelwerende ramen2023-10-19T15:18:46+01:00

U wilt van uw vestiging geen donkere bunker maken. Openheid en transparantie zijn erg populair bij architecten én uw medewerkers. Maar brengt de aard van uw organisatie ook de nodige risico’s op bijvoorbeeld schietincidenten met zich mee? Met kogelwerend glas en kozijnen maakt u uw ramen een robuust onderdeel van uw bouwkundige beveiliging.

Alles over kogelwerende ramen

Kogelwerend glas (ook wel bekend als veiligheidsglas, gelaagd glas of kogelwerend glas) bestaat uit meerdere lagen glas, gescheiden door een heldere laag kunststof (PVB). Naast de kogelwerende eigenschappen, is dit glas doorgaans ook geluiddempend en houdt het de meeste UV-straling tegen. De kozijnen van kogelwerende ramen zijn ook bepaald niet standaard. Met name de verbinding tussen de verschillende elementen (glas, dwarsbalk, kozijn, vleugel, dorpel, slot, cilinder, etc) is van belang voor de weerstandsklasse. Wij adviseren u graag!

Varianten kogelwerend glas

De samenstelling van het glas is afhankelijk van de weerstandsklasse waaraan het moet voldoen. Ook zijn er niet-splinterwerende en splinterwerende varianten. De splinterwerende variant zal bij een beschieting de kogels tegenhouden, zonder het vrijkomen van splinters aan de binnenzijde. Wel zo veilig voor de mensen in uw pand! Glas met een PVB tussenlaag wordt ook wel aangeduid als Splitting (oftewel splinterend). Als hetzelfde glas wordt uitgevoerd met een polycarbonaat laag aan de binnenzijde, wordt ditzelfde raam Non-splitting (niet splinterend). Daarnaast is er nog de variant die geheel bestaat uit polycarbonaat. Deze is uiteraard ook Non-splitting, en tegelijk een stuk lichter dan voorgenoemde varianten. Dit is met name gunstig voor gebruik in voertuigen of bijvoorbeeld ramen op verdiepingen van grote gebouwen.

Normering van kogelwerende ramen

Voor kogelwerend glas zijn normeringen opgesteld. Als basis hanteren wij de Europese normen EN 1522-1523. Echter, een genormeerd product zegt nog niets over de kwaliteit van uw totale wering. Wij zorgen dat alle maatregelen in balans en samenhang met elkaar zijn opgebouwd, zodat u altijd de weerstand en vertraging kunt bieden die voor uw organisatie belangrijk zijn. Wilt u weten hoe wij verder gaan waar de normering ophoudt? Neem dan gerust contact met ons op!

Weerstandsklasse van kogelwerende ramen

Voor de definitie van weerstandsklassen van kogelwerende ramen zijn een aantal factoren van belang; denk hierbij aan het type munitie, het wapen, de vuursnelheid, het aantal schoten en de afstand van waaraf geschoten wordt. In de EN 1522-1523 staan onder meer de klassen FB1-FB7SG1-2
 en AK47 omschreven. Volgens de normering worden deze weerstandklassen getest met een mechanisch afvuurmechanisme, temperatuurmeting, schieten in een driehoek met bepaalde inslagafstand en een snelheidsmeter. Deze tests worden uitgevoerd op kogelwerende ramen, wanden, gevelelementen en deuren. Ook wordt er aandacht besteed aan de verbinding van de verschillende elementen.

Afhankelijk van uw risicoprofiel kiezen wij samen met u de weerstandsklasse die uw situatie vereist en die past bij uw ambitie.

Stel uw vraag aan onze specialisten

Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing. 

Ook interessant voor u?

Go to Top