Explosiewerende ramen

Explosiewerende ramen2023-10-19T15:20:10+01:00

U wilt van uw gebouw geen donkere bunker maken. Openheid en transparantie zijn erg populair bij architecten én uw medewerkers; daglicht en uitzicht dragen bij aan hun welzijn. Maar brengt de aard van uw organisatie ook de nodige risico’s op bijvoorbeeld explosies met zich mee? Wat zijn de mogelijkheden voor explosiewerende wanden en hoe staat dit in relatie tot de weerbaarheid van de totale schil van een ruimte? Met de juiste inschatting van de risicoscenario’s, ontwerp en de indeling van uw gebouw kan in beeld worden gebracht welke (on)mogelijkheden er zijn. Daglicht én voldoende afscherming tegen contact- of snijladingen is meestal niet haalbaar (of betaalbaar). In gevallen van een explosie op afstand maakt u met explosiewerend glas en kozijnen uw ramen een robuust onderdeel van uw bouwkundige beveiliging.

Alles over explosiewerende ramen

Explosiewerende ramen bestaan uit kozijnen met beglazing die speciaal is ontwikkeld om drukgolven van een explosie te weerstaan. Dit glas bestaat uit verschillende glas- en kunststoflagen en wordt veelal ingezet bij gebouwen die een verhoogd risico hebben op een aanslag of plofkraak (politiek, justitie, gebedshuizen, juweliers, etc), of bijvoorbeeld in industriële omgevingen.

De kozijnen van explosiewerende ramen zijn allesbehalve standaard. Er komt veel kijken bij het explosiewerend maken van een raam. Denk naast de beglazing aan de afmetingen, vlakverdeling van het gevelelement, bouwfysische prestaties, etcetera. Alles is van belang voor de weerstandsklasse.

In veel gevallen maken we de ramen naast explosiewerend ook kogelwerend, brandwerend en inbraakwerend. Met ons advies bent u altijd verzekerd van de beste prijs-prestatieverhouding. Neem nu contact met ons op.

Varianten explosiewerend glas

Belangrijk om op te merken is dat glassoorten naast de beschikbare weerstandsklassen nog verder onder te verdelen zijn in splinterend en niet-splinterend – herkenbaar in door aanvullende typering S voor splitting (niet veilig) en NS voor non-splitting (veilig). Bij splintervrij (NS) glas komen er aan de beschermde zijde geen of beperkt splinters vrij, zodat de mensen direct achter het glas zoveel mogelijk beschermd zijn.

Beglazing wordt opgebouwd met verschillende lagen. Glas met PVB tussenlagen en/of in combinatie met polycarbonaat lagen. Polycarbonaat maakt beglazing dunner en lichter maar is ook kostbaarder.

explosiewerend glas

Normering van explosiewerende ramen

Voor explosiewering van ramen bij explosies op afstand zijn normeringen opgesteld. Het door ons gebruikte explosiewerend glas wordt uitvoerig getest met bijvoorbeeld een shock tube, waarbij het glas wordt blootgesteld aan het equivalent van verschillende hoeveelheden TNT dat op 35-50 meter tot ontploffing wordt gebracht. Of in een veldtest, waarbij een hoeveelheid TNT op een bepaalde afstand tot ontploffing wordt gebracht in de open lucht.

Er zijn geen normeringen voor wering en bescherming tegen contact- en snijladingen die direct op gevelelementen zoals deuren en ramen, maar ook muren worden geplaatst. Mactwin heeft ervaring opgedaan met praktijktesten om het effect en bezwijkverloop te onderzoeken met als doel de juiste maatregelen te kunnen inzetten.

Voor explosies op afstand zoals autobommen en industriele explosies zijn wel normeringen opgesteld. Bijvoorbeeld de Europese normen EN 13123, EN 13124 en  EN 13541. Daarnaast gebruiken we waar nodig de Amerikaanse GSA-TS01:2003 en ISO standaarden ISO 16934 en ISO 16943. Zo kunnen we garanderen dat dit glas in combinatie met het kozijnprofiel ook in de praktijk werkelijk presteert. Echter, een genormeerd product zegt nog niets over de kwaliteit van uw totale wering. Wij zorgen dat alle maatregelen in balans en samenhang met elkaar zijn opgebouwd, zodat u altijd de weerstand en veiligheid kunt bieden die voor uw organisatie belangrijk zijn. Wilt u weten hoe wij verder gaan waar de normering ophoudt? Neem dan gerust contact met ons op!

Shocktube explosietest voor normering

Weerstandsklasse van explosiewerende ramen

Voor de definitie van weerstandsklassen zijn een aantal factoren van belang; denk hierbij aan het formaat van gebruikte beglazing, afstand van explosief tot doelwit (Stand-off), hoeveelheid/gewicht explosieven, de piekdruk, impuls en de duur van de impuls. Ook de mate van splintervorming aan de veilige zijde van glas en de mate waarin bijvoorbeeld een raam uiteenvalt onder druk zijn bepalend voor het veiligheidsniveau.

Afhankelijk van uw risicoprofiel kiezen wij samen met u de weerstandsklasse die uw situatie vereist en die past bij uw ambitie.

VBIED vrachtwagen ontploffing autobom explosiewering

Stel uw vraag aan onze specialisten

Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing. 

Ook interessant voor u?

Go to Top