Kogelwerende deuren

Kogelwerende deuren2024-03-05T07:43:25+01:00

In omgevingen waar een risico is op een vuurwapenincident, zijn kogelwerende deuren al jaren de ‘first line of defense’. Helaas zien we niet alleen bij bankengeldtelcentrales en overheidsgebouwen kogelwerende deuren in gebruik, maar ook in horeca en in kantoorgebouwen (bijvoorbeeld met waardevolle data) komen ze steeds vaker voor. Maar is de standaard norm EN 1522 voor een goede kogelwerende deur wel voldoende? Hoe zit het met de kozijnen en de wanden eromheen? Hoe gaan we om met de veiligheid van omstanders, bij kogels die afketsen (zogenaamde ricochets)? Wij bezien uw safety en security uitdaging integraal vanuit het perspectief van Risico Management, maar kennen ook de details.

Alles over kogelwerende deuren

Een kogelwerende deur kan worden geleverd in aluminium of staal. De deur kan afgewerkt worden met een toplaag. Door deze toplaag zijn verschillende uitstralingen mogelijk, die passen bij uw (binnenhuis) architectuur. Het toepassen van een raam in de deur is ook mogelijk; de beglazing wordt dan ook kogelwerend uitgevoerd. Naast kogelwering, kunnen deze deuren ook geluiddemping en brandwering bieden.

De toplaag van een kogelwerende deur kan in de meeste schiethoeken de kogel opvangen, in plaats van afketsen. Zo vergroot u de veiligheid van omstanders en beperkt u schade die kan ontstaan door ricochets (afketsende kogels).

Kogelwerende deuren zijn in veel standaard afmetingen te verkrijgen. Indien nodig, leveren we ook kogelwerende deuren op maat. Niet alleen toegangsdeuren worden kogelwerend uitgevoerd, maar er bestaan ook kogelwerende nooddeurenkogelwerende sectionaal deuren of kogelwerende vluchtdeuren.

Zwakke plekken in kogelwerende deur

Zwakke plekken in een kogelwerende deur zijn met name de sloten, scharnieren/draaidelen en naden. Ook deze worden uitvoerig getest en meegenomen in de gewenste weerstandsklasse. Rondom de deur bezien we de weerstand van de kozijnen en wanden, zodat alle maatregelen in balans zijn. Zo moeten scharnieren en kozijnen wel berekend zijn op het extra gewicht van een gepantserde deur. Wij adviseren u graag!

Normering van kogelwerende deuren

Voor kogelwerende deuren zijn normeringen opgesteld. Als basis hanteren wij de Europese normen EN 1522-1523. Echter, een genormeerd product zegt nog niets over de kwaliteit van uw totale wering. Wij zorgen dat alle maatregelen in balans en samenhang met elkaar zijn opgebouwd, zodat u altijd de weerstand en vertraging kunt bieden die voor uw organisatie belangrijk zijn. Wilt u weten hoe wij verder gaan waar de normering ophoudt? Neem dan gerust contact met ons op!

Weerstandsklasse van kogelwerende deuren

Voor de definitie van weerstandsklassen van kogelwerende deuren zijn een aantal factoren van belang; denk hierbij aan het type munitie, het wapen, de vuursnelheid, het aantal schoten en de afstand van waaraf geschoten wordt. In de EN 1522-1523 staan onder meer de klassen FB1-FB7, SG1-2 en AK47 omschreven. Volgens de normering worden deze weerstandklassen getest met een mechanisch afvuurmechanisme, temperatuurmeting, schieten in een driehoek met bepaalde inslagafstand en een snelheidsmeter. Deze tests worden uitgevoerd op kogelwerende deuren, wanden en ramen. Ook wordt er aandacht besteed aan de verbinding van de verschillende elementen.

Afhankelijk van uw risicoprofiel kiezen wij samen met u de weerstandsklasse die uw situatie vereist en die past bij uw ambitie.

Stel uw vraag aan onze specialisten

Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing. 

Ook interessant voor u?

Go to Top