Explosiewerende deuren

Explosiewerende deuren2023-10-19T15:20:39+01:00

Met een deur verleent of voorkomt u toegang tot een ruimte. Waar gevaar is voor een explosie, is het noodzaak dat de deur geen kwetsbaar punt wordt in de totale explosiewerendheid van uw gebouw. Explosies kunnen worden veroorzaakt door een oorzaak van buitenaf (criminele of terroristische aanval, industriële ontploffing) of van binnenuit (bijvoorbeeld in een stookruimte). Maar hoe beschermt u uw gebouw en medewerkers tegen dergelijke druk? Wat zijn de mogelijkheden voor explosiewerende wanden en hoe staat dit in relatie tot de weerbaarheid van de totale schil van een ruimte? Moet de deur nog functioneren na een explosie? In hoeverre mag een deur vervormen? Wij bezien uw safety en security uitdaging integraal vanuit het perspectief van Risico Management, maar kennen ook de details.

Alles over explosiewerende deuren

We werken regelmatig voor organisaties die een inherent risico lopen op een aanval met een explosief, zoals banken, waardetransporteurs, politieke of militaire instanties. In deze organisaties is het belangrijk dat de deur aantoonbaar bescherming biedt tegen een explosie.

Explosiewerende deuren zijn in veel standaard afmetingen te verkrijgen. Indien nodig, leveren we ook explosiewerende deuren op maat. Niet alleen toegangsdeuren worden explosiewerend uitgevoerd, maar er bestaan ook explosiewerende nooddeuren, explosiewerende sectionaal deuren of explosiewerende vluchtdeuren.

Afhankelijk van uw situatie zijn er keuzes die u moet maken wanneer u een explosiewerende deur nodig hebt. Wilt u een venster? Moet de deur enkel- of dubbelzijdig van UHSS (Ultra High Strength Steel) beplating worden voorzien? Moet de deur na de explosie nog functioneel (bruikbaar als vluchtdeur) zijn? Moet de deur worden voorzien van standaard of paniekbeslag en moet deze bijvoorbeeld zijn geïntegreerd in een toegangscontrolesysteem? In veel gevallen maken we deuren ook kogelwerend, brandwerend en inbraakwerend. Met ons advies bent u altijd aantoonbaar verzekerd van de beste prijs-prestatieverhouding.

Zwakke plekken in explosiewerende deur

Zwakke plekken in een explosiewerende deur zijn met name de sloten, scharnieren/draaidelen en naden. Ook deze worden uitvoerig getest en meegenomen in de gewenste weerstandsklasse. Rondom de deur bezien we de weerstand van de kozijnen en wanden, zodat alle maatregelen in balans zijn. Zo moeten scharnieren en kozijnen wel berekend zijn op het extra gewicht van een gepantserde deur.

explosiewerende deur ontploffing

Normering van explosiewerende deuren

Er zijn geen normeringen voor wering en bescherming tegen contact- en snijladingen die direct op gevelelementen zoals deuren en ramen, maar ook muren worden geplaatst. Mactwin heeft ervaring opgedaan met praktijktesten om het effect en bezwijkverloop te onderzoeken met als doel de juiste maatregelen te kunnen inzetten.

Voor explosies op afstand zoals autobommen en industriele explosies zijn wel normeringen opgesteld. Bijvoorbeeld de Europese normen EN 13123, EN 13124 en  EN 13541. Daarnaast gebruiken we waar nodig de Amerikaanse GSA-TS01:2003 en ISO standaarden ISO 16934 en ISO 16943. Echter, een genormeerd product zegt nog niets over de kwaliteit van uw totale wering. Wij zorgen dat alle maatregelen in balans en samenhang met elkaar zijn opgebouwd, zodat u altijd de weerstand en veiligheid kunt bieden die voor uw organisatie belangrijk zijn. Wilt u weten hoe wij verder gaan waar de normering ophoudt? Neem dan gerust contact met ons op!

explosiewerende draaideur waar twee mensen uit lopen

Weerstandsklasse van explosiewerende deuren

Voor de definitie van weerstandsklassen zijn een aantal factoren van belang; denk hierbij aan het formaat van gebruikte beglazing, afstand van explosief tot doelwit (Stand-off), hoeveelheid/gewicht explosieven, de piekdruk, impuls en de duur van de impuls. Ook de mate van splintervorming aan de veilige zijde van glas en de mate waarin bijvoorbeeld een deur uiteenvalt onder druk zijn bepalend voor het veiligheidsniveau.

Afhankelijk van uw risicoprofiel kiezen wij samen met u de weerstandsklasse die uw situatie vereist en die past bij uw ambitie.

VBIED vrachtwagen ontploffing autobom explosiewering

Stel uw vraag aan onze specialisten

Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing. 

Ook interessant voor u?

Go to Top