Hekwerken

Hekwerken2023-10-19T15:23:15+01:00

Een hekwerk of barrière wordt gebruikt om toegang tot het gebied erachter te reguleren of verhinderen. Maar er zijn nogal wat afwegingen die u moet maken… Wanneer plaatst u een barrière of hekwerk op uw terrein? En wat voor type hekwerk past het beste bij uw risico’s en doelstellingen? Wat is de rol van het hekwerk in mijn totale beveiliging en toegangscontrole? En ook niet onbelangrijk: wat doet een hekwerk met de visitor journey?

Wat mag u van een hekwerk verwachten?

Om de aanvalsweg van personen te vertragen kunnen wij hekwerken toepassen. Een hekwerk dient zodanig toegepast te worden dat deze voldoende wering biedt tegen:

  • Doorkomen met gereedschap
  • Onderdoorgraven
  • Overklimmen.

Uniek is dat Mactwin gecertificeerde hekwerken kan toepassen tot en met een vergelijkbare klasse van Rc4/Rc5 en zelfs Rc6. Hekwerken in combinatie met voertuigwering zijn ook mogelijk. Echter in veel gevallen projecteren wij de voertuigwering ruim voor de hekwerklijn. Zo wordt het onmogelijk om met een voertuig het hekwerk aan te vallen of met een voertuig personen over het hekwerk te zetten.

Wij bieden moderne oplossingen om de toegangen op afstand te controleren en om personen en bestuurders zelfstandig, zonder beveiligingsbeambten bij de poort, aan te melden, hun identiteit te controleren en te matchen met een bezoekerslijst of planning van verwachte voertuigen.

Toepassingen van hekwerken en vergelijkbare barrières

Alles hangt af van uw risico’s, uw wensen en ambities. In de meest toegankelijke vorm, is een hekwerk niet meer dan een afbakening van uw terrein. Denk aan lage omheining of in diezelfde hoedanigheid: een natuurlijke afbakening zoals een haag of andere groenvoorziening. U geeft hiermee duidelijk, doch laagdrempelig aan dat iemand zich nu op uw terrein bevindt. Hierbij passen lage afrasteringen of bijvoorbeeld een grof gaashekwerk.

Hoger beveiligingsniveau

Wilt u een beveiligingsniveau hoger? Dan gaat u aan het werk met het beperken en reguleren van de doorstroom van mensen en voertuigen naar uw terrein, om het proces achter het hek beter te faciliteren. Door de toegang strakker te reguleren, wordt de detectiezekerheid hoger. Hekwerken worden vaak een maatje hoger en omsluiten het terrein beter. Poorten worden toegepast of verzwaard en er wordt geïntegreerd met camerabeveiliging en toegangscontrolesystemen. Een fijnmazig gaashekwerk, staalmathekwerk of spijlenhekwerk zijn veel gekozen hekwerken in deze klasse. Een eenvoudige puntenkam of prikkeldraad voorkomt dat het hek makkelijk overklimbaar is. Bij een staalmathekwerk is er de optie om de verticale draden een stukje te laten doorlopen boven de bovenste rand, bij wijze van overklimbeveiliging.

High Secure toepassingen

Als u nog een beveiligingsniveau hoger gaat, wilt u voorkomen dat ongeautoriseerde mensen zich toegang tot uw terrein verschaffen. Deze actieve wering van mensen en voertuigen houdt al in dat het hekwerk niet meer in de aarde, maar in beton gezet moet worden om ondergraving te voorkomen en bestand te zijn tegen een ramaanval. Dit civiel technisch werk is een belangrijk aspect in de werkzaamheden (en de kosten). De overklimbeveiliging kan worden verzwaard; bijvoorbeeld met concertina (zogenaamde razor-wire), spikes, roterende puntenkammen of schrikdraadbeveiliging (zogenaamd powerfence). Ook kan uw hekwerk voorzien worden van hekwerkdetectie, zodat uw meldkamer of alarmcentrale direct ziet als iemand het hekwerk aanraakt, beklimt of saboteert. Verzwaarde vormen van een spijlenhekwerk of staalmathekwerk zijn veelgekozen vormen, evenals geheel elektrische hekwerken.

Balans en samenhang

Natuurlijk zijn er nog nuances tussen deze drie beveiligingsniveau’s. Zeker bij de high secure toepassingen is de relatie van het hekwerk tot de overige beveiligingsmaatregelen van het grootste belang. In eerste instantie denken we aan balans en samenhang met de poorten, speedgates, tourniquets en bollards/roadblockers. Maar ook elektronische systemen zoals camerabeveiliging, toegangscontrole, radarsystemen en grondlusdetectie zijn cruciaal voor een waterdichte perimeter beveiliging.

Als u niet dagelijks bezig bent met dit soort vraagstukken, verliest u al snel het overzicht. Onze experts overzien de grote lijnen én de details en kunnen u in elke stap adviseren; te beginnen met een Masterplan. Hierbij wordt, net zoals bij onze Polygon Security Methodiek, uw terrein overzichtelijk opgedeeld in zones en bij elke zone en overgang wordt een pakket aan maatregelen vastgesteld. Geheel in lijn met uw risico’s, wensen en ambities.

Speedgate in high secure hekwerk

Normering van hekwerken

Mactwin is een kennisbedrijf. We steken veel energie in het vergaren, delen en borgen van kennis over explosiewering; binnen onze organisatie en daarbuiten. Dit ziet u terug in de deskundigheid en betrokkenheid waarmee onze experts uw oplossing implementeren.

In Nederland is geen specifieke normering voor hekwerken. Wel vallen hekwerken in zijn algemeen onder de overkoepelende Europese normering NEN EN 13241-1, die wij daarom als basis hanteren. Voor Penitentiaire inrichtingen zijn er wel specialistische oplossingen, getest volgens hun eigen procedure. Echter, een genormeerd product zegt nog niets over de kwaliteit van uw totale wering. Wij zorgen dat alle maatregelen in balans en samenhang met elkaar zijn opgebouwd, zodat u altijd de weerstand en vertraging kunt bieden die voor uw organisatie belangrijk zijn. Wilt u weten hoe wij verder gaan waar de normering ophoudt? Neem dan gerust contact op.

Weerstandsklasse van hekwerken

Het Verenigd Koninkrijk is wat betreft normering en weerstandsklassen een stukje verder dan wij in Nederland; zij hebben de LPS 1175, die een classificatie kent van SR1-SR6. Dit komt overeen met de bekende weerstandsklassen voor deuren. Deze weerstandsklassen lijken een beetje op de in de Europese EN 1627 gedefinieerde weerstandsklassen RC1-RC6, maar wijken her en der ook af. Daarom is het extra belangrijk dat uw maatregelen worden afgestemd op uw specifieke omstandigheden.

Afhankelijk van uw risicoprofiel kiezen wij samen met u de weerstandsklasse die uw situatie vereist en die past bij uw ambitie.

terreinbeveiliging-poort-hek-detectie

Stel uw vraag aan onze specialisten

Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing. 

Ook interessant voor u?

Go to Top