Broeidetectie als brandpreventie

Door broei in bijvoorbeeld een afvalberg kan een flinke brand ontstaan. Broei is echter niet zichtbaar; er is nog geen rook en er zijn geen vlammen. Thermische camera’s kunnen broei wél waarnemen en u snel waarschuwen dat er een gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan. Thermische camera’s zijn zeer nauwkeurig en kunnen de kleinste temperatuurstijging waarnemen. Ze hebben geen licht nodig en hebben niet of nauwelijks last van negatieve omstandigheden die bijvoorbeeld in de afvalbranche veel voorkomen, zoals in een hal waar zich veel stof bevindt.

Met dezelfde detectiecamera kunnen vlammen gedetecteerd worden die bijvoorbeeld ontstaan bij een batterijbrand. Batterijbranden ontwikkelen zich razendsnel door de plotselinge steekvlam die ontstaat. Door het koppelen van een automatisch gestuurde blusmonitor kan direct ingegrepen worden bij een beginnende brand. Hierdoor wordt het risico van een onbeheersbare situatie zeer gering.

Met de signaallamp worden werknemers op de vloer gealarmeerd en geïnformeerd over de categorie van het brandrisico. Er zijn drie categorieën:

Kritiek: direct actie ondernemen is noodzakelijk; de warmte neemt snel toe.

Substantieel: de warmtesporen moeten onderzocht worden en in de gaten gehouden worden.

Normaal: actie ondernemen is niet nodig.

Voordelen:

  • Snelle en betrouwbare broei- en branddetectie;
  • flexibel in te stellen alarmdrempel: optimale detectiezekerheid en het voorkomt ongewenste alarmen;
  • Geavanceerde temperatuur alarmeringen;
  • 24/7 bewaking;
  • Koppeling met automatisch gestuurde blusmonitor;
  • Beheer op afstand met push-bericht op smartphone mogelijk;
  • Opslag van beeld en meetresultaten;
  • Vlamdetectie op basis van Video Analyse.

Flexibel in te stellen alarmdrempel voor afvalbranden

Voor optimale detectiezekerheid en het voorkomen van ongewenste alarmen kunnen meerdere alarmdrempels (de temperatuur waarbij een alarmmelding wordt verstuurd) worden ingesteld. U kunt zelfs verschillende alarmdrempels instellen voor bijvoorbeeld werkdagen en niet-werkdagen of werktijden en niet-werktijden. Als er geen mensen aanwezig zijn, kunt u het beste een lagere alarmdrempel instellen. Er zijn dan immers geen mensen aanwezig die actie kunnen ondernemen. Ook kunt u instellen dat de camera pas een alarm geeft als de ingestelde temperatuur langer dan een bepaalde tijd wordt gemeten. Hiermee voorkomt u dat de warmte van bijvoorbeeld een voorbijrijdende shovel een alarm veroorzaakt.

Om te voorkomen dat de hitte van vrachtwagens die buiten de standaardtijden komen laden of lossen een ongewenste alarmmelding veroorzaakt, kan bij de ingang van een hal een slagknop worden geplaatst waarmee de chauffeurs het systeem tijdelijk kunnen uitschakelen.

Doormelding

Kritieke gebeurtenissen worden doorgemeld naar de PAC-meldkamer zodat men doelgericht actie kan ondernemen. Als u in het bezit bent van de betreffende app, krijgt u een melding. Daarnaast krijgt u een live beeld om te zien hoe de situatie ter plaatse is. Beelden worden altijd opgenomen zodat na een incident een reconstructie plaats kan vinden.

Automatische blussing en ontruiming

Het broei- en branddetectiesysteem kan worden gekoppeld aan een automatisch gestuurde blusmonitor waardoor het bluswater exact wordt gericht op de brandhaard. Bij aankomst kan deze verder bestuurd worden met een afstandsbediening. U kunt het systeem ook koppelen aan uw brandmeld- en ontruimingsinstallatie zodat uw organisatie wordt geïnformeerd en de ontruiming automatisch start. Afhankelijk van hoe u het systeem instelt, gaat er een alarmmelding naar de PAC-meldkamer en ontvangen uw medewerkers een push-bericht op hun smartphone. U en/of de meldkamer ontvangt direct de live beelden zodat er zicht is op de situatie. Indien nodig kan PRIO 1 aan de brandweer worden doorgegeven.

broeidetectie-telefoon-scherm

Projectering volgens VDS 3189 biedt zekerheid

Om te kunnen garanderen dat de broei en brandbestrijdingsinstallatie op de juiste wijze detecteert, is het belangrijk om zorgvuldig en juist te projecteren en in te regelen. Het aantal detectiecamera’s en de gekozen posities zijn daarbij cruciaal. Mactwin heeft veel ervaring met de implementatie van detectiecamera’s voor broei- en branddetectie. Bij het projecteren hanteren wij de VDS 3189 als richtlijn.

Stel uw vraag aan onze specialisten

Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing.