Explosiewerende innovaties

Explosiewerende innovaties2023-10-19T15:21:33+01:00

Vandaag de dag volgen technologische ontwikkelingen elkaar snel op. Dit is ook zo op het gebied van explosiewering. Steeds meer zien we nieuwe technologie die de wereld potentieel weer een beetje veiliger maakt. Echter, bij explosiewering zijn de risico’s zo hoog dat een ondoordachte keuze catastrofale gevolgen kan hebben. Onze Product Management afdeling volgt de nieuwe ontwikkelingen op de voet en test deze innovaties uitvoerig, voordat wordt besloten ze in te zetten voor een project. Hieronder vindt u een overzicht van explosiewerende innovaties die onze testen hebben doorstaan en waar wij 100% achter staan.

SecuraBlinds – explosiewerende lamellen

Voor het beveiligen van (bestaande) ramen is Mactwin een partnership aangegaan met het Engelse bedrijf Abbey Group om hun SecuraBlinds, zogenaamde explosiewerende lamellen, toe te passen in Nederland. SecuraBlinds zien eruit en kunnen gebruikt worden als gewone zonwerende verticale lamellen, die je zo vaak ziet in kantooromgevingen. Maar deze lamellen vangen ook de drukgolf op van een explosie. De positieve fase van de drukgolf duwt de lamellen in een split second dicht. Het raam aan de buitenkant kan in duizenden splinters uiteen breken, de lamellen houden al deze splinters en ander puin buiten. De SecuraBlinds zijn zelfs zo sterk dat het glas en puin in de zogenaamde negatieve fase van de drukgolf naar buiten wordt geworpen. We hebben dit uitvoerig getest met diverse hoeveelheden explosief materiaal. Ook bij het opblazen van maar liefst 500 kilo TNT op een afstand van 28 meter hebben de lamellen de druk en kracht van deze explosie volledig opgevangen. Deze lamellen worden inmiddels toegepast bij diverse objecten in Nederland, in het financiële hart van Londen, in het Midden-Oosten en in conflictgebieden om overheidsgebouwen, kantoren en hotels te beschermen tegen de gevolgen van autobommen.

Blast Curtains

Daar waar ‘traditionele’ bouwmaterialen als staal en beton geen optie zijn, is nu de mogelijkheid om een barriere toe te passen in de vorm van een zogenaamde Blast Curtain, oftewel een explosie gordijn. Deze gordijnen zijn flexibel en snel tijdelijk te plaatsen. Bijvoorbeeld in een industriële situatie waar onderhoud vereist is in een riskante omgeving: u kunt hier snel uw medewerkers afschermen en zij kunnen gerust hun werk doen. De gordijnen kunnen om (hogedruk)apparatuur heen gewikkeld worden (om projectielen bij een explosie te voorkomen) of ondersteund met een frame aan elkaar worden gekoppeld. Zo kan elke afmeting worden behaald. Het frame werkt dan met een railsysteem, waardoor een cabine of compartiment kan worden gemaakt met automatische deuren en dak. Blast curtains zijn uitvoerig getest om projectielen en hydrostatische druk te mitigeren. Blast Curtains worden veel toegepast in de industrie (petrochemie, fracking, hogedruk) en in militaire omgevingen. 

Composite Panels

Composiet panelen, oftewel sandwich panelen, kennen we veelal uit de aeronautica en automotive toepassingen. Lichtgewicht composiet materiaal kan een zeer hoge stijfheid in relatie tot gewicht bereiken en hiermee wordt het materiaal ook interessant voor explosiewering in situaties waar gewicht een beperkende factor is. Met name de Fiber Reinforced Polymer (FRP) sandwich panelen zijn uitgebreid bestudeerd op hun explosiewerendheid. Op het gebied van de kern (de vulling tussen de platen) zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er kernen met honingraatstructuur, geweven structuur, kernen met zand, kernen met syntactisch schuim en meer. Afhankelijk van uw situatie bespreken we graag de mogelijkheden.

Gaasnetten

Gaasnetten kennen veel mensen van hun toepassing in tunnels, bij mijnwerkzaamheden en in de bergen, om vallend gesteente, oppervlakkige aardverschuivingen en lawines tegen te houden. Ook in de motorsport zorgen deze krachtige stalen gaasnetten dat mensen op tribunes en in de paddock worden beschermd als er een voertuig crasht. Deze producten zijn weliswaar niet nieuw in de klassieke zin, maar als toepassing voor explosiewering wel. Het gaasnet kan zowel in of tegen een wand worden toegepast, maar ook voor een wand, zodat een projectiel explosief niet bij de wand kan komen en de schade aan de wand gereduceerd wordt. Onze specialisten vertellen u graag hoe wij deze oplossing in de praktijk hebben geïmplementeerd.

Schokabsorberend ductiel beton

Ductiel beton voldoet al aan de hoogste security vereisten op zeer geringe component-dikte. De explosiewerendheid van deze betonsoort is gedemonstreerd in testen met contactladingen. Op standaard gewapend beton (RFC) veroorzaakte de explosie volledige penetratie met bijkomende fragmentatie/projectielen, terwijl het paneel van ductiel beton slechts een afdruk had op de voorzijde van de plaat, zonder fragmentatie of projectielen. Deze technologie wordt veelal gebruikt in muren van bestaande en nieuwe gebouwen. Door de geringe dikte van de componenten zijn gevelconstructies ook mogelijk. Dit bouwmateriaal beschermt al verschillende kwetsbare infrastructuren zoals overheidsgebouwen, ambassades, datacenters en kerncentrales.

Prefab explosiebestendige oplossingen

Voor situaties waarbij snel en flexibel (tijdelijke) kantenklare explosiebestendige oplossingen nodig zijn, heeft Mactwin de beschikking over prefab portiersloges, wachthuisjes/police huts en waardenruimten voor opstellingen met geldautomaten die op bijvoorbeeld een parkeerplaats bij winkelcentrum geplaatst kunnen worden.  Deze geldautomaatbunkers zijn aantoonbaar bestand tegen explosieven en de impact van plofkraken. Ook worden dit soort producten veel gebruikt bij bouwwerken in ’s werelds meest vijandige omgevingen, zoals hoofdkwartieren, ambassades, diplomatieke missies, vliegvelden, vitale infrastructuur en andere iconische gebouwen. Bent u benieuwd of deze materialen voor uw situatie geschikt zijn? 

Elastische Betonblokken

Deze zijn vergelijkbaar met reguliere betonblokken van cement en granulaat, maar bevatten een eigen materiaal in plaats van steen granulaat. Hierdoor kan het product meebuigen onder druk en de energie van een kogelinslag of explosie verdrijven, zonder dat het inwendig vergruist of afbrokkelt. Dankzij de elastische eigenschappen, kan dit betonblok weer terugkeren naar zijn originele vorm, met behoud van structurele integriteit. Deze elastische betonblokken kunnen een impact weerstaan van een autobom (Vehicle Borne Improvised Exposive Device, of VBIED) op korte afstand. 

Stel uw vraag aan onze specialisten

Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing. 

Ook interessant voor u?

Go to Top