Situatiemanagement met PSIM

Gratis Whitepaper
Situatiemanagement met PSIM

Situatiemanagement met PSIM

Met een PSIM (Physical Security Information Management) bent u goed voorbereid op ongewenste situaties in en rondom uw pand. Deze situaties wilt u zo snel mogelijk onder controle krijgen, zodat ze niet uitgroeien tot incidenten. Laat staan crisissituaties. Een PSIM systeem ondersteunt bij het voorspellen, managen en snel onder controle krijgen van situaties, incidenten en crises.

Hoe werkt Physical Security Information Management?

Een PSIM haalt informatie uit systemen die de organisatie in gebruik heeft. Safety en security systemen, maar ook ERP en HRM systemen, planningssoftware, diverse databases en zelfs social media. PSIM software verzamelt, filtert en interpreteert de data uit al deze systemen en databases. Operators en andere betrokkenen krijgen hierdoor uitsluitend relevante informatie gepresenteerd

in een overzichtelijk dashboard, ook wel Common Operational Picture genoemd. De onderliggende systemen hoeven nu niet meer te worden geraadpleegd. Het dashboard kan in crisissituaties ook worden gedeeld met anderen, zoals dienstverleners uit de veiligheidsregio. Hierdoor beschikt iedereen over dezelfde relevante informatie.

Geautomatiseerde Workflows

In een Physical Security Information Management systeem worden de Standard Operating Procedures (SOP’s) en instructies van de organisatie opgenomen. Deze worden als workflows (stappenplannen) gepresenteerd aan medewerkers en operators zodra het nodig is. Zij worden daarmee stap voor stap en volgens de vastgestelde procedures door een situatie geleid, waardoor de kans op menselijke fouten wordt geminimaliseerd. De afhandeling van een situatie is niet meer afhankelijk van het niveau of de ervaring van een operator. Met een PSIM kunnen ook processen worden vertaald naar automatische workflows waardoor deze processen zonder tussenkomst van medewerkers worden uitgevoerd.

PSIM inrichting en implementatie

Het succes en rendement van een PSIM worden grotendeels bepaald door de inrichting en implementatie. Er moeten processen in kaart worden gebracht en afwijkingen worden gedefinieerd, net als realistische (be)dreigingen en scenario’s. De bijbehorende opvolgingsprocedures moeten (tot in detail) worden uitgewerkt om deze vervolgens in het systeem op te nemen in de vorm van (dynamische) workflows. Hoe beter dit gebeurt, hoe effectiever Physical Security Information Management zal zijn.

De voordelen van PSIM:

  • Procesoptimalisatie
  • Beschikbare data wordt informatie
  • Handelingen van operators worden consistent en adequaat
  • Schadebeperking (mensen & middelen)
  • Audit trails en managementinformatie

Is PSIM een stap te ver?

Is een PSIM voor uw organisatie een stap te ver maar wilt u wel profiteren van de voordelen van het koppelen van systemen?
Dan is een Security Management Systeem (SMS) voor u wellicht een goed alternatief.

PSIM of SMS?

Schema vergelijking SMS en PSIM

Wilt u weten welk van deze systemen voor uw situatie het meest geschikt is? Lees dan het artikel ‘(Crisis)situaties managen: PSIM of SMS?’

Stel uw vraag aan onze specialisten

Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing.