Snel nieuwe functies toevoegen aan beveiligingscamera’s met apps

Voor uw smartphone bent u het al lang gewend: apps om functies aan uw telefoon toe te voegen. U koopt ze in een app store en als u er genoeg van hebt of de app toch niet zo goed blijkt te zijn, dan verwijdert u hem weer. Vanuit een back-up zet u geïnstalleerde en gekochte apps zo over naar een nieuw toestel. Sinds kort is deze mogelijkheid er ook voor beveiligingscamera’s. U kunt apps op beveiligingscamera’s installeren en zo eenvoudig nieuwe analysefuncties toevoegen aan de camera’s.

Tech start-up Security & Safety Things ontwikkelde een open besturingssysteem voor beveiligingscamera’s – gebaseerd op het veilige en beproefde Android Open Source Project (AOSP) – en kwam met een appstore. Security & Safety Things is een start-up van Bosch.

Voordelen voor gebruikers

Deze innovatieve ontwikkeling biedt gebruikers van camerasystemen veel voordelen. Zo kunt u nu de beste camera en de meest geschikte app voor uw situatie en doelstelling selecteren. Ze hoeven niet meer van hetzelfde merk te zijn. Dit biedt veel nieuwe mogelijkheden. U zet camera’s nu makkelijker in voor een ander doel, simpel door een nieuwe app te installeren. Zo kan de camera die u nu inzet om mensen te tellen in een bepaalde ruimte, morgen worden gebruikt voor heat mapping. En komt er een nieuwe app voor kentekenherkenning die beter is dan die u nu gebruikt? Dan vervangt u de oude app simpel door de nieuwe. Camera’s blijven zodoende voor langere tijd een waardevolle investering. Eenmaal aangeschafte apps zijn – net als op je smartphone – ook over te zetten naar een andere camera. Afhankelijk van de rekencapaciteit van de camera kunnen ook meerdere apps op een camera worden geïnstalleerd.

Volg ons op Linkedin

Eerste camera’s beschikbaar

Sinds dit voorjaar zijn de eerste camera’s die gebruik maken van het door Security & Safety Things ontwikkelde operating system, beschikbaar. En er volgen er snel meer. Op korte termijn verwachten we smart IP camera’s met dit operating system van enkele gerenommeerde leveranciers, zoals Vivotek, Hanwha, Pelco en Bosch zelf.

App store loopt vol

Ook de app store stroomt langzaam maar zeker vol met apps. Inmiddels zijn er zo’n 60 beschikbaar. Van minder bekende en bekende analytics partijen, zoals Snor.ai, Saimos, Neurala, Altech en Goodvision. Er zijn al apps voor kentekenregistratie, people counting, crowd management, object recognition, heat mapping, drone- en wapendetectie.

App Challenge goed voor 21 nieuwe apps

Een App Challenge van Security & Safety Things in 2020 leverde maar liefst 21 nieuwe apps op. De drie winnende apps zijn:

  • App die alarm slaat als op bepaalde plekken in een camerabeeld een onbeheerd pakket wordt achtergelaten (Categorie Productie en Logistiek)
  • App die de tevredenheid van winkelend publiek kan meten door het gedrag van deze mensen te analyseren, zonder dat hun uiterlijke kenmerken worden verwerkt (Categorie Detailhandel / Commercieel gebouw)
  • App die voorwerpen waarop privacygevoelige informatie kan staan, zoals laptops en telefoons, kan herkennen en die vervolgens automatisch onscherp maakt in het beeld (Categorie Transport en Slimme stad).

De makers van deze drie beste apps wonnen ieder een geldbedrag van 10.000 euro.