Explosiewerende maatregelen tegen plofkraken juweliers

De afgelopen weken werden twee juweliers (in Amsterdam en Utrecht) het slachtoffer van plofkraken. Criminelen bliezen daar met vaste explosieven de puien uit de winkels. De bouwkundige schade bij beide juweliers én de omliggende panden is enorm. Helaas komt dit type aanval steeds vaker voor. En niet alleen bij geldautomaten. Gelukkig zijn er oplossingen die de schade kunnen beperken en het criminelen moeilijker maken om binnen te komen.

Schade van een explosie beperken

Natuurlijk bestaan er deuren en wanden die bestand zijn tegen de explosieven. Dit zijn echter behoorlijk kostbare en ingrijpende maatregelen. Veel minder ingrijpend zijn explosiewerende lamellen, die geplaatst kunnen worden in (bestaande) ramen of etalages. Ze zien eruit en kunnen gebruikt worden als gewone zonwerende verticale lamellen, maar vangen daarnaast de drukgolf van een explosie op. Bij een explosie gaan de lamellen onmiddellijk (uit zichzelf) dicht. Het raam aan de buitenkant kan in duizenden splinters uiteen breken, de lamellen houden al deze splinters en ander puin buiten. De lamellen zijn voor juweliers bovendien heel geschikt omdat ze – als ze gesloten zijn – een barrière vormen en indringers dus tegenhouden.

Snelle signalering vergroot pakkans

Het grootste risico voor de crimineel is dat hij wordt opgepakt en zwaar wordt gestraft. Om de pakkans te vergroten én opvolging van politie zo snel mogelijk te kunnen starten, is het belangrijk om een aanval zo vroeg mogelijk te signaleren. Met trildetectoren en (duidelijk zichtbare) camera’s bijvoorbeeld. Als de camera’s goed zijn gepositioneerd, dan zijn er na een aanval in elk geval goede camerabeelden van de daders en hun voorbereidingen. Wanneer een inbraakmelding wordt doorgemeld naar een meldkamer, dan kan de meldkamer de melding verifiëren en direct doorzetten naar de politie. Zij kunnen dan via Live View de inbraak op beeld volgen. Zo beschikt de politie altijd over de meest actuele informatie. Dit kan natuurlijk alleen als de camera’s niet zijn uitgevallen door de kracht van de explosie…

Effectief beveiligd met OSVO®
Wilt u effectief beveiligd zijn tegen inbraak, dan is het zaak om vroegtijdig te signaleren en indringers te vertragen. Hierdoor is een snelle opvolging mogelijk en kan een inbraak worden voorkomen. OSVO® is een model van Mactwin waarmee effectieve inbraakbeveiliging ontworpen kan worden.

De basisprincipes van OSVO®; zijn: zo snel mogelijk signaleren, bouwkundige vertragingen aanbrengen binnen het detectieveld van de signalering en opvolging binnen de vertragingstijd. OSVO®; is onderdeel van Mactwin BIESS™ Best Practices.

Beveiliging in zones vertraagt criminelen

Naast de explosiewerende lamellen aan de voorkant van het pand, is het ook te overwegen om iets verder in het pand – en alleen als uw pand diep genoeg is – een tweede barrière te plaatsen. Bijvoorbeeld in de vorm van een (explosiewerend) rolluik. U kunt de ruimte achter dit rolluik gebruiken om de meer kostbare sieraden en horloges te leggen. Weten de indringers het pand toch binnen te komen, dan zorgt deze extra barrière ervoor dat ze opnieuw vertraagd worden. Naast deze vertragende bouwkundige maatregelen, is het minstens zo belangrijk om de meest waardevolle en dus meest aantrekkelijke sieraden en horloges na sluitingstijd goed op te bergen in een gecertificeerde inbraakwerende kluis(ruimte). Logischerwijs staat deze achter de andere barrière(s). Op deze manier zijn er verschillende beveiligingszones in het pand; we noemen dit compartimenteren. Iedere overgang (barrière) naar de volgende zone zorgt voor verdere vertraging van de indringers. Een mistgenerator tot slot, is ook geschikt om indringers te vertragen. Deze generator blaast in korte tijd zoveel mist naar binnen dat de criminelen volledig gedesoriënteerd raken en niet meer kunnen zien wat ze willen stelen.

Volg ons op Linkedin

Maatwerk

De hierboven genoemde maatregelen zijn maar enkele voorbeelden van de mogelijkheden. Wat er in uw situatie nodig en mogelijk is, hangt af van uw specifieke risico’s, omstandigheden en budget. Onze beveiligingsexperts kunnen u een deskundig advies op maat geven. Neem vandaag nog contact op met ons!