Lidar staat voor Light Detection and Ranging, en is een techniek die we in het dagelijks leven tegenkomen. Maar wat is het precies, en hoe gebruiken we het?

Wat is Lidar?

Lidar is een technologie die licht uitzendt in de vorm van een gepulseerde laser om variabelen op afstand te meten. Deze technologie kan worden gebruikt om een hoge resolutie kaart van de aarde te maken, en wordt vaak gebruikt in geografie, seismologie en andere gebieden.

 

Voordelen

Lidar heeft vele voordelen ten opzichte van andere soortgelijke technologieën. Ten eerste heeft het geen last van atmosferische condities, zoals mist of rook. Ten tweede kan Lidar zeer nauwkeurige metingen bieden, met meer precisie dan bijvoorbeeld radar of sonar.

Toepassingen van Lidar

Lidar-technologie wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, van landbouw tot archeologie, van bosbeheer tot autonome voertuigen. In al deze toepassingen maakt Lidar gedetailleerde metingen mogelijk die in realtime of achteraf kunnen worden geanalyseerd.

Door LiDAR scanners vanuit het luchtruim is het mogelijk voor archeologen om hele verloren steden te vinden in de jungle.

360° Lidar

Een 360° LiDAR sensor is uniek vanwege de mogelijkheid om een volledig real-time panoramisch zicht van 360 graden te bieden. Dit kan extreem nuttig zijn in vele scenario’s, zoals met zelf-rijdende auto’s die direct op waargenomen data moeten kunnen reageren. En op vergelijkbare wijze in de beveiliging. Hier zie je de waarneming van een 360° Lidar Sensor die (o.a.) gevoerd wordt door Mactwin.

Gebruik de muis om rond te kijken in deze interactieve point-cloud lidar visualisatie.

Ruwe Ouster360 sensor data, opgenomen door OS1-128 bij kruispunt in San Francisco, California.

Technische uitleg van LiDAR

In essentie werkt Lidar door pulsen van licht uit te zenden en vervolgens de tijd te meten die het duurt voor het licht om terug te keren naar de sensor.

Hoe wordt de afstand gemeten?

Time of Flight-principe

Om afstanden te meten, maakt Lidar gebruik van een principe dat bekend staat als “Time of Flight”. Dit principe is gebaseerd op de snelheid van het licht. Wanneer een lichtpuls wordt uitgezonden, reist deze met een constante snelheid. De tijd die het duurt voor het licht om uitgezonden te worden, een object te raken en terug te keren naar de sensor, kan worden omgezet in afstandsmetingen.

Hoe werkt de LiDAR scanner?
Door middel van lichtpulsen

De Lidar-scanner werkt door duizenden van deze lichtpulsen per seconde uit te zenden in een specifiek patroon. Door de ontvangsttijd van elke puls te meten, en de hoek en de hoogte van de scanner te kennen, kan een gedetailleerde 3D kaart van de omgeving worden gemaakt.

 

Voorbeeld toegepaste afstandsmeting