Veilig parkeren in Doetinchem dankzij cameratoezicht

Al heel wat jaren houden beveiligingscamera’s toezicht in de Doetinchemse parkeergarages Amphion en Catharina en op het parkeerterrein Varkensweide. Roel van der Werff (projectleider) en Henk Westerveld (bouwkundig opzichter) van Buha BV, het bedrijf van de gemeente Doetinchem dat de openbare ruimte in Doetinchem beheert en onderhoudt, vertellen over het nut en de noodzaak van deze camera’s en de recente upgrade.

We ontmoeten de twee in de portiersloge van de Amphion parkeergarage. Wat meteen opvalt bij het inrijden van deze parkeergarage, is het daglicht dat binnenvalt en de moderne, zelfs warme, uitstraling. Dit dankzij het gebruik van houten elementen, parket op de looppaden en het glazen dak. Er is zelfs een prachtig kunstwerk aanwezig, gemaakt uit scherven die zijn opgegraven tijdens de bouw. Dit alles is best uitzonderlijk voor een parkeergarage waar het gebruikte materiaal meestal alleen beton is.

BuHa mannen

Henk Westerveld (l) en Roel van der Werff (r)

Camera’s verhogen veiligheid

Als we vragen naar het belang van het cameratoezicht, zijn ze eensgezind: “Cameratoezicht in de parkeergarages en op het parkeerterrein is belangrijk.” Van der Werff: “Het verhoogt het veiligheidsgevoel van de bezoekers en helpt ons bij het houden van toezicht. De camera’s schrikken af en werken daardoor preventief. Als er sprake is van vandalisme of een inbraak kunnen de camerabeelden door de politie worden opgevraagd. Die beelden helpen vervolgens bij de opsporing of dienen als bewijslast.” “Wij gebruiken de camera’s ook als mensen via de intercominstallatie contact met ons maken, bijvoorbeeld als er een probleem is met betalen bij de betaalautomaat of bij de in/uitrijterminal. We kunnen die mensen dan spreken maar ook zien.” “Dat is soms heel praktisch”, vult Westerveld aan.

Betere camerabeelden en een videomanagementsysteem

De parkeergarages en het parkeerterrein zijn al ruim 10 jaar uitgerust met camera’s. Ze hangen op allerlei strategische posities: bij de in- en uitgangen, de betaalautomaten en in de garage zelf. “Door de jaren heen is hier en daar wat veranderd en zijn we tot de conclusie gekomen dat er nog enkele dode hoeken zijn; plekken die met de bestaande camera’s niet in beeld werden gebracht. Ook gaven sommige camera’s geen scherp beeld meer en draaiden de camera’s van de drie locaties elk op een eigen (en ander) videomanagementsysteem. Bovendien was veel van deze software inmiddels verouderd. Daarom heeft Mactwin Security, onze vaste beveiligingspartner, dit jaar samen met ons een project gerealiseerd, waardoor ons cameratoezicht nu weer helemaal up-to-date is.

Op plekken waar dat nodig was, zijn extra camera’s geplaatst of is een bestaande (vaste) camera vervangen door een draaibare of 360 graden camera. Hierdoor behoren dode hoeken tot het verleden”, aldus Van der Werff. De camera’s van alle drie de locaties zijn nu verbonden met hetzelfde achterliggende en geüpgradede videomanagementsysteem. Westerveld: “Dankzij de upgrade hebben we nu betere (scherpere) camerabeelden en een verhoogde snelheid en opslagcapaciteit. En doordat de camera’s nu zijn verbonden met een en hetzelfde videomanagementsysteem, komen de beelden van alle camera’s binnen in deze portiersloge. De beheerder ziet de camerabeelden van de drie locaties op zijn schermen en hij kan de camera’s vanuit hier bedienen en beheren. Zelfs ook buiten via een mobile device via één gebruikersinterface. Ook dat is natuurlijk heel praktisch; de parkeerbeheerders hoeven daardoor niet altijd aanwezig te zijn in de portiersloge en ze hoeven nu nog maar te werken met één systeem, in plaats van met drie systemen zoals in het verleden.”

BuHa-turret-camera

Beheercontract garandeert optimale werking

Buha heeft, naast de upgrade van de camerasystemen, ook een nieuw beheercontract afgesloten. “Mactwin voert standaard software updates uit en controleert jaarlijks de kwaliteit van de camerabeelden aan de hand van het beeldenboek dat zij hebben gemaakt”, vertelt Van der Werff. “Hierdoor weten wij zeker dat de camerasystemen goed blijven functioneren en kunnen we de veiligheid van onze bezoekers garanderen.” Het controleren van de kwaliteit van de camerabeelden gebeurt overigens op afstand, vanuit het Mactwin Operation Center (MOC). Alleen als de uitkomst uitwijst dat bijstelling of het anders configureren van een camera nodig is, komen medewerkers van Mactwin naar Doetinchem om dit aan te passen. Dat is niet alleen efficiënt, maar scheelt ook in de kosten.

Toekomst

Van der Werff: “Met de upgrade van het camerasystemen en het afgesloten onderhoudscontract zijn we weer helemaal up-to-date en klaar voor de toekomst. We hebben kwalitatief goede camera’s op de juiste posities en ze zijn goed ingeregeld. Bovendien hebben we een modern  videomanagementsysteem en de mogelijkheid om dit op termijn uit te breiden of te koppelen met camerasystemen elders in de gemeente.”

Volg ons op Linkedin