Poorten en Speedgates

Poorten en Speedgates2023-10-19T15:22:25+01:00

U kunt een sterk hekwerk plaatsen met concertina of zelfs een gracht of keerwand, om onbevoegde personen of voertuigen tegen te houden. Het is de kunst om op punten waar toegangsverlening tot het terrein plaatsvindt, het beveiligingsniveau te handhaven. Met een goede poort behoudt u de integriteit van uw hekwerk, maar waar moet u aan denken bij de keuze voor een poort? Welke risicoscenario’s spelen bij uw organisatie een rol? Ligt de nadruk bij uw toegangscontrole op security of eerder bij gastvrijheid? Hoe gaat u om met de toegang voor minder validen? Wat is de rol van de poort in geval van een ontruiming? Relevante vragen waar wij u graag bij helpen.

Alles over Poorten en Speedgates

Poorten zijn er in veel verschillende soorten en maten. Schuifpoorten, rolpoorten, draaipoorten, speedgates, tourniquetten; iedere vorm heeft zijn eigen sterke kanten en zijn beperkingen.

Een van de kenmerken van een schuifpoort, is dat deze grote doorgangen kan overspannen. Enkelvoudige constructies kunnen wel 12 meter breed zijn. Ondanks dat schuifpoorten een grote spanwijdte en slechts 400mm inbouwdiepte hebben, zijn ze zeer geschikt als middel tegen ramaanvallen. De zwaardere schuifpoorten worden met PAS 68 certificaat geleverd, wat betekent dat ze een ramaanval met een 7,5 ton beladen voertuig op 64 km/uur kan weerstaan, zonder omvergereden te worden. Schuifpoorten zijn er met railgeleiding of vrijdragend. De elektrische bediening kan plaatsvinden met fotocellen, vanuit een loge, met een contactlijst in combinatie met een pas of tag en zelfs met een app. Een schuifpoort kan worden voorzien van verschillende vormen van detectie tegen overklimmen, zagen of slijpen. Ook is schrikdraadbeveiliging een mogelijkheid, waarbij een krachtige (ongevaarlijke) spanning op een draadraster wordt gezet. Afhankelijk van uw risico’s, het gewenst aantal openingen en openingssnelheid, helpen we u bij het kiezen van de ideale schuifpoort voor uw omstandigheden.

Veelvoorkomend in de industrie en ook wel bekend onder de naam overheaddeur of bedrijfsdeur. Deze poorten voorzien uw gebouw van een snelle, betrouwbare toegang en bieden in gesloten toestand een hoge isolatiewaarde. De sandwichpanelen zijn gemaakt van staal of aluminium, met daartussen een brandvertragende (CFK-vrije) polyester schuimkern. Desgewenst kunnen er vensterpanelen in worden geplaatst, om meer daglicht toe te laten. Overheaddeuren kunnen in elke gewenste RAL-kleur worden geleverd en kunnen worden bediend met een elektrische motor (vanuit een loge of met handbediening) of met een kettingtakel. Rolpoorten worden gefabriceerd onder het CE keurmerk en genormeerd onder EN 13241:2016.

Een van de meest voordelige poorten is een draaipoort. Ze zijn verkrijgbaar met veel verschillende opties en in veel verschillende maten, vanaf 1 meter, tot wel 10 meter breed. Ze staan bekend om hun goede inbraakwerende eigenschappen en kunnen worden voorzien van overklimbeveiliging, detectiesystemen, elektrische bediening, toegangscontrole en intercomsystemen. Voor de meer high secure toepassingen zijn ook zwaardere varianten beschikbaar, die worden voorzien van een PAS 68 certificaat. Dit betekent dat ze een ramaanval met een 7,5 ton beladen voertuig op 64 km/uur kan weerstaan, zonder omvergereden te worden. Het is hiermee een effectieve anti-terrorisme poort, die meestal gesloten zal zijn, maar waar af en toe toch voertuigen moeten passeren. Denk hierbij aan toepassingen bij high secure omgevingen, vitale infrastructuur, luchthavens of defensielocaties. Alle draaipoorten worden voorzien van een zinklaag en kunnen in elke gewenste RAL-kleur worden geleverd.

Een poort die de snelheid van een slagboom combineert met de weerstand van een schuifpoort of draaipoort is de Speedgate. Dit elektrische snelvouwhek is verkrijgbaar met geleiding in de vloer of in het plafond, of zelfs geheel ‘trackless’. Afhankelijk van het soort Speedgate, is de openingstijd tussen de 3-10 seconden. Veelvoorkomende toepassingen zijn bijvoorbeeld bij (openbare) parkeergarages of garages met een privaat, afgesloten gedeelte voor bewoners. Voor een hoger beveiligingsniveau kunnen standaard Speedgates worden gecombineerd met bollards. Echter zijn er ook High Secure Speedgates verkrijgbaar. Deze worden met een PAS 68 certificaat geleverd en zijn dus getest tegen een ramaanval met een 7,5 ton beladen voertuig op 64 of zelfs 80 km/uur. Bij de High Secure Speedgates zijn aanvullende maatregelen zoals bollards niet nodig. Wanneer een Speedgate ook gebruikt wordt om bijvoorbeeld een loading dock van een cash center te beveiligen, worden ze nog wel eens gecombineerd met een rolpoort; afhankelijk van de totale balans in beveiliging van het object.

Een Speedgate (en zeker een trackless Speedgate) heeft een zeer geringe inbouwdiepte en biedt dus veel toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld op betonnen verdiepingsvloeren met beperkte laagdikte. Speedgates zijn leverbaar in vele maten en afwerkingen. In de praktijk worden ze veel gecombineerd met detectielussen (en/of roadblockers) en geïntegreerd met camerasystemen, toegangscontrolesystemen of betalingssystemen. Gezien de kwaliteit en snelheid zijn ze uitermate geschikt voor gebruik in verkeersintensieve omgevingen.

Denk bij poorten ook altijd goed na over de toegang voor minder validen of de functie van de poort in geval van een ontruiming. Met ons advies bent u altijd verzekerd van de beste prijs-prestatieverhouding.

Voertuigwering en persoonswering

Bovenstaande voorbeelden zijn geschikt voor voertuigwering en persoonswering. Waar een slagboom alleen bedoeld is om geautoriseerde voertuigen door te laten, is er de tourniquet die alleen geautoriseerde personen doorlaat. Een manshoog tourniquet is een toegangsluis die een doorgang tot uw terrein biedt in een security hekwerk, zonder de integriteit van de (voertuig-)wering van het hekwerk teniet te doen. Ze zijn veelvoorkomend bij evenementenlocaties zoals voetbalstadia of in high secure omgevingen zoals Penitentiaire inrichtingen of Cash Centers. Tourniquets worden elektrisch aangestuurd, waarbij op afstand een signaal kan worden gestuurd door een functionaris in de beveiligingsloge. Ook kan het tourniquet worden vrijgegeven (bijvoorbeeld na een betaling), waarbij de persoon zelf een lichte duw tegen het tourniquet moet geven om daarna de rotatie elektrisch te laten vervolgen.

Binnengebruik Tourniquets
Er bestaan ook lage tourniquets, met 3 of vier armen, die veel gebruikt worden in gebouwen van bijvoorbeeld zwembaden, recreatieparken, maar ook in kantooromgevingen. Ze worden ook wel ‘billentikkers’ of ‘draaikruizen’ genoemd. Een variatie hierop zijn Speedlanes, die een grotere hoeveelheid doorgangen aankunnen en hiermee geschikter zijn in omgevingen met veel personen. Voor binnengebruik zijn er ook manshoge varianten, zoals de Circlelock. Deze eenpersoons toegangssluis vinden we veel in high secure gedeeltes van kantoorgebouwen, maar ook in Datacenters en Cash Centers en wordt geïntegreerd in toegangscontroleoplossingen. Zo zijn hier verschillende soorten identificatie mogelijk, waaronder paslezers en biometrische identificatiemiddelen (aderpatroonherkenning, irisscan, gewichtmeting, etc). De keuze voor een tourniquet of poort is sterk afhankelijk van uw situatie en risico’s.

Speedgate in high secure hekwerk

Normering van poorten en speedgates

Mactwin is een kennisbedrijf. We steken veel energie in het vergaren, delen en borgen van kennis over explosiewering; binnen onze organisatie en daarbuiten. Dit ziet u terug in de deskundigheid en betrokkenheid waarmee onze experts uw oplossing implementeren.

Voor poorten en speedgates zijn normeringen opgesteld. Als basis hanteren wij de Europese normen zoals de NEN-EN 13241:2016 en voor zwaardere high secure toepassingen werken we ook met PAS 68 en PAS 69 voor voertuigwerende middelen (waaronder poorten, maar ook bollards en roadblockers). Echter, een genormeerd product zegt nog niets over de kwaliteit van uw totale wering. Wij zorgen dat alle maatregelen in balans en samenhang met elkaar zijn opgebouwd, zodat u altijd de weerstand en vertraging kunt bieden die voor uw organisatie belangrijk zijn. Wilt u weten hoe wij verder gaan waar de normering ophoudt? Neem dan gerust contact op.

Weerstandsklasse van poorten en speedgates

Weerstand van een poort of speedgate wordt niet alleen bepaald door de fysieke eigenschappen van de poort zelf. Het gaat om de balans tussen de maatregelen. Als door de positionering van de poort een ramvoertuig geen snelheid kan opbouwen om een poort of hek te rammen, zal de impact immers een stuk lager zijn. En uiteraard kan de poort worden gecombineerd met bollards of een roadblocker om extra rambestendigheid aan te brengen. De weerstandsklasse van poorten en speedgates wordt gewoonlijk uitgedrukt als SR1-SR6. Bij PAS 68 certificering wordt tevens melding gemaakt van de snelheid waarmee een ramaanval is gesimuleerd: 64 km/u of 80 km/u.

Afhankelijk van uw risicoprofiel kiezen wij samen met u de weerstandsklasse die uw situatie vereist en die past bij uw ambitie.

terreinbeveiliging-poort-hek-detectie

Stel uw vraag aan onze specialisten

Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing. 

Ook interessant voor u?

Ga naar de bovenkant