U kunt een sterk hekwerk plaatsen met concertina of zelfs een gracht of keerwand, om onbevoegde personen of voertuigen tegen te houden. Het is de kunst om op punten waar toegangsverlening tot het terrein plaatsvindt, het beveiligingsniveau te handhaven. Met een goede poort behoudt u de integriteit van uw hekwerk, maar waar moet u aan denken bij de keuze voor een poort? Welke risicoscenario’s spelen bij uw organisatie een rol? Ligt de nadruk bij uw toegangscontrole op security of eerder bij gastvrijheid? Hoe gaat u om met de toegang voor minder validen? Wat is de rol van de poort in geval van een ontruiming? Relevante vragen waar wij u graag bij helpen.
Alles over Poorten en Speedgates
Poorten zijn er in veel verschillende soorten en maten. Schuifpoorten, rolpoorten, draaipoorten, speedgates, tourniquetten; iedere vorm heeft zijn eigen sterke kanten en zijn beperkingen.
Denk bij poorten ook altijd goed na over de toegang voor minder validen of de functie van de poort in geval van een ontruiming. Met ons advies bent u altijd verzekerd van de beste prijs-prestatieverhouding.
Voertuigwering en persoonswering
Bovenstaande voorbeelden zijn geschikt voor voertuigwering en persoonswering. Waar een slagboom alleen bedoeld is om geautoriseerde voertuigen door te laten, is er de tourniquet die alleen geautoriseerde personen doorlaat. Een manshoog tourniquet is een toegangsluis die een doorgang tot uw terrein biedt in een security hekwerk, zonder de integriteit van de (voertuig-)wering van het hekwerk teniet te doen. Ze zijn veelvoorkomend bij evenementenlocaties zoals voetbalstadia of in high secure omgevingen zoals Penitentiaire inrichtingen of Cash Centers. Tourniquets worden elektrisch aangestuurd, waarbij op afstand een signaal kan worden gestuurd door een functionaris in de beveiligingsloge. Ook kan het tourniquet worden vrijgegeven (bijvoorbeeld na een betaling), waarbij de persoon zelf een lichte duw tegen het tourniquet moet geven om daarna de rotatie elektrisch te laten vervolgen.
Binnengebruik Tourniquets
Er bestaan ook lage tourniquets, met 3 of vier armen, die veel gebruikt worden in gebouwen van bijvoorbeeld zwembaden, recreatieparken, maar ook in kantooromgevingen. Ze worden ook wel ‘billentikkers’ of ‘draaikruizen’ genoemd. Een variatie hierop zijn Speedlanes, die een grotere hoeveelheid doorgangen aankunnen en hiermee geschikter zijn in omgevingen met veel personen. Voor binnengebruik zijn er ook manshoge varianten, zoals de Circlelock. Deze eenpersoons toegangssluis vinden we veel in high secure gedeeltes van kantoorgebouwen, maar ook in Datacenters en Cash Centers en wordt geïntegreerd in toegangscontroleoplossingen. Zo zijn hier verschillende soorten identificatie mogelijk, waaronder paslezers en biometrische identificatiemiddelen (aderpatroonherkenning, irisscan, gewichtmeting, etc). De keuze voor een tourniquet of poort is sterk afhankelijk van uw situatie en risico’s.
Normering van poorten en speedgates
Mactwin is een kennisbedrijf. We steken veel energie in het vergaren, delen en borgen van kennis over explosiewering; binnen onze organisatie en daarbuiten. Dit ziet u terug in de deskundigheid en betrokkenheid waarmee onze experts uw oplossing implementeren.
Voor poorten en speedgates zijn normeringen opgesteld. Als basis hanteren wij de Europese normen zoals de NEN-EN 13241:2016 en voor zwaardere high secure toepassingen werken we ook met PAS 68 en PAS 69 voor voertuigwerende middelen (waaronder poorten, maar ook bollards en roadblockers). Echter, een genormeerd product zegt nog niets over de kwaliteit van uw totale wering. Wij zorgen dat alle maatregelen in balans en samenhang met elkaar zijn opgebouwd, zodat u altijd de weerstand en vertraging kunt bieden die voor uw organisatie belangrijk zijn. Wilt u weten hoe wij verder gaan waar de normering ophoudt? Neem dan gerust contact op.
Weerstandsklasse van poorten en speedgates
Weerstand van een poort of speedgate wordt niet alleen bepaald door de fysieke eigenschappen van de poort zelf. Het gaat om de balans tussen de maatregelen. Als door de positionering van de poort een ramvoertuig geen snelheid kan opbouwen om een poort of hek te rammen, zal de impact immers een stuk lager zijn. En uiteraard kan de poort worden gecombineerd met bollards of een roadblocker om extra rambestendigheid aan te brengen. De weerstandsklasse van poorten en speedgates wordt gewoonlijk uitgedrukt als SR1-SR6. Bij PAS 68 certificering wordt tevens melding gemaakt van de snelheid waarmee een ramaanval is gesimuleerd: 64 km/u of 80 km/u.
Afhankelijk van uw risicoprofiel kiezen wij samen met u de weerstandsklasse die uw situatie vereist en die past bij uw ambitie.
Stel uw vraag aan onze specialisten
Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing.