Bollards en Roadblockers

Bollards en Roadblockers2024-10-03T14:13:34+01:00

Een gebouw is kwetsbaar voor een aanval met een voertuig of voor voertuigen waarmee personen over een barrière of op een gebouw kunnen worden gezet. Voertuigwering houdt voertuigen op afstand van het gebouw. Waar u bij een hekwerk een gracht of keerwand kunt aanbrengen om een ramaanval te voorkomen, is dat bij een poort onmogelijk. Hier moeten immers wel geautoriseerde voertuigen kunnen passeren. Een slagboom biedt niet de weerstand die u nodig hebt bij een high secure terrein. Een extra zware poort kan een optie zijn, maar als het écht bestand moet zijn tegen een ramaanval met zwaar materieel, denk dan aan bollards of roadblockers. Maar waar en hoe zet je die het beste in?

Alles over Bollards en Roadblockers

Bollards

Bollards zijn stalen anti-ram palen die al jaren herkenbaar zijn in het straatbeeld. In de tijd dat er veel juweliers werden overvallen zijn deze veelvuldig toegepast en dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Inmiddels zien we op dit gebied de innovatie in esthetiek; anti-rampalen die zijn ontworpen als vuilnisbak of als groenvoorziening. Zo wordt minder nadruk gelegd op het risico van een overval, terwijl niets wordt afgedaan aan effectiviteit.

Statische bollards van dit kaliber zijn doorgaans ongeveer meter in de grond (beton) geplaatst en het gedeelte dat boven de grond uitsteekt is afhankelijk van de toepassing.

Naast statische bollards zijn er ook dynamische, verzinkbare bollards. Deze worden ook wel verkeerspalen genoemd. Met een elektro-hydraulisch mechaniek worden de palen via het toegangscontrolesysteem omlaag en omhoog gezet om verkeer in gebieden te reguleren. We kennen ze van de toepassing in stadscentra, maar ook bij overheidsgebouwen en industrieterreinen worden ze veel gebruikt.

Bollards zijn verkrijgbaar in verschillende gradaties van weerstand. De zwaardere ‘security’ uitvoeringen zijn voorzien van een PAS 68 crash test certificaat, waarbij wordt aangegeven hoe de bollard is getest. Hier wordt vaak een code gebruikt, bijvoorbeeld V/7,500[N2]/48/90:0/0. Deze code lijkt op het eerste oog nietszeggend, maar er blijkt veel informatie uit:

  • V: de testmethode is hier met een voertuig (ofwel Vehicle). Variaties zijn D (Design) of P (Pendulum) die doorgaans alleen worden gebruikt om lagere weringsklassen te testen.
  • 7,500: gewicht van het in de test gebruikte voertuig
  • [N2]: type van het in de test gebruikte voertuig. N2 is een lichte vrachtwagen of bakwagen (bus met laadbak) tot 7500 kg.
  • 48: staat voor de snelheid waarmee de bollard is geramd, uitgedrukt in kilometer per uur.
  • 90: staat voor de hoek waarop de bollard is geramd. Meestal is dat bij poorten 90˚ ofwel recht erop. In geval van bijvoorbeeld keerwanden op snelwegen kan de hoek anders zijn.
  • 0/0: de eerste 0 staat voor het aantal meters dat het lastdragende gedeelte van het voertuig is gepenetreerd voorbij de achterzijde van de bollard. De tweede 0 staat voor uiterlijk hoeveel meter zwaar puin (zwaarder dan 25kg) in de test is weggeslingerd voorbij de bollard.
Deze zwaardere ‘high secure’ bollards worden veel toegepast bij cash centers, politieke en militaire terreinen. Verzinkbare bollards hebben vaak wel een inbouwdiepte van 1,70 meter (los van eventuele fundering). Dus denk goed na over de toepassing; op een verdiepingsvloer zal dit vaak onmogelijk zijn.

Een vrij nieuwe vorm van bollards is de verkeerspaal die niet in de grond wegzakt, maar over de grond wegschuift. Nog steeds voorzien van PAS 68 certificaat en zonder drempels of obstakels waarover iemand kan struikelen. Groot voordeel is de geringe inbouwdiepte; deze is soms slechts 15 cm, die ook nog kan worden verwaarloosd door een kleine drempel in het terrein aan te leggen. Dit maakt het een heel goede oplossing voor bovengenoemd probleem op een verdiepingsvloer en zelfs in tijdelijke situaties, waarbij de gehele ‘prefab’ constructie tijdelijk kan worden verankerd aan een vloer.

U kunt met bollards flexibel de breedte van uw doorgang bepalen. Moet het breder dan een gebruikelijke doorgang? Dan zet u er ‘gewoon’ een paal extra bij.

Een bollard heeft gemiddeld een opening/sluiting snelheid van 5-6 seconden. In sommige gevallen is ook een EFO (Emergency Fast Opening) verkrijgbaar, die dit terugbrengt naar slechts 3 seconden. Hierdoor kunnen hulpdiensten sneller ter plaatse zijn.

U ziet, met alle variabelen wordt het lastig om exact te bepalen welke bollards u nodig hebt in relatie tot uw risisco’s. Onze experts zijn op de hoogte van een breed scala aan Modus Operandi, evenals de mogelijkheden en beperkingen in techniek van abstract tot zeer specifiek niveau. Wij adviseren u graag.

Roadblocker

Roadblockers

Als er sprake is van een hoog risico, is een roadblocker een zeer doeltreffende maatregel om voertuigen te weren. Deze wigvormige stalen constructies met hun herkenbare signalerende werking worden geheel in de vloer verzonken en bieden indien nodig een hindernisvrije doorgang, maar in gesloten toestand zijn high secure varianten zelfs in staat om een zware vrachtwagen van 30 ton tegen te houden die met 80 kilometer per uur de roadblocker ramt. Bijzonder is dat ze daarna gewoon in werking blijven om hulpdiensten toch toegang tot het gebied achter de roadblocker te geven. We passen roadblockers veel toe bij cash centers, politieke of militaire overheid en in de vitale infrastructuur.

High Secure Roadblockers hebben veelal een inbouwdiepte van ongeveer 1,50 meter, maar er zijn ook varianten die maar 21,5 cm diep hoeven te worden ingebouwd. De zogenaamde ‘Shallow Depth” roadblocker. Deze scoort weliswaar wat minder hoog in de weerstandsklasse, maar kan voor de juiste situatie de ideale oplossing zijn.Roadblockers zijn verkrijgbaar in een breedte van 2-6 meter, waarmee u effectief een doorgang van maximaal 8,4 meter kunt beveiligen tegen een ramaanval. De breedte en het type roadblocker dat u gebruikt, is echter wel van invloed op de weerstandsklasse.

Roadblockers zijn verkrijgbaar in verschillende gradaties van weerstand. De zwaardere ‘high secure’ uitvoeringen zijn voorzien van een PAS 68 crash test certificaat, waarbij wordt aangegeven hoe de roadblocker is getest. Hier wordt vaak een code gebruikt, bijvoorbeeld V/7,500[N2]/48/90:0/0. Deze code lijkt op het eerste oog nietszeggend, maar er blijkt veel informatie uit:

  • V:  de testmethode is hier met een voertuig (ofwel Vehicle). Variaties zijn D (Design) of P (Pendulum) die doorgaans alleen worden gebruikt om lagere weringsklassen te testen.
  • 7,500: gewicht van het in de test gebruikte voertuig
  • [N2]: type van het in de test gebruikte voertuig. N2 is een lichte vrachtwagen of bakwagen (bus met laadbak) tot 7500 kg.
  • 48: staat voor de snelheid waarmee de roadblocker is geramd, uitgedrukt in kilometer per uur.
  • 90: staat voor de hoek waarop de roadblocker is geramd. Meestal is dat bij poorten 90˚ ofwel recht erop. In geval van bijvoorbeeld keerwanden op snelwegen kan de hoek anders zijn.
  • 0/0: de eerste 0 staat voor het aantal meters dat het lastdragende gedeelte van het voertuig is gepenetreerd voorbij de achterzijde van de roadblocker. De tweede 0 staat voor uiterlijk hoeveel meter zwaar puin (zwaarder dan 25kg) in de test is weggeslingerd voorbij de roadblocker.

Roadblockers zijn dankzij hun duurzame bouw een zeer betrouwbare maatregel gebleken. Ze worden bediend door middel van een toegangscontrolesysteem en bij veel varianten is in geval van een stroomonderbreking ook een handmatige bediening mogelijk. De standaard openingssnelheden zijn tussen de 6-8 seconden, maar ze zijn ook beschikbaar met een EFO (Emergency Fast Opening), waardoor die tijd wordt gereduceerd tot 3 seconden. Hierdoor kunnen hulpdiensten sneller ter plaatse zijn.

Wilt u weten welk soort roadblocker voor uw risico’s de ideale beveiligingsmaatregel is?

Keerwanden en hoogteverschillen

Bollards en roadblockers kunnen goed gecombineerd worden met betonnen keerwanden en hoogteverschillen in het terrein. Zo krijgt u een sluitende lijn van voertuigwering.

bollards rampalen

Normering van bollards en roadblockers

Voor crash tests op bollards en roadblockers zijn normeringen opgesteld. Zo hanteren we de normering voor voertuigwering / crash tests (bollards, roadblockers en barriers) PAS 68 en PAS 69. Ook wordt hier ISO/IWA-14-1:2013 gebruikt. Echter, een genormeerd product zegt nog niets over de kwaliteit van uw totale wering. Wij zorgen dat alle maatregelen in balans en samenhang met elkaar zijn opgebouwd, zodat u altijd de weerstand en vertraging kunt bieden die voor uw organisatie belangrijk zijn. Wilt u weten hoe wij verder gaan waar de normering ophoudt? Neem dan gerust contact op.

Weerstandsklasse van bollards en roadblockers

In de genoemde normeringen wordt vaak een weerstandsklasse SR1-SR6 gebruikt. Dit geeft al een heel aardig houvast voor de middelen die u gebruikt in uw terreinbeveiliging. Echter, het is aan te raden om altijd het doel in relatie tot de middelen te blijven beschouwen. Zo is een adequate stand-off zone tussen de verschillende bouwkundige componenten vaak meer waard dan een goed genormeerd product op zichzelf.

Afhankelijk van uw risicoprofiel bepalen wij samen met u de gelaagdheid die uw terreinbeveiliging nodig heeft. Daarbij stemmen we per product de weerstandsklasse af die uw situatie vereist en die past bij uw ambitie.

Stel uw vraag aan onze specialisten

Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing. 

Ook interessant voor u?

Go to Top