Wat is Fraude?
Bij fraude is er sprake van doelbewust en heimelijk handelen om een niet toegestaan voordeel te verkrijgen. Om het risico op fraude te minimaliseren, moeten in de eerste plaats de risico’s en mogelijke gevolgen in kaart worden gebracht. De te treffen maatregelen zijn vervolgens altijd gericht op het beperken van de gelegenheid en het zo snel mogelijk signaleren van de overtreding.
Fraudedriehoek
Fraude kan plaatsvinden met geld, goederen, tijd en informatie. De schade voor de benadeelde partij kan aanzienlijk zijn en is lang niet altijd in geld uit te drukken, bijvoorbeeld als het gaat om reputatieschade. In ernstige gevallen kan zelfs het voortbestaan van de onderneming in gevaar komen.
Uit onderzoek blijkt dat er drie factoren zijn die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van fraude. Dit zijn de 3 elementen uit de ‘fraudedriehoek’.
- Gelegenheid: de fraudeur moet in de gelegenheid zijn om fraude te plegen, bijvoorbeeld vanwege hun positie/functie. Ze hebben veel kennis van procedures, de organisatie en de aanwezige controle.
- Motivatie: fraudeur heeft een bepaalde motivatie, zoals geldnood, om de fraude te plegen.
- Rationalisatie: de fraudeur vindt altijd een rechtvaardiging voor zijn/haar daad. Bijvoorbeeld: “Ik werk er hard genoeg voor” of “Het bedrijf maakt toch genoeg winst”.
Om hun fraude te verhullen, gaan fraudeurs meestal volgens een zorgvuldig bedacht en gecompliceerd plan te werk.
Werkwijzen en Vormen van Fraude
Fraudeurs kunnen op verschillende wijze te werk gaan. Grofweg zijn er 3 werkwijzen en vormen van fraude te onderscheiden:
Hoe voorkom je fraude?
Om het frauderisico te minimaliseren, is het belangrijk dat u de fraudemogelijkheden en de eventuele schade onderkent. Een quickscan of een R&CSA (Risk & Control Self Assessment) zijn goede hulpmiddelen om risico’s te identificeren, meten, monitoren en mitigeren. Met name een R&CSA heeft, vanwege de intensieve participatie door eigen managers en medewerkers, tot gevolg dat de uitkomsten breed zullen worden gedragen.
De (maatwerk) maatregelen die organisaties kunnen treffen om fraude te voorkomen zijn altijd gericht op het beperken van de gelegenheid en het verbeteren van de tijdigheid van ontdekking. Bovendien heeft iedere fraudebeperkende maatregel een relatie met een of meer elementen uit de fraudedriehoek.
Stel uw vraag aan onze specialisten
Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing.