Security as a Service

De laatste jaren is het gebruik van cloud applicaties ook binnen de beveiligingsbranche geaccepteerd. Hierdoor is het mogelijk om Security als dienst (SECaaS) aan te bieden. Wat houdt het precies in en wat zijn de voor- en nadelen?

De meeste beveiligingssystemen bestaan uit een combinatie van hardware en software. Denk aan hardware als camera’s, detectoren, vergrendelingen en sirenes – met controllers en servers. Voor de bediening wordt meestal software gebruikt. Dergelijke systemen vragen om een eenmalige investering, ook wel CapEx genoemd. Ook wordt op deze systemen afgeschreven en zullen ze op een zeker moment vervangen moeten worden. Wilt of kunt u niet zo’n grote investering doen, dan is een SECaaS oplossing wellicht een goede keuze. Bij een SECaaS oplossing blijven de applicatie en de bijbehorende onderdelen eigendom van de leverancier. Deze levert het systeem, inclusief onder andere onderhoud en software upgrades, als een dienst aan de klant. De klant betaalt een vast tarief per maand of andere overeengekomen periode.

Opkomst cloud-based software

SaaS oplossingen zijn populair geworden door de komst van cloud-based software. Dat is software die in een centrale omgeving draait (gehost wordt) van waaruit klanten ontsloten worden. Een goed voorbeeld is Office 365 van Microsoft. Een gangbare SECaaS oplossing in de beveiliging is toegangsbeheer. Een toegangscontrolesysteem bestaat uit een aantal lokale units (controllers), waarmee de deuren worden aangestuurd. Deze zijn verbonden met een centrale database met hierin de toegangsrechten. Traditioneel staat de database samen met de beheersoftware op een lokale server of PC. Het moderne alternatief is een cloud-oplossing waarbij de software en de database op een externe server draaien die door de leverancier gehost en onderhouden wordt. Op locatie is voor de klant alleen een inlog op deze cloud server beschikbaar.

Voordelen

Een groot voordeel van SECaaS is, zoals gezegd, dat u volledig ontzorgd wordt en daarvoor een maandelijks vast tarief betaalt. Dit worden ook wel OpEx kosten genoemd, oftewel operationele kosten. Er is dus geen grote investering (financiering) nodig. En u weet precies waar u aan toe bent; er zijn geen onverwachte kosten voor bijvoorbeeld onderhoud. Met een SECaaS oplossing bent u ook verzekerd van de nieuwste updates. Dat is belangrijk omdat (beveiligings)updates de kans op datalekken minimaliseren. Tot slot geeft een SECaaS constructie u flexibiliteit. Het is vaak een stuk eenvoudiger om een systeemaanpassing of -uitbreiding te doen zonder een heel offerteproces en de bijbehorende onderhandelingen.

Volg ons op Linkedin

Nadelen

Kiest u voor een SECaaS oplossing, dan moet u zich realiseren dat uw security applicatie niet langer lokaal draait op uw eigen server, maar op een hosted server in een datacenter. Bij een dergelijke oplossing heeft u de security risico’s niet volledig in de hand en bent u afhankelijk van de provider. Dat betekent overigens niet dat de security risico’s per se hoger zijn. Het is belangrijk om de betrouwbaarheid van de verbinding kritisch onder de loep te nemen. Ook de beschikbare bandbreedte is iets om over na te denken. Camerabewakingssystemen met HD of 4K camera’s draaien daarom bij voorkeur lokaal. Een ander bezwaar is dat het maandtarief vaak weinig transparant is en u dus lastig een vergelijking kunt maken met andere aanbieders.

Conclusie

Het is afhankelijk van uw eigen situatie of een SECaaS oplossing de juiste keuze is. Wij raden u aan om de bovengenoemde factoren altijd mee te nemen in uw overweging. SECaaS oplossingen zijn vooral interessant naarmate de hoeveelheid lokale hardware beperkt is, immers dit vereist een eenmalige investering aan de kant van de leverancier. Ook de levensduur van het systeem speelt een rol. Werkt uw organisatie in de toekomst nog steeds vanuit datzelfde gebouw, dan kan een eenmalige investering in combinatie met een passend serviceabonnement wellicht de beste oplossing zijn. Is uw organisatie daarentegen dynamisch en niet afhankelijk van een vaste locatie, dan is de komst van cloud diensten en SECaaS oplossingen voor u wellicht een zegen. Tot slot, sommige fabrikanten van beveiligings­systemen bieden tegenwoordig ook de mogelijkheid om bestaande systemen te migreren naar een cloud oplossing.