Rademaker: hoog beveiligingsniveau en high secure toegangscontrole

Rademaker, producent van industriële bakkerijmachines voor brood- en deegproductie, bestaat dit jaar 40 jaar. In die 40 jaar is het bedrijf flink gegroeid en de beveiliging naar een hoger niveau gebracht. Mactwin is al bijna 20 jaar de vaste beveiligingspartner van Rademaker.

De productielijnen die Rademaker produceert, gaan naar grote industriële bakkerijen over de hele wereld. Er zijn machines voor het bakken van broden en bladerdeegproducten. Met geavanceerde software kunnen de machines heel precies worden ingesteld. “Met de juiste deegdikte en gewenste productvorm bijvoorbeeld”, vertelt Ruud van Jaarsveld – onderhoudscoördinator bij Rademaker. De productie van de machines vindt plaats in Culemborg en in de fabriek in Slowakije. “Het gaat goed met de zaken. We maken de laatste jaren een flinke groei door en leveren inmiddels zo’n 80 productielijnen per jaar die overigens voor 95% naar buitenlandse klanten gaan.”

Gestolen laptops

Rademaker past al lang niet meer in het oorspronkelijke pand. Tegenwoordig heeft het bedrijf zes panden in dezelfde straat en een groot parkeerterrein. De beveiliging is in die jaren naar een hoger niveau gebracht. Accountmanager Erik Poulussen van Mactwin, is al vanaf het begin betrokken bij Rademaker. “Aanvankelijk kwamen we bij Rademaker omdat er eind vorige eeuw regelmatig laptops werden gestolen. Dat was de aanleiding om toen een nieuw beveiligingsconcept te bedenken, passend bij de risico’s van die tijd.” Ruud van Jaarsveld: “In die tijd stonden onze deuren wagenwijd open. We hadden veel externe mensen over de vloer die vrijwel overal naar binnen konden. Met de beveiliging die we toen hebben ingevoerd, werd met name de toegang tot het pand beperkt.”

Volg ons op Linkedin

Hoger beveiligingsniveau

Inmiddels zijn we bijna 20 jaar verder. Het bedrijf is flink uitgebreid. Door de overname van enkele bestaande panden, inclusief de beveiligingssystemen die daar al aanwezig waren, is een wildgroei van systemen en passen/tags ontstaan. Bovendien zijn nieuwe risico’s gedefinieerd en is een hoger beveiligingsniveau is gewenst. Ruud van Jaarsveld: “We investeren bijvoorbeeld veel in de ontwikkeling van nieuwe concepten en machines. Informatie over deze innovaties willen we goed beschermen. Samen met Mactwin hebben we een nieuw beveiligingsbeleid, met name ten aanzien van de toegankelijkheid, ontwikkeld. Kantoren en productie zijn nu volledig van elkaar gescheiden. Heb je niets te maken met de productie, dan mag je daar ook niet naar binnen. Datzelfde geldt voor de R&D afdeling. Verder gaan we met één ‘sleutel’ werken. Iedereen heeft binnenkort nog slechts één pasje of tag waaraan persoonlijke toegangsrechten zijn toegewezen. Dat is prettiger voor iedereen en bovendien beter beheersbaar. We gaan de passen en tags op korte termijn ook gebruiken voor de toegangsverlening bij onze nieuwe parkeerplaats en voor de multifunctionals. Op iets langere termijn willen we ook de urenregistratie ten behoeve van de projectadministratie met de passen en tags gaan doen.”

High secure toegangscontrole

Om het gewenste hogere beveiligingsniveau te realiseren, is Rademaker overgestapt op paslezers en passen/tags met de nieuwste en best beveiligde leestechniek: Mifare Desfire EV2. “Tot voor kort maakte Rademaker nog gebruik van een systeem met het verouderde Proximity protocol”, vertelt Erik Poulussen. “Dat protocol kan, net zoals de Mifare Classic, veel makkelijker worden gekopieerd dan men vaak denkt. Met een apparaatje van nog geen € 40,00 kan een kaart/tag binnen een redelijke afstand worden uitgelezen en gekopieerd. Dit verouderde protocol paste niet meer binnen het nieuwe beveiligingsbeleid zoals we dat nu voor Rademaker hebben geformuleerd. Mifare Desfire EV2 met AES versleuteling – die overigens ook wordt toegepast in het elektronische paspoort – werkt volgens het principe dat zowel de paslezers als de passen/tags worden voorzien van een klant specifieke sleutel. Alleen paslezers met deze sleutel kunnen de toegangscode van de pas uitlezen. Hierdoor is het veel lastiger om een pas/tag te dupliceren.”

Toekomst

Ruud van Jaarsveld: “We zitten momenteel in een drukke periode van veranderingen, verbouwingen en verhuizingen. Met de keuze voor het nieuwe toegangscontrolesysteem, gebaseerd op een nieuw beveiligingsbeleid, heb ik er alle vertrouwen in dat we de toekomst veilig tegemoet gaan.”