Beveiligingssystemen functioneren tegenwoordig niet meer stand-alone maar zijn steeds vaker onderdeel van een groter geheel waarin beveiligings- en andere (gebouwbeheer)systemen met elkaar zijn verbonden. Afhankelijk van de koppelingen die u wilt maken tussen de verschillende systemen, kunt u kiezen uit open (hardware onafhankelijke) of gesloten (single brand) oplossingen. In dit artikel bieden wij u vijf overwegingen die u helpen een keuze te maken.

De laatste 15 jaar zien we een tweedeling ontstaan. Fabrikanten zijn ofwel gespecialiseerd in hardware en hardware componenten of in software. Die laatste groep bedrijven, waartoe bijvoorbeeld Milestone, Nedap en Genetec behoren, biedt beveiligingsoplossingen die in grote mate open en hardware onafhankelijk zijn. Dit is mede te danken aan de verschillende communicatiestandaarden van het laatste decennium, zoals ONVIF voor videosystemen en OSS voor draadloze offline sloten in toegangsbeheersystemen.

Ook de fabrikanten van hardware verbeteren hun producten en specificaties voortdurend. Door de enorme toename van het aantal Aziatische (camera)fabrikanten, zijn de prijzen van hardware gedaald. Om zich te onderscheiden, hebben veel van deze hardware giganten -zoals Dahua, Hikvision (samen 47% marktaandeel CCTV) en Axis – hun productassortiment verbreed. Ze bieden inmiddels complete single brand oplossingen. Waar ze begonnen met bijvoorbeeld eigen NVR recorders, zijn intercom en inbraak soms ook al onderdeel van hun oplossing geworden.

De volgende vijf overwegingen helpen u bij het maken van een keuze tussen een open of gesloten oplossing:

1. Keuzevrijheid

Open oplossingen bieden u als gebruiker de vrije keus bij het bepalen van de oplossing. U kunt dus kiezen voor hard- of softwarecomponenten die het beste bij uw omstandigheden en het gewenste beveiligingsniveau passen en die samenwerken met de al aanwezige systemen en infrastructuur. Door het koppelen van uw HR-, bezoekersregistratie- en parkeerbeheersysteem bijvoorbeeld, kunt u vanuit één database werken. Dit is niet alleen efficiënt, maar ook veiliger. De kans op menselijke fouten wordt flink gereduceerd. Gesloten, merkgebonden oplossingen dwingen u als klant om gebruik te maken van uitsluitend hardware/componenten van datzelfde merk. Het voordeel is dat deze componenten altijd met elkaar zullen samenwerken. Nadeel is dat uw oude, nog goed functionerende oplossingen vervangen moeten worden en u daardoor wellicht te maken krijgt met een desinvestering.

2. Toekomstvastheid

De kans is groot dat uw behoeften op termijn veranderen. Doordat uw bedrijf groeit, fuseert of verhuist bijvoorbeeld. Een open oplossing kan zich hieraan makkelijker aanpassen dan een gesloten, merkgebonden oplossing. Stel u wilt uw bezoekers registreren met een bezoekersregistratiesysteem of u wilt een lockersysteem aanschaffen zodat uw medewerkers met hun toegangspas ook toegang hebben tot een locker, dan moeten deze nieuwe systemen worden geïntegreerd met uw toegangsbeheersysteem. Dergelijke integraties zijn in een single brand oplossing veelal niet mogelijk, simpelweg omdat de fabrikant de kennis niet heeft of dit niet op zijn ontwikkelagenda heeft staan.

De afhankelijkheid van een fabrikant hoeft dus geen belemmering te zijn, zolang uw behoeften maar niet veranderen.

3. Rol van de installateur

Het bouwen van een maatwerk security oplossing met ‘open’ software componenten vereist veel IT kennis, zowel in het implementatietraject als in de beheerfase. Niet iedere beveiligingsinstallateur beschikt over deze kennis. Wilt u een flexibele security oplossing die als het nodig is met u meegroeit, kies dan voor een gespecialiseerde security system integrator. Deze heeft de kennis en ervaring om een passende oplossing samen te stellen uit ‘best of breed’ producten en kan deze complexe geïntegreerde oplossingen succesvol implementeren en beheren.

Heeft een installateur geen of onvoldoende kennis op dit gebied, dan is een plug & play single brand oplossing veiliger. Wanneer een dergelijk systeem u de gewenste functionaliteit biedt, kan deze bij u prima op zijn plaats zijn.

4. Bedieningsgemak

Beveiligingssystemen moeten bedrijfsprocessen ondersteunen en de veiligheid verhogen. Dit betekent dat de systemen intuïtief te bedienen moeten zijn, vanuit één user interface (scherm) en zonder (veel) training. Zowel single brand als open systemen kunnen in principe centraal worden bediend. Wilt u optimaal gebruiksgemak, dan zou u feitelijk al uw systemen moeten integreren waardoor ze centraal bediend kunnen worden. Indien u uw toegangscontrolesysteem verbindt met het camerasysteem, ziet u de alarmen grafisch weergegeven en kunt u via hetzelfde scherm deuren ontgrendelen, camerabeelden bijschakelen en gebouwautomatiseringssystemen bedienen. Koppelt u ook de brandmeldinstallatie, dan ziet u in hetzelfde scherm ook de zone(s) waar vandaan een brandalarm komt. En u kunt nog een stap verder gaan door ook opvolgingsprocedures te koppelen, zodat bij een (brand)alarmmelding naast de bovengenoemde data ook een opvolgingsscript verschijnt dat de centralist of beheerder leidt door de te nemen opvolgingsstappen.

Heeft u nog oude, goed werkende systemen en kiest u voor een single brand oplossing, dan zullen ook deze bestaande systemen vervangen moeten worden zodat u alle deelsystemen vanuit één interface kunt bedienen. Kiest u voor een open oplossing, dan is een koppeling naar uw bestaande systemen voldoende om ze centraal te kunnen bedienen en beheren.

5. Prijs

De aanschafprijs van een single brand systeem is lager dan die van een open systeem. Dit komt omdat de fabrikant alle onderdelen volledig heeft gestandaardiseerd. Dat betekent ook dat op het moment dat er extra software nodig is om een koppeling te maken, daarvoor extra kosten worden berekend. En dat kan flink in de papieren lopen. Bij open systemen zijn hard- en software gescheiden en dat biedt meer flexibiliteit om een oplossing op maat samen te stellen. Als er op enig moment behoefte ontstaat om data uit andere systemen of apparaten te koppelen aan bijvoorbeeld videobeelden, dan kan dat vrij eenvoudig en tegen relatief lage kosten ingesteld worden met standaard softwarecomponenten. Over het algemeen is de aanschafprijs van een gesloten systeem dus lager, hoewel op langere termijn bij veranderende eisen een open systeem goedkoper kan zijn.

Conclusie

Aan zowel open als gesloten beveiligingsoplossingen zijn voor- en nadelen verbonden. Zoals beschreven, zijn single brand systemen vaak efficiënt en voordelig in de aanschaf. Daar staat tegenover dat ze minder flexibel zijn en dus niet optimaal aan te passen zijn aan uw (veranderende) behoeften. Bij het maken van een goede keuze is het belangrijk om de waarde van flexibiliteit te kwantificeren.

Mactwin heeft een voorkeur voor open oplossingen en open technologie, juist vanwege de waarde die wij toekennen aan de flexibiliteit van dit soort oplossingen, nu en in de toekomst. Het is volgens ons de meest gunstige investering, vooral op de lange termijn. Een gesloten oplossing is niet altijd goedkoper en het is maar de vraag of die oplossing optimaal passend is en of deze wel voldoende meerwaarde biedt. Bij een open systeem bent u vrij in de keuze van componenten; dat is niet alleen flexibeler maar kan ook wel eens goedkoper zijn. Belangrijk is dat u zich bewust bent van de voor- en nadelen van beide typen oplossingen en dat u niet alleen naar uw situatie op het moment van aanschaf kijkt, maar ook naar de ontwikkeling van uw organisatie in de toekomst en de daarmee samenhangende verandering in behoeften. Mactwin maakt altijd samen met u een zorgvuldige afweging.