Nacco: Veilig testterrein met één druk op de knop

Bij Nacco Materials Handling Group in Nijmegen worden jaarlijks zo’n 1900 heftrucks geassembleerd die onder de merknamen Hyster en Yale op de markt worden gebracht. Slechts een klein percentage daarvan is bestemd voor de Nederlandse markt. De heftrucks die in Nijmegen worden geproduceerd zijn niet bepaald klein en conventioneel. “Het zijn grote jongens die in staat zijn om zeecontainers tot zo’n 44 ton te tillen.” Aan het woord is Peter Zwaan, manager Facilities en Site Services bij Nacco.

Risico-inventarisatie

“Per dag rollen ongeveer drie grote en zes kleinere heftrucks van de productielijnen. Allemaal worden ze uitgebreid getest. Buiten de productielocatie worden de allergrootste heftrucks getest. Er wordt mee gereden en we voeren een zogenaamde lasttest uit met containers in verschillende gewichtsklassen. De zwaarste container die we hiervoor gebruiken, weegt maar liefst 44.000 kilogram. Een risico-inventarisatie wees uit dat de veiligheid op en rondom het testterrein verbeterd kon worden. Idealiter zou het testen zelf gescheiden moeten worden van de medewerkers die zich verplaatsen en de logistieke processen. Fysiek en permanent was dat echter niet mogelijk, maar op de momenten dat het testterrein in gebruik is, konden we wel voorkomen dat het terrein kan worden betreden. We hebben daarom eind vorig jaar een plan gemaakt om dit te realiseren. Het plan bestaat niet alleen uit technische elementen, maar bevat ook organisatorische maatregelen, zoals een strakker gedefinieerd testprotocol en waarschuwingsborden. Natuurlijk moeten we onze mensen hierin ook opvoeden. Eenmaal ingesleten gedragspatronen zijn niet zomaar veranderd.  Voor de technische kant van het project hebben we Mactwin ingeschakeld. Zij boden ons een moderne en toekomstvaste cameraoplossing, Cemacs Video Management, die gekoppeld kon worden aan ons bestaande toegangscontrolesysteem. Bovendien is Mactwin al jarenlang, en naar onze volle tevredenheid, de vaste beveiligingspartner van Nacco.”

Geïntegreerde oplossing

Het plan dat Nacco en Mactwin samen verder hebben uitgewerkt, bestaat uit verschillende (technische) elementen. Naast cameratoezicht, zijn dat onder meer toegangscontrole, verkeerslichten en optische en akoestische signalerende apparatuur. Op het moment dat een test gaat beginnen, wordt dit gemeld bij de portiersloge. Met één druk op de knop kan de Test Track Coördinator vervolgens alle maatregelen activeren. De hekken rondom het testterrein sluiten en de stoplichten bij de toegangen tot het terrein springen op rood. Tegelijkertijd gaan de flitslichten, die rondom het testterrein zijn opgesteld, aan en klinkt er een omroep/attentiesignaal. Vanuit de productiehal kán het terrein nog wel worden betreden. Iedereen die dat wíl doen, wordt via de stoplichten die op rood staan, de andere signaalgevers en de duidelijke waarschuwingsborden uitdrukkelijk gewaarschuwd. Verder wordt tijdens het testen het toegangscontroleniveau automatisch één niveau opgeschaald. Via de (nu gesloten) toegangen met paslezers, kan nog slechts een beperkt aantal mensen naar binnen. Peter Zwaan: “Dit geldt bijvoorbeeld voor de BHV’ers; zij moeten in noodsituaties áltijd naar binnen kunnen.” Tot slot zijn rondom het testterrein enkele nieuwe IP camera’s geplaatst. Samen met de al aanwezige analoge camera’s die nu via een decoder aan Cemacs Video Management zijn gekoppeld, leggen deze alle bewegingen op het buitenterrein, inclusief het testgebied, nauwkeurig vast. De beelden van de camera’s komen binnen op een monitor in de portiersloge en, indien gewenst, kan worden ingezoomd op een bepaalde situatie.

Remote beheer en onderhoud

Inmiddels draait de nieuwe oplossing enkele maanden naar volle tevredenheid. Peter Zwaan: “Natuurlijk moesten onze mensen even wennen aan het nieuwe systeem, maar omdat ze heel goed weten dat het om hun eigen veiligheid gaat, is het draagvlak enorm. Ook in de portiersloge zijn de medewerkers blij met het systeem, de gebruiksvriendelijkheid ervan en de scherpte van de camerabeelden.

Op de planning staat nog het omzetten van onze huidige onderhoudsovereenkomst naar een SLA met remote beheer en onderhoud. Daarmee kan het beheer van onze beveiligingssystemen grotendeels op afstand vanuit het Mactwin Operation Center worden gedaan. Zo zullen wij zeker tijd en geld gaan besparen.”