Veiligheidsvernieuwing bij Tuschinski
Het Britse gezaghebbende magazine Time Out riep Pathé Tuschinski uit tot ‘mooiste bioscoop in de wereld’. Zeer terecht wat ons betreft. Het rijksmonument uit 1921 is ronduit prachtig en heeft een haast adembenemend Art Deco en Art Nouveau interieur. Dat is ook nog eens goed bewaard gebleven en de laatste jaren bovendien flink gerestaureerd. Voor Mactwin was het een hele eer – en uitdaging – om in dit iconische pand de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie te vernieuwen.
David Hanemaayer, de trotse theatermanager en ‘care keeper’ van het pand, vertelt ons uitgebreid over de bioscoop en het vervangen van beide installaties. “Tuschinski is veel meer dan een bioscoop. Mensen komen hier voor een avond uit. Bovendien verhuren we de zalen, foyers en bar regelmatig voor evenementen en krijgen we veel verzoeken voor fotoshoots of filmopnames. En dan zijn er nog de grote – nationale en internationale – filmpremières. In oktober bestaan we 100 jaar. De bedoeling is dat we dit groots gaan vieren! Ondertussen is ook de renovatie van de zalen 2 en 3 in het oude deel klaar. Het is erg mooi geworden. In zaal 2 zijn de originele wandschilderingen gereconstrueerd en in zaal 3 zijn de wanden beschilderd met een nieuw ontwerp gebaseerd op het origineel. Daarnaast zijn er in beide zalen luxe, comfortabele stoelen en bankjes geplaatst. In oktober hebben we dus alle reden voor een feest.”
Precisiewerk in monumentaal pand
Een betrouwbare brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie is essentieel en bovendien verplicht in een bioscoop. “Bij Tuschinski vormt de houten constructie van het pand een extra risico. En als het eenmaal brandt, dan gaat het razendsnel!” licht Hanemaayer toe. Toen in 2020 bleek dat de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie was verouderd en niet meer kon worden gecertificeerd, werd dan ook snel geschakeld. Mactwin kreeg de opdracht om de installatie geheel te vernieuwen. Een mooie, maar uitdagende opdracht. Vooral omdat vrijwel álles in het pand historisch en van grote waarde is en we op geen enkele manier het interieur mochten aantasten.
Hanemaayer: “Moet je je voorstellen, in ons pand mag je bijna niets, maar moeten toch overal kabels naartoe… Iedereen moest daarom uiterst secuur en voorzichtig werken. Als je een melder weghaalt (om te vervangen), dan moet je goed oppassen dat er geen behang loskomt. Ook moesten de monteurs soms op heel krappe plekken werken waar het echt ‘kruip door, sluip door’ was. Het is niet altijd makkelijk geweest voor deze monteurs en logischerwijs was de doorlooptijd van het project daardoor wat langer dan in menig ander pand.” Wat Hanemaayer precies bedoelde met ‘kruip door, sluip door’, konden we goed zien toen we een kijkje namen op de zolder waar een aspiratiesysteem is aangelegd…
Twan Reuvers (Accountmanager bij Mactwin): “Om iedere onnodige (zichtbare) beschadiging aan het pand te voorkomen, hebben we de oude luidsprekers die eigenlijk niet meer nodig waren, laten zitten. Als we ze hadden weggehaald, dan zou je overal beschadigingen in de wand hebben gezien en waren we verder van huis geweest. Nu gebruikt Pathé de oude luidsprekers nog voor achtergrondmuziek (in plaats van als omroepinstallatie).”
Esthetisch verantwoorde brandbeveiliging
Ook mochten in het monumentale pand de brandbeveiligingsmaatregelen in de publiek toegankelijke gebieden zo min mogelijk zichtbaar zijn. “De aandacht van bezoekers moet vooral gaan naar het pand en de prachtige decoraties en niet naar brandmelders…”, aldus Hanemaayer. Dat leverde hier en daar wat spanningsvelden op. Gelukkig bedacht Mactwin ook hier goede oplossingen voor. Reuvers: “Veel melders zijn in de kleur van de wand of het plafond gespoten en we hebben bijvoorbeeld het kleinst mogelijke nevenpaneel geselecteerd dat we ook nog eens donkerbruin maakten; dezelfde kleur als de houten wand waarop het paneel is bevestigd. De firebeam rookdetectoren en slowwhoops (sirenes) in de grote zaal plaatsten we onopvallend bij de ornamenten aan weerszijden van het grote doek.”
Gecertificeerde brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie
Met de nieuwe, gecertificeerde brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie is Pathé Tuschinski weer helemaal up-to-date. Het bijzondere pand vroeg om een goed doordachte en betrouwbare oplossing die vanzelfsprekend moet voldoen aan alle eisen uit het bouwbesluit. Mactwin schreef daarom eerst het Programma van Eisen en stemde dit af met de Eisende partijen, waaronder de Veiligheidsregio. Reuvers: “De implementatie van de nieuwe systemen deden we gefaseerd, zodat er telkens slechts beperkte delen van de installatie buitenbedrijf werden gesteld en we ook toen de brandveiligheid konden garanderen.”
Volledig bewaakte installatie en proefbrand
Met een gebruiksoppervlak van meer dan 5000 m2 en de gebruiksfunctie ‘Bijeenkomsten’, is bij Pathé Tuschinksi een volledig bewaakte brandmeldinstallatie verplicht. Met de veiligheidsregio is daarnaast afgestemd dat een ontruimingsalarminstallatie type B volstaat. “Hierdoor waren er geen nieuwe luidsprekers of kabels met functiebehoud nodig en was er dus minder kans op beschadigingen aan het gebouw”, licht Reuvers toe. “In de grote zaal hebben we – vanwege de enorme hoogte – firebeams geplaatst, op twee verschillende niveaus. Op de houten kapzolder van het monumentale pand implementeerden we een aspiratiesysteem. Vanwege het verhoogde brandrisico door de houten constructie was het nodig om daar zo snel als mogelijk een beginnende brand te signaleren.” “Spannend was de proefbrand op de zolder, die nodig was om aan te tonen dat het aspiratiesysteem zijn werk doet”, vertelt Hanemaayer. “Een vuurtje stoken op de zolder met rondom de houten spanten van de dakconstructie….dat zag ik niet helemaal zitten. Het was een verplichting, dus goed voorbereid hebben we het toch gedaan. Gelukkig viel het mee en bleef het bij rookontwikkeling die door het aspiratiesysteem binnen de normtijd werd gedetecteerd. De test was dus geslaagd en ons systeem kon worden gecertificeerd.”
Twan Reuvers: “Op verzoek van het bevoegd gezag zijn nog een aantal specifieke oplossingen gerealiseerd. Zo is bijvoorbeeld het ontruimingspaneel bij de informatiebalie uitgevoerd met knoppen om het licht in de zalen te kunnen bedienen bij een calamiteit anders dan een brand. Om verzekerd te zijn van snelle en adequate brandbestrijding heeft Tuschinski, tot slot, gekozen voor een vrijwillige doormelding naar de RAC (Regionale Alarm Centrale).”
Veilig genieten
Nu Pathé Tuschinski na een gedwongen sluiting door corona eindelijk zijn deuren weer mag openen, is de brandveiligheid van het pand goed voor elkaar. Bezoekers en medewerkers kunnen met een gerust hart gaan genieten van de films, voorstellingen en het prachtige interieur van de mooiste bioscoop ter wereld.