De mogelijkheden van IP over Coax

De enigszins ouderwetse coaxkabel gebruiken voor het verzenden van digitale signalen van netwerkcamera’s, klinkt wellicht onlogisch. Toch kan dat in de praktijk een prima oplossing zijn.

Tot 1990 liep het dataverkeer tussen computers via coaxkabels. Ook de signalen van analoge beveiligingscamera’s liepen standaard via dit kabelnetwerk. Inmiddels zijn en worden veel analoge camera’s vervangen door digitale versies, netwerkcamera’s. Deze sturen hun digitale signaal standaard over netwerkkabels; direct naar een recorder of naar een switch in het netwerk. Wanneer u een analoog camerasysteem vervangt door een digitaal systeem, moet u dus niet alleen de camera’s vervangen, maar ook de bekabeling. Althans, dat lijkt het meest voor de hand liggend.

Toch hoeft dat niet altijd. Er zijn twee redenen waarom het soms beter is om de bestaande coaxbekabeling te hergebruiken voor het overbrengen van de digitale  camerasignalen. We noemen dit ‘IP over coax’.

Kostenbesparing realiseren

De eerste reden is het kostenplaatje van de vervangingswerkzaamheden. Want als de kabels in complex lopende kabelgoten liggen, zijn weggewerkt in muren of vloeren of buiten onder de grond liggen, dan kunnen de totale vervangingskosten wel eens flink hoog uitpakken. Dit ondanks het feit dat netwerkkabels goedkoper zijn dan coaxkabels.

Voor IP over coax zijn wel converters nodig aan beide zijden van de coaxkabel. Deze converteren het netwerksignaal naar een signaal dat kan worden overgedragen via de 2-aderige coaxkabel. Deze techniek is overigens niet nieuw. Internetproviders passen het al jaren toe om televisie- en internetsignalen door te geven aan woningen. Weliswaar gaat het daarbij om slechts één verbinding, terwijl het bij een camerasysteem vaak om meerdere verbindingen gaat. Dit betekent dat er meerdere converters of multi-converters nodig zijn. Dit brengt extra kosten met zich mee en u moet zich natuurlijk afvragen of de kosten hiervoor opwegen tegen de kosten die gemoeid zijn met het vervangen van de coaxbekabeling.

Volg ons op Linkedin

Als afstand een probleem oplevert

Een tweede reden om de bestaande coaxbekabeling te hergebruiken is het feit dat met netwerkkabels maar een beperkte afstand kan worden overbrugd. Is die afstand groter dan 100 meter, dan is netwerkkabel niet meer geschikt. Met coax kunnen in één keer grote afstanden – tot wel 1500 meter – worden overbrugd. Is er sprake van dit soort langere afstanden, dan is het dus beslist beter om de coaxbekabeling te behouden. In dit geval zijn niet de kosten doorslaggevend, maar is IP over coax gewoon de enige juiste oplossing. Wel moet u rekening houden met het feit dat de converters voor dit soort grote afstanden voedingen nodig hebben.  Soms aan beide zijden. Gelukkig werden analoge camera’s decentraal voorzien vanvoedingen. Dus dat zou geen probleem moeten zijn. Met de juiste converters  kunnen ook uw nieuwe camera’s voorzien worden van Power over Ethernet, eigenlijk dus Power over Coax.

Coax – helemaal zo gek nog niet

Het is dus lang niet altijd nodig om de bestaande coaxbekabeling te vervangen als u overstapt op een digitaal camerasysteem. De totale vervangingskosten of de te overbruggen afstanden kunnen redenen zijn om de coaxbekabeling te hergebruiken. Natuurlijk kan dit alleen als de bestaande bekabeling nog in goede staat verkeert. Ook mogen er in de verbinding geen analoge versterkers worden gebruikt. IP over coax kan kostenefficiënt zijn en is soms zelfs een noodzakelijke oplossing vanwege de grote afstanden die overbrugd moeten worden. Het hergebruiken van een bestaande en nog in goede staat verkerende infrastructuur, is bovendien goed voor het milieu.

COAXKABEL heeft een centrale geïsoleerde ader met daaromheen een mantel van koper die zorgt voor een vorm van afscherming. In basis is coax een 2-aderige kabel. Er zijn verschillende diktes van coaxkabel beschikbaar. Voor het overbruggen van grote afstanden, is dikkere (en duurdere) kabel beschikbaar.

NETWERKKABEL wordt ook wel twisted pair kabel genoemd vanwege de specifieke draaiing van 8 individuele aders in paren van twee. Hierdoor zijn hoge snelheden mogelijk, inmiddels tot wel 10Gbit/s. Dit type kabel is goedkoper dan een coaxkabel.