Intelligent Unlock 3: Crowd detection

Ineens stond de samenleving stil. We werden gevraagd om zo veel mogelijk thuis te werken, winkelstraten raakten verlaten en sportverenigingen moesten hun deuren sluiten. Gelukkig zijn er inmiddels minder Corona-besmettingen en sterfgevallen en worden de strenge maatregelen langzaam versoepeld. We gaan van een Intelligent Lockdown naar een Intelligent Unlock. Wel zullen we nog langere tijd de onderlinge afstand van 1,5 meter moeten blijven bewaren. Maar hoe gaat u dat doen in úw organisatie of instelling?

In deze situatie – waarbij we allemaal zoeken naar mogelijkheden voor een 1,5 meter samenleving – zetten wij onze expertise in om samen werken en leven makkelijker, beter en veiliger te maken. In een serie korte artikelen schetsen we enkele voorbeelden van hoe u (uw bestaande) security technologie hiervoor kunt inzetten. In dit artikel staat Crowd Detection met slimme camerasystemen centraal.

Om nieuwe coronabesmettingen te voorkomen, is het belangrijk dat mensen afstand houden tot elkaar. Er worden daarom minder mensen tegelijk in een ruimte toegelaten. In bepaalde ruimtes of gebieden zoals gangen, trappenhuizen en winkelcentra, is het lastiger om afstand de bewaren en het risico dus groot dat dit mis gaat. In die situaties is een slim camerasysteem met Video Content Analyse (VCA) dat waarschuwt als er te veel mensen te dicht op elkaar staan, een goede oplossing.

Wellicht beschikt u (ongemerkt) al over deze functionaliteit. Veel video management systemen en ook steeds meer camera’s zijn inmiddels namelijk standaard uitgerust met (meer of minder uitgebreide) VCA mogelijkheden. Zo niet, dan kan dit een interessante aanvulling zijn op uw camerasysteem. VCA analyseert (real-time) uw camerabeelden, herkent bepaalde situaties en kan op basis van afwijkingen een alarm geven. Deze afwijkingen definieert u zelf, net als het type alarm. Als uw camerasysteem signaleert dat mensen te dicht op elkaar staan, kan er bijvoorbeeld een audiobericht worden afgespeeld dat mensen verzoekt om meer afstand tot elkaar te houden. Ook kan er een alarmmelding worden verzonden naar uw meldkamer, waarna een van uw beveiligingsmedewerkers naar de desbetreffende locatie kan gaan.

Hoe werkt Video Content Analyse?

VCA neemt bewegende objecten waar en kan ook de richting waarin en de snelheid waarmee mensen zich bewegen waarnemen. Crowd Detection is een van de mogelijkheden van VCA, waarbij een virtueel gebied wordt gedefinieerd en binnen dat gebied kan worden gesignaleerd dat mensen te dicht op elkaar staan. Dat laatste gebeurt door het grote gebied te verdelen in een matrix van kleinere gebiedjes en daarbinnen de mensen te tellen. Zodra het aantal mensen in een bepaald (deel)gebied het vooraf gedefinieerde maximum overschrijdt, geeft het systeem een alarmmelding.

Toekomstbestendige investering

Met een oplossing als deze kan uw organisatie weer open en zullen medewerkers en bezoeken zich welkom en veilig voelen. Hoe lang dit tijdelijke ‘nieuwe normaal’ duurt, is lastig te voorspellen. Wij vinden het belangrijk dat de investeringen die organisaties doen, ook op lange termijn rendabel blijven. Video Content Analyse kan ook na de crisis een interessante oplossing zijn, bijvoorbeeld om uw control room efficiency te verbeteren of om in enkele minuten dagen videobeelden te doorzoeken op bepaalde gebeurtenissen of data. Lees meer hierover in ons artikel over Video Content Analyse.

Wij denken graag met u mee!

Heeft u vragen of wilt u eens met ons van gedachten wisselen over dit soort oplossingen? Wij bieden u de mogelijkheid om, gratis en vrijblijvend, een uur te spreken met een van onze specialisten. Op afstand, uiteraard. Onze specialisten kunnen u precies vertellen wat voor uw situatie en uitdaging de beste oplossing is.

Bel voor een oriënterend gesprek: (026) 479 22 33, mail naar sales@mactwin.nl of bezoek onze contactpagina.