Het proces van beeldvorming
Beeldvorming vindt plaats wanneer een camera licht van de buitenwereld opvangt en dit omzet in elektrische signalen. Deze signalen vormen samen de data waaruit een beeld kan worden opgemaakt. De camera lens en sensor vervullen hierin de cruciale rol van conversie: de conversie van licht naar data. Maar hoe doe je dit als het donker is?
Bij situaties met beperkt licht kan het een uitdaging zijn om heldere videobeelden te verkrijgen. Gelukkig zijn er technieken en camera-instellingen die toegepast kunnen worden om de beeldvorming te bevorderen.
Haal het beste uit situaties met weinig tot geen licht
Er bestaan verschillende technieken om met minimale lichtomstandigheden toch een helder beeld te produceren.
Zo worden Infrarood dag en nacht camera’s veelal toegepast in situaties met weinig tot geen licht. Het Infrarood spectrum is onderdeel van natuurlijk licht, en is (bijna) niet zichtbaar voor het menselijke oog. Een dag en nacht camera combineert infraroodverlichting en -filter om slecht tot verduisterde gebieden in beeld te brengen.
Het infraroodfilter, ook wel IR-cut filter genoemd, is verantwoordelijk voor het selectief blokkeren van het infrarood lichtspectrum uit waargenomen daglicht.
Zonlicht bevat zowel zichtbaar licht als infraroodlicht. Om deze reden wordt overdag het IR-cut filter toegepast voor de correcte kleurweergave en belichting. ‘s Nachts schakelt het IR filter uit en de infrarood verlichting aan. Vervolgens vangt de camera de reflectie van de infrarood verlichting op, resulterend in zwart-wit beeldvorming. De intensiteit van het gereflecteerde infrarood licht bepaalt de kleur van de pixels. (lage – hoge intensiteit = zwart-witte kleur)
Dankzij ontwikkelingen op het gebied van de hoge capaciteit sensoren, slimme beeldverwerking en ruisonderdrukking zijn er nu ook starlight camera’s op de markt. Naast de beschreven IR Dag Nacht functies beschikken deze camera’s over een uiterst lichtgevoelige sensor en lens. Dit type camera is hierdoor in staat om bij minimale verlichting, zoals het licht van straatlampen of zelfs maan- en sterrenlicht, heldere en scherpe beelden te leveren.
De bekende documentaire ‘Planet Earth’ van de BBC maakt onder andere gebruik van deze techniek voor nachtelijke opnames onder de heldere sterrenhemel.
IR Dag Nacht
Voordelen
- Detectie bij weinig of geen omgevingslicht;
- Neemt scherpe beelden op, zowel overdag als met een minimaal lichtniveau;
- De infrarood verlichting kan een zicht geven van 10 tot 50 meter wanneer het donker is. Dit is afhankelijk van de kracht van de IR LEDS op de camera.
- Het infrarode licht dat door de camera’s wordt uitgezonden is niet zichtbaar voor mensen, waardoor het een discrete beveiligingsoptie is.
Nadelen
- Produceert zwart-witbeelden waardoor bepaalde details verloren gaan;
- Gevoelig voor spinnenwebben en insecten. De warmte van het infraroodlicht is erg aantrekkelijk voor spinnen. De weerkaatsing hiervan zorgt voor overbelichting en beeldverslechtering.
Starlight
Voordelen
- Produceert heldere en gedetailleerde beelden bij weinig tot minimaal omgevingslicht;
- Produceert gekleurde beelden, waardoor dit meer informatie geeft over de details van bijvoorbeeld een signalement rondom verdachte personen of situaties;
- Ideaal voor situaties met lichtvervuiling van bijvoorbeeld straatlantaarns of woningen.
Nadelen
- Relatief hoge kosten;
- Geen toegevoegde waarde in volledige duisternis;
- Correcte configuratie van de camera is noodzakelijk voor de specifieke plaatsing en detectie doelen.
De keuze tussen camera types en systemen hangt sterk af van de specifieke eisen en omstandigheden van de situatie. Bij Mactwin Security zijn we toegewijd om u te adviseren en de meest passende oplossing voor uw beveiligingsbehoeften aan te bieden. Heeft u vragen of wilt u meer weten? Aarzel niet en neem vandaag nog contact met ons op!