Vandaag heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) het nieuwe Cashcentrum in Zeist geopend. Het DNB Cashcentrum is een voorbeeld van innovatie en state-of-the-art technologie en is duurzaam ingepast in de omringende natuur. In het Cashcentrum is een deel van de Nederlandse goudvoorraad opgeslagen, en dit is tevens het middelpunt van de geldsorteer- en uitgiftefunctie van De Nederlandsche Bank.

Achtergrondinformatie: realisatie van het DNB Cashcentrum

Het Cashcentrum van DNB is gelegen op het defensieterrein Camp New Amsterdam in de gemeente Zeist. De bouw van het DNB Cashcentrum is medio 2019 gestart. In september 2022 is het gebouw opgeleverd en heeft de inrichting en verhuizing plaatsgevonden. Het DNB Cashcentrum is volgens planning en binnen budget gerealiseerd. Voor meer informatie, kun je terecht op de website van DNB.

Het DNB Cashcentrum

Het nieuwe gebouw is zwaar beveiligd en bevat een goudkluis waarin 14.000 goudstaven van 12,5 kilo per stuk en duizend kisten met gouden munten zijn opgeslagen. Het goud heeft een waarde van 10,4 miljard euro (mei 2023). Daarnaast ligt er in het DNB Cashcentrum een grote voorraad bankbiljetten, ter waarde van 4,5 miljard euro (mei 2023), en een grote voorraad euromunten.

Vanuit het Cashcentrum levert DNB bankbiljetten en munten aan waardevervoerders, die deze vervolgens naar banken, geldautomaten en winkels brengen. Ook beschikt het DNB Cashcentrum over een grote sorteerhal, waar experts onderzoeken en valse bankbiljetten registreren.

Duurzaam gebouwd en ingepast in de natuur

Het DNB Cashcentrum is duurzaam gebouwd en geïntegreerd in de omringende natuur. Hierbij is gebruikgemaakt van diverse duurzame materialen en installaties, zoals een warmte-koude-opslagsysteem dat zorgt voor een energiezuinige klimaatbeheersing.

Waarom een nieuw Cashcentrum?

De directie van DNB heeft in 2019 besloten om het hoofdkantoor van DNB te renoveren en het goud en geld te verhuizen naar het nieuwe, zwaar beveiligde DNB Cashcentrum in Huis ter Heide, vlak bij Zeist. Het Cashcentrum is goed bereikbaar voor de geldtransporten van en naar DNB en het vernieuwde kantoor in Amsterdam wordt toegankelijk voor het publiek.

Veelgestelde vragen

Wat is het DNB Cashcentrum?

Het DNB Cashcentrum is een zwaar beveiligd gebouw voor de opslag van goud en geld. Vanuit dit gebouw levert DNB bankbiljetten en munten voor banken, geldautomaten en winkels in het hele land.

Hoe duurzaam is het DNB Cashcentrum?

Het DNB Cashcentrum is duurzaam gebouwd en ingepast in de omringende natuur. Er is gebruikgemaakt van diverse duurzame materialen en installaties, zoals een warmte-koude-opslagsysteem dat zorgt voor een energiezuinige klimaatbeheersing.

Wat is er opgeslagen in de goudkluis van het DNB Cashcentrum?

In de goudkluis van het DNB Cashcentrum liggen 14.000 goudstaven van 12,5 kilo per stuk en duizend kisten met gouden munten. Bij elkaar opgeteld is dat 200.000 kilo. Het goud heeft een waarde van 10,4 miljard euro (mei 2023).

Hoeveel bankbiljetten liggen er in het DNB Cashcentrum?

Er ligt een grote voorraad bankbiljetten in het DNB Cashcentrum, ter waarde van 4,5 miljard euro (mei 2023). Vanuit het Cashcentrum levert DNB bankbiljetten en munten aan waardevervoerders, die deze vervolgens naar banken, geldautomaten en winkels brengen.

Wat gebeurt er in de sorteerhal van het DNB Cashcentrum?

In de sorteerhal van het DNB Cashcentrum worden bankbiljetten gesorteerd op echtheid en kwaliteit, en worden er foutieve bankbiljetten uitgehaald. Hier werken experts die valse bankbiljetten onderzoeken en registeren.

Gepubliceerd: 2 juni 2023