HeemstedeVeste: Elke huurder flexibel en zelfstandig beveiligd

In een multi-tenant gebouw zitten meerdere huurders met elk hun eigen wensen en eisen, onder andere ten aanzien van de beveiligingsvoorzieningen. Dit geldt ook voor HeemstedeVeste, een kantoorgebouw in Amsterdam. Mactwin verving hier de beveiligingsinstallaties en hield daarbij rekening met het multi-tenant gebruik van dit kantoorgebouw.

“Omdat in HeemstedeVeste de aanwezige beveiligingssystemen waren verouderd, heeft Mactwin deze dit jaar allemaal vervangen”, vertelt Jan van de Bunt. Van de Bunt is als Technical Property Manager bij Cushman & Wakefield verantwoordelijk voor het technisch gebouwbeheer van HeemstedeVeste. “Ik zorg ervoor dat alle technische installaties en het gebouw zelf in goede staat zijn en blijven.” Cushman & Wakefield gaf Mactwin – namens de eigenaar van het gebouw – de opdracht tot het vervangen van de beveiligingsinstallaties.

Van single-tenant naar multi-tenant

In het verleden werd HeemstedeVeste lange tijd door slechts één partij gehuurd. Toen dit bedrijf ging inkrimpen, werden de vrijgekomen kantoordelen aan nieuwe partijen verhuurd. De vijf huidige huurders van HeemstedeVeste zijn divers; variërend van een verzekeraar tot een deurwaarder en advocatenkantoor. Van de Bunt: “De oude beveiligingssystemen waren nog gebaseerd op het single-tenant gebruik van het gebouw. De nieuwe systemen zijn nu ingericht voor het huidige multi-tenant gebruik. Dit betekent onder andere dat de zonering van de inbraakmeldinstallatie is aangepast, waardoor iedere huurder de inbraakbeveiliging voor zijn eigen gehuurde deel zelf kan in- of uitschakelen. Dat is wel zo praktisch en veilig, aangezien sommige huurders 24/7 aanwezig zijn, terwijl anderen gewone kantoortijden hanteren.”

Up-to-date en toekomstvaste beveiliging

“We hebben het kantoorgebouw voorzien van moderne en toekomstvaste systemen die bestand zijn tegen de nieuwste aanvalsmethodieken”, voegt Erik Poulussen (accountmanager bij Mactwin) toe. “Daarmee hebben we een beveiligingsniveau kunnen realiseren dat past bij de huurder met de grootste risico’s. We hebben gekozen voor toegangstags met een Mifare Desfire chip. De gegevens op deze chip zijn goed beveiligd en bestand tegen bijvoorbeeld hacken. Verder hebben we het geavanceerde en op software gebaseerde AEOS toegangscontrolesysteem toegepast. Huurders kunnen nu eenvoudig nieuwe medewerkers toegangsrechten geven of deze weer intrekken als ze uit dienst gaan. Bij het selecteren van de systemen hebben we overigens niet alleen rekening gehouden met het gewenste beveiligingsniveau, maar ook met de gebruiksvriendelijkheid van de systemen. Door de koppeling met de inbraakmeldinstallatie kunnen medewerkers nu ook de inbraakbeveiliging (in hun kantoorgedeelte) in- of uitschakelen met hun toegangstag.”

“Naast inbraakbeveiliging en toegangscontrole heeft Mactwin bij HeemstedeVeste ook een (nieuw) camerasysteem geïnstalleerd. Verschillende camera’s houden (dag en nacht) toezicht op de toegangen tot het gebouw en op het parkeerterrein”, vertelt Van de Bunt.

Volg ons op Linkedin

Beveiligingssystemen in de Cloud

“Prettig is ook dat wij ons geen zorgen hoeven te maken over de systemen als het gaat om updates of onderhoud. De beheersoftware van de toegangscontroleoplossing, inclusief de centrale database met toegangsrechten, draait op een Cloud server bij Mactwin. Wij hebben daar geen omkijken meer naar. Mactwin onderhoudt deze server, zorgt ervoor dat de nieuwste software-updates worden gedaan en dat er een veilige VPN-verbinding is. Alleen het beheren van de toegangsrechten moeten onze huurders nog zelf doen. Gelukkig is daarvoor een gebruiksvriendelijke applicatie beschikbaar”, aldus Van de Bunt.

Parkeerbeheer

Niet alleen het gebouw, maar ook het bijbehorende parkeerterrein wordt nu door meerdere huurders gebruikt. Iedere huurder heeft een aantal plekken toegewezen gekregen, maar komt daar niet altijd mee uit. Nu ontstaan er nog net geen problemen, maar over niet al te lange tijd verwacht ik dat we parkeerplaatsen tekort komen, vertelt Jan van de Bunt. “Mactwin heeft hiervoor al een parkeerbeheersysteem geselecteerd. Iedere huurder krijgt dan, afhankelijk van de gehuurde vierkante meters, een aantal parkeerplekken toegewezen; niet alleen fysiek maar ook in het parkeerbeheersysteem. Er worden dan niet meer auto’s toegelaten tot het parkeerterrein dan dat er parkeerplaatsen zijn toegewezen. Wil een medewerker van een bepaalde huurder het parkeerterrein op terwijl het maximum voor dit bedrijf al is bereikt, dan krijgt deze persoon geen toegang meer. Ik verwacht dat we Mactwin over niet al te lange tijd vragen om ook deze oplossing hier te gaan uitrollen.”

Cushman & Wakefield logo

Cushman & Wakefield is wereldwijd toonaangevend op het gebied van professional services in commercieel vastgoed en heeft in Nederland ongeveer 1.000 gebouwen onder management. Cushman & Wakefield is een van de grootste strategisch adviseurs in commercieel vastgoed ter wereld met circa 51.000 medewerkers verspreid over ongeveer 400 kantoren in 70 landen. www.cushmanwakefield.nl