Cameratoezicht op en bij windmolens

Regelmatig voorziet Mactwin windparken van beveiligingsmaatregelen, bijvoorbeeld om het risico van ongewenste bezoekers te minimaliseren. Zo plaatsen we camera’s die toezicht houden op de toegang tot de windmolens of overzicht houden op directe omgeving. Maar beveiligingscamera’s kunnen we ook inzetten voor heel andere doeleinden, zoals het monitoren van de werking van de windmolens.

Specialist in het beveiligen van wind- en zonneparken, Erik van Hoogdalem, vertelt dat Mactwin naast camera’s rondom het terrein en camera’s boven de toegangsdeur van een windmolen, ook camera’s boven op de gondel van windturbines plaatst. “Beheerders van de windmolens gebruiken deze camera’s om op afstand de werking van de molens te controleren of om te zien of er sprake is van ijsafzetting op de rotorbladen. Maar de beelden worden ook gebruikt om op afstand mee te kijken tijdens het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden en soms worden de – behoorlijk spectaculaire – camerabeelden getoond op een website voor belanghebbenden van de windmolens.”

Robuuste camera voor extreme omstandigheden op grote hoogte

Niet iedere camera is geschikt om bovenop de gondel van een windmolen te plaatsen. “Op ruim 100 meter hoogte zijn de omstandigheden vaak extreem. Er zijn grote temperatuurverschillen en de wind waait er vaak hard. Ook regen en de afzetting van zout kunnen de camera negatief beïnvloeden. Daarom moet een camera bovenop een windmolen over de juiste specificaties beschikken”, licht Erik van Hoogdalem toe. “De camera die wij hebben geselecteerd, is bestand tegen dit soort omstandigheden.”

Efficiënt remote beheer

De camera’s hoog op de windturbine maken het beheer van windmolens een stuk eenvoudiger. De beheerder hoeft nu veel minder vaak naar boven en de windturbines hoeven niet stilgezet te worden. Dat scheelt tijd en kosten. Erik van Hoogdalem: “Ook de camera’s zelf kunnen we grotendeels remote beheren en onderhouden. Hiervoor sluiten we de camera’s aan op het Mactwin Operation Center (MOC). Van daaruit monitoren we dagelijks de werking van de camera’s, de beeldkwaliteit en de opnamecapaciteit. Veel aanpassingen, bijvoorbeeld in de configuratie, kunnen we ook vanuit het MOC doen.”

Volg ons op Linkedin

Super zoomcamera voor controle ijsafzetting vanaf de grond

“Sinds kort hebben we ook een camera geselecteerd – nadat we die uitgebreid hebben getest – om vanaf de grond de rotorbladen te bewaken op ijsafzetting. Deze draaibare (PTZ) camera heeft een zodanig groot (optisch) zoombereik dat we op een afstand van ruim 700 meter tot in detail de rotorbladen kunnen inspecteren.”

Advies op maat

De specifiek voor deze toepassing geselecteerde camera’s zijn in de meeste gevallen een uitstekende keuze. Toch kan het zo zijn dat we voor u andere camera’s selecteren. Dat is afhankelijk van uw wensen, doelstellingen en de situatie en omstandigheden ter plaatse. Neem gerust contact met ons op, als u eens wilt weten wat de mogelijkheden voor uw windmolens zijn!