Minimaliseer stilstand productielijnen

MET SLIM CAMERATOEZICHT

Regelmatig zetten we beveiligingscamera’s in voor andere doeleinden dan security. Bij productiebedrijven bijvoorbeeld, zijn camera’s een uitstekend middel om de productieprocessen te bewaken. Dat kan op allerlei manieren. In dit artikel staan we stil bij een camerasysteem dat bijdraagt aan het minimaliseren van de stilstand van productielijnen.

In productieprocessen gaat het nog wel eens mis. Machines die in storing vallen of productiefouten die leiden tot afgekeurde producten, bijvoorbeeld. Als dat gebeurt dan moet vaak een hele productielijn worden stopgezet om te onderzoeken wat er precies aan de hand is en wat de oorzaak van de storing of productiefout is. Daarna moet het probleem nog worden verholpen. Als productiemachines of -lijnen om wat voor een reden dan ook stilstaan, kost dat de organisatie direct geld. Het terugdringen van deze stilstand heeft bij productiebedrijven dan ook hoge prioriteit.

Snelle signalering storing of productiefout

“Bij een toonaangevende producent van zuivelproducten introduceerden wij een camerasysteem om stilstand door storingen of fouten te minimaliseren”, vertelt Erik Poulussen, accountmanager bij Mactwin “We hebben daarom op verschillende risicoposities in de productielijnen camera’s geplaatst. De haarscherpe beelden die deze camera’s leveren, worden in de eerste plaats (live) gebruikt door de operators. De productie- en verpakkingslijnen in deze fabriek zijn namelijk lang en onoverzichtelijk. Doordat de camerabeelden nu binnenkomen op hun schermen, kunnen operators vanuit hun vaste positie goed in de gaten houden of alles in hun productielijn naar behoren functioneert. Als er nu iets mis gaat, hebben ze dat veel eerder in de gaten dan voorheen en kunnen ze direct ingrijpen. In het verleden gebeurde het nogal eens dat een productiefout te laat werd opgemerkt, waardoor het aantal foute en afgekeurde producten groot was. Of er lekten ergens in een productielijn grondstoffen. Hoe later je dat opmerkt, hoe meer er lekt en hoe meer tijd je kwijt bent met het reinigen en herstellen. Dankzij de live-camerabeelden die bij de operator binnenkomen, bespaart deze zuivelproducent nu veel tijd en is stilstand van de productielijnen geminimaliseerd.”

Efficiënt verhelpen storingen, voorkomt stilstand

De gemaakte camerabeelden worden bovendien opgeslagen en kunnen dus ook achteraf worden gebruikt om storingen of productiefouten te analyseren. Erik Poulussen: “Mactwin heeft een koppeling gerealiseerd tussen de video management software en de beheersoftware van de machines zelf. Dankzij die koppeling krijgen de camerabeelden bij een machinestoring nu automatisch een ‘stempel’ met storingscode, waardoor de desbetreffende camerabeelden direct te koppelen zijn aan een storing. De camerabeelden van een storing of fout in het productieproces kunnen een storingsdienst of de machinefabrikant waardevolle informatie leveren bij het onderzoeken van de storing of fout, waardoor zij deze zo snel mogelijk kunnen verhelpen. Op deze manier wordt stilstand van de productie tot het minimum beperkt en voor de toekomst mogelijk voorkomen.”

Volg ons op Linkedin

Beelden beter dan het blote oog

Voor dit productieproces zijn high-end beveiligingscamera’s geselecteerd die in hoge snelheid en resolutie kunnen opnemen. “Dit is essentieel”, vertelt Erik Poulussen. “De snelheid waarmee de productielijnen draaien is namelijk erg hoog. Met het blote oog kun je nauwelijks zien wat er (precies) misgaat. Doordat de camera’s die we hebben geselecteerd in hoge snelheid opnemen, kun je achteraf stap voor stap (beeld voor beeld) zien wat er is gebeurd. Dankzij de hoge resolutie van de beelden kun je goed inzoomen om details te onderscheiden. Ingezoomd zijn de camerabeelden nog steeds scherp.”

Investering snel terugverdiend

De zuivelproducent is erg blij met de camera’s en rust langzaam maar zeker alle productielijnen uit met dit systeem. De tijd dat productielijnen stilstaan, is aanzienlijk afgenomen. De zuivelproducent heeft daardoor meer productiecapaciteit, waardoor de investering in het camerasysteem in korte tijd wordt terugverdiend.