Camerasysteem levert bewijslast in disputen over schadeaansprakelijkheid

Camera’s zijn voor veel meer doeleinden inzetbaar dan alleen voor bewaking. Regelmatig zetten we ze ook in voor bijvoorbeeld procesbewaking. In dit artikel leest u hoe een camerasysteem de bewijslast levert in disputen over de aansprakelijkheid voor schade aan voertuigen. Onze opdrachtgever, Logicx Mobiliteit, vervoert jaarlijks maar liefst 125.000 vervoermiddelen. Dat daarbij zo nu en dan schade ontstaat aan een voertuig, is onvermijdelijk.

Logicx Mobiliteit is één van de grootste bergingsbedrijven van Nederland. “We zijn een dochteronderneming van de ANWB en houden ons bezig met het bergen en transporteren van vervoersmiddelen en het verzorgen van vervangende vervoersmiddelen”, vertelt Peter Landman. Peter is Manager IT Beheer bij Logicx en onder andere verantwoordelijk voor de beveiliging van de negen Logicx locaties. “Onze werkzaamheden voeren we meestal uit in opdracht van de Wegenwacht, ANWB Alarmcentrale en andere alarmcentrales. We werken door heel Europa.”

Foto’s als bewijslast

Voor het bedrijfsonderdeel Transport had Logicx een speciale wens. Peter Landman legt uit: “Dit bedrijfsonderdeel transporteert voertuigen; gestrande voertuigen, zoals auto’s, motoren, campers en caravans, maar ook wel eens dure oldtimers. Dat is een hele verantwoordelijkheid. Helaas gaat er soms ook wel eens iets mis tijdens het transport en loopt een voertuig schade op. Het komt ook voor dat een klant achteraf schade claimt waarvan niet duidelijk is wanneer en door wie deze is veroorzaakt. In dat geval hebben we behoefte aan bewijslast. Bij ons partnerbedrijf Hendriks in Lottum (waar alle in het buitenland gestrande voertuigen binnenkomen) zag mijn collega Björn van Ewijk (manager Berging en Transport) hiervoor een oplossing. We hebben daarop Mactwin gevraagd om voor ons een passend systeem te bedenken.”

En dat is gelukt. Op de Logicx locatie in Wenum-Wiesel (bij Apeldoorn) draait het inmiddels al een tijdje. “Ieder voertuig dat binnenkomt, leggen we vast op beeld. De chauffeur die het voertuig heeft opgehaald, heeft meestal ook al foto’s gemaakt van de status op het moment van transport. Hierdoor hebben we op diverse ijkmomenten foto’s van het voertuig en kunnen we dus precies achterhalen waar in de keten een eventuele schade is ontstaan. Bij disputen over schade gebruiken we nu de foto’s als bewijslast,” vertelt Landman.

Fototunnel met 8 camera’s

De foto’s worden gemaakt met acht beveiligingscamera’s die zijn geplaatst onder een overkapping. “Met deze acht camera’s (4 op de staanders van de overkapping, 2 in de nok, 1 aan de voorzijde en 1 aan de achterzijde) kunnen we het voertuig rondom fotograferen. Dat gebeurt overigens vanuit de control room die grenst aan de fototunnel”, aldus Landman. Met een druk op de knop activeert een medewerker het camerasysteem. Op zijn scherm ziet de medewerker live de foto’s die worden gemaakt en na afloop slaat hij ze op bij het kenteken van het desbetreffende voertuig. Zolang de foto’s worden gemaakt, brandt er ook een rood stoplicht in de tunnel en mag het voertuig dus niet van positie veranderen. De camerabeelden worden gedurende een jaar bewaard. Dit is wettelijk ook toegestaan omdat er geen personen in beeld worden gebracht. Peter Landman en zijn collega’s geven aan erg blij te zijn met de fototunnel. Logicx overweegt om in de komende jaren ook andere punten in hun transportketen uit te rusten met een dergelijk systeem.

Volg ons op Linkedin

Vaste beveiligingspartner Logicx

Mactwin is al 15 jaar de vaste beveiligingspartner van Logicx. Erik van Hoogdalem, accountmanager bij Mactwin: “Wij verzorgen de (geïntegreerde) beveiliging en toegangscontrole van alle locaties. Die locaties zijn gekoppeld aan een centraal beheersysteem waardoor Logicx bijvoorbeeld de toegangsrechten tot de verschillende locaties centraal kan toekennen of intrekken. Hoewel nu nog niet actief, is ook een koppeling met het HRM-platform mogelijk, zodat het toekennen of intrekken van toegangsrechten geheel automatisch gebeurt bij in- of uitdiensttreding.” Een ander onderdeel van de geïntegreerde beveiliging is een centraal videomanagementsysteem. Peter Landman: “Camera’s houden 24/7 toezicht op de buitenterreinen van onze locaties. Dat moet ook wel. Er staan allerlei (kostbare) voertuigen op ons terrein. Sinds we een contract hebben met de landelijke politie staan er bovendien ook in beslag genomen voertuigen. Auto’s die betrokken waren bij een ongeval bijvoorbeeld of auto’s die zijn ingezet bij een misdrijf en waar nog een sporenonderzoek op moet plaatsvinden. Het spreekt voor zich dat wij er alles aan (moeten) doen om deze voertuigen veilig op te slaan.”