Camerasysteem houdt toezicht op windturbines

Op dit moment produceren zo’n 2200 Nederlandse windturbines voor 2,4 miljoen huishoudens windenergie. Het aantal turbines groeit gestaag. Alleen al in 2015 kwamen er 153 nieuwe (hoogrendement) windturbines bij. Camerasystemen worden ingezet voor de beveiliging en operationele procesbewaking van de windturbines.

Mactwin heeft de afgelopen jaren meerdere windturbineparken in Nederland voorzien van camerasystemen. Account Manager Erik van Hoogdalem legt uit dat de windturbines voorzien worden van camera’s die ingezet worden voor verschillende doeleinden. “Van beveiligingscamera’s nabij de toegangsdeur van de windturbines tot PTZ speeddome camera’s bovenop de gondel van de turbine.”

Veelzijdig gebruik van camerabeelden

De PTZ speeddome camera’s bovenop de gondel van de windturbine zijn vooral bedoeld om de operationele werking van de windturbine te controleren. Van Hoogdalem: “Middels de PTZ camera’s heeft de beheerder van de turbine volledig zicht op de gondel en rotorbladen. Hij gebruikt de camera’s onder andere voor visuele inspecties, controle op ijsafzetting op de rotorbladen en het monitoren van bewegende slagschaduw op woonhuizen.”

“Ook worden de PTZ camera’s gebruikt om op afstand mee te kijken tijdens de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden en worden de spectaculaire camerabeelden voor commerciële doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens presentaties en om ‘live’ te publiceren op websites voor aandeelhouders van de windturbines.”

Om het komen en gaan bij de windturbine te kunnen monitoren, heeft Mactwin direct boven de toegang ook een camera geplaatst. Deze houdt toezicht op de deur die leidt naar de lift en de machineruimte.

Uitzonderlijk sterke en robuuste camera

De PTZ-speeddome camera bovenop de gondel van de windturbines moet onder extreme omstandigheden functioneren. Er is sprake van grote temperatuurverschillen, (zout) water, stof en windbelasting (trillingen en schokken). De camera die Mactwin heeft geselecteerd, is dan ook uitzonderlijk sterk en robuust. Hij is bestand tegen deze extreme omstandigheden en beschikt bovendien over de juiste beschermingsklasse (IP68). Bovendien beschikt de camera over een geïntegreerde duurzame siliconen wisser die haarscherpe camerabeelden onder alle omstandigheden garandeert.

Magneetbevestiging

Zeker bij bestaande windturbines is het monteren van een camera tegen de mast van de windturbine lastig. Boren in de staalconstructie is niet toegestaan en het definitief verlijmen is vaak niet wenselijk. Van Hoogdalem: “De door ons ontwikkelde magnetische constructie, die we al vaker succesvol hebben toegepast, is dan een prima alternatief. De camera’s zitten net zo stevig gemonteerd als bij een geschroefde bevestiging.”

Beheer en onderhoud volledig op afstand

Het beheer en onderhoud van camera’s die op grote hoogte of andere moeilijk bereikbare locaties zijn gemonteerd, is natuurlijk niet praktisch. Daarom zijn de windturbine camera’s aangesloten op het Mactwin Operation Center. Hierdoor kan het beheer en onderhoud van de camera’s volledig op afstand plaatsvinden zonder het operationele proces van de turbine te onderbreken. Van Hoogdalem: “Vanuit het Mactwin Operation Center monitoren we dagelijks de werking van de geïnstalleerde camerasystemen. We beoordelen ondermeer de complete werking van de camera’s, de beeldkwaliteit en de opnamecapaciteit. Zo nodig doen we remote een aanpassing.”

Volg ons op Linkedin