Camera’s verhogen veiligheid in de verzinkhal

The Coatinc Company heeft de veiligheid voor het personeel verhoogd, door in de verzinkhal camera’s en microfoons in te zetten. Deze vervangen het menselijk toezicht tijdens het meest risicovolle moment van het verzinkproces.

The Coatinc Company behandelt staal- en metaalproducten om deze te beschermen tegen corrosie. Op 3 locaties in Nederland heeft The Coatinc Company zinkbaden om producten thermisch te verzinken. Dit is een eeuwenoud proces waarbij staal in gesmolten zink van zo’n 450 graden wordt gedompeld.

Henk van de Streek, bedrijfsleider bij de Coatinc vestiging in Groningen, legt uit dat de veiligheid van het personeel hun hoogste prioriteit heeft. “Het moment dat producten in contact komen met het zink is risicovol. Het zink kan gaan spetteren en er kunnen (kleine en grote) ontploffingen plaatsvinden. Daarom worden tijdens het onderdompelen de deuren gesloten zodat het zinkbad volledig is afgesloten. In de deuren zitten raampjes waardoor de medewerkers het proces kunnen volgen. Die deuren bieden echter geen 100% garantie. Daarom hebben we nu aanvullende maatregelen genomen waarmee we de veiligheid van onze mensen kunnen garanderen.”

Camera’s en microfoons vervangen ogen en oren

Vanaf nu hoeven de medewerkers van The Coatinc Company niet meer door de ruitjes in de overkapping te kijken of alles goed gaat. Het menselijk toezicht is op het risicomoment vervangen door camera’s (Cemacs Video Management) en microfoons.

Erik Poulussen, Accountmanager bij Mactwin, vertelt: “Aan de beide kopse kanten van het zinkbad hebben wij in totaal vier camera’s geplaatst en twee richtmicrofoons. De camerabeelden en het geluid komen binnen op een groot beeldscherm in de, speciaal hiervoor aangelegde, control room. Overigens zijn camera’s en microfoons buiten de overkapping van het zinkbad geplaatst vanwege de hoge temperaturen daarbinnen. Zodra de overkapping helemaal dicht zit en de materialen boven het zinkbad hangen, bedienen de verzinkers vanuit de gesloten control room de takel. Met behulp van de zeer scherpe camerabeelden en via het geluid van de bijbehorende richtmicrofoons, kunnen ze het laten zakken van de materialen in het zinkbad nauwgezet volgen. Sterker nog: door de lengte van het bad en de stoom- en rookvorming, hebben de verzinkers met de camera’s beter zicht dan voorheen via de ruitjes. Maar het allerbelangrijkst is natuurlijk dat de medewerkers tijdens het risicomoment op veilige afstand van het zinkbad staan.”

Volg ons op Linkedin

Verhoogde veiligheid en procesefficiency

Hoewel veiligheid met stip bovenaan stond bij het aanschaffen van het Cemacs Video Management systeem, biedt het systeem ook enkele interessante nevenvoordelen. Doordat er nu beter zicht is op het dompelen van materialen, kan het aantal dompelingen per dag stijgen en wordt minder zink gebruikt. Henk van de Streek: “De medewerkers die met het nieuwe systeem werken, voelen zich aanzienlijk veiliger en ervaren dat het systeem hen helpt om efficiënt te kunnen werken. We zullen de camerabeelden overigens ook gebruiken om nieuwe medewerkers op te leiden en als bewijsvoering bij eventuele klachten.”

De komende periode implementeert Mactwin bij de zinkbaden van alle Nederlandse vestigingen en de Belgische locatie van The Coatinc Company een Cemacs Video Management systeem met microfoons.