De druk op de gezondheidszorg is groot, wachtlijsten voor operaties en behandelingen zijn lang. Patiënten willen snel geholpen worden en wanneer dit niet altijd lukt, kan dat leiden tot frustratie. Door de coronapandemie is de druk op de zorg toegenomen, wat ook heeft geleid tot een toename van agressie. Deze ontwikkeling zien we in ziekenhuizen met name op de eerste hulp. Daarom worden er bodycams in ziekenhuizen ingezet. Het zichtbaar dragen van bodycams en het waarschuwen dat men gefilmd wordt, heeft een preventieve werking.

Voordelen van bodycams voor ziekenhuisveiligheid

Een groot voordeel van geavanceerde bodycams is dat ze duidelijke opnames maken als er sprake is van agressie, hiermee beschikt men direct over bewijsvoering. Daarbij is het mogelijk om beelden van bodycams real-time te streamen, zodat beveiligingspersoneel bij een gevaarlijke situatie, zoals verbale of fysieke agressie, inzicht heeft en direct actie kan ondernemen.

Beveiligingstechnologie in de zorg

Het gebruikersgemak van de oplossing is zeer belangrijk. Het doel van de oplossing is om de gebruikers te ontzorgen, niet om additionele complexiteit toe te voegen aan een al zeer hectische werkomgeving. Om dit te bereiken is het van belang een oplossing te selecteren die eenvoudig is in beheer en snel met het zoeken en analyseren van incident opnames.

Veilige opslag en privacy

Naast de voordelen biedt de inzet van bodycams ook belangrijke vereisten op het gebied van privacy en gegevensbescherming. De veilige opslag van videobeelden, zowel lokaal als in de cloud, is een vereiste. Om de privacy te waarborgen, is een sterke encryptie van belang, zodat onbevoegden geen toegang hebben tot de beelden. Ook dienen patiënten te worden geïnformeerd dat zij op video worden opgenomen, conform de AVG-richtlijnen.

Verder is de mogelijkheid van een volwaardige integratie van de bodycams met andere veiligheidssystemen van belang. Het is namelijk mogelijk om de beelden van de bodycams te koppelen aan bestaande videomanagement oplossingen en alarmsystemen, waardoor automatisch waarschuwingen kunnen worden gegenereerd als er sprake is van een incident.

Implementatie en ondersteuning

Het implementeren van bodycams als onderdeel van een totaaloplossing en het hiermee voorkomen van agressie zorgt voor een verbetering van de veiligheid in een ziekenhuis. De gebruiker kan daarbij niet over het hoofd worden gezien. Gebruikerstraining, onderhoud en technische ondersteuning voor de bodycams zijn inbegrepen in de totaaloplossing.

Bodycams zijn een waardevolle investering die de agressie in een ziekenhuisomgeving kan verminderen of voorkomen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor uw (zorg)organisatie? Neem contact op met onze experts.