Biometrische Identificatie

Biometrie is het vaststellen en verifiëren van iemands identiteit aan de hand van zijn of haar unieke lichaamskenmerken. Denk hierbij aan een vingerafdruk, het gezicht, het aderpatroon in het oog, de iris en vinger- of handaders. Deze vorm van identificatie wordt gebruikt voor toegangscontrole en het verhoogt het beveiligingsniveau van uw bedrijf.

Biometrie is zeer betrouwbaar
Biometrie als identificatietechniek is over het algemeen een zeer betrouwbare. Lichaamskenmerken zijn immers niet te vervalsen, ze zijn niet overdraagbaar en gaan niet verloren. Dit in tegenstelling tot een toegangspas of -tag. Door een pas/tag te combineren met biometrische identificatie (twee-factor authenticatie) kunnen personen zeer betrouwbaar worden geïdentificeerd. Hierdoor verhoogt u het beveiligingsniveau van uw organisatie.

Werking van Biometrische Technologie

De meeste biometrische systemen werken op dezelfde manier. Om te beginnen wordt iemands biometrische kenmerk eenmalig vastgelegd in een unieke persoonlijke code (template genoemd). Deze code wordt opgeslagen in het systeem of in het geheugen van de pas van de gebruiker. Zodra deze persoon nu zijn kenmerk aanbiedt bij de biometrische lezer wordt er opnieuw een code gegenereerd die wordt vergeleken met de opgeslagen code. Komen deze overeen, dan wordt er toegang verleend.

Verschillende vormen van biometrische identificatie

Met een vingerlezer wordt de voor ieder mens unieke vingerafdruk gescand. Vingerafdrukken bestaan uit een aantal richels en groeven aan het oppervlak. Grofweg zijn er twee soorten vingerlezers: optisch en capacitief. Het verschil zit hem in de wijze waarop de vingerafdruk wordt gescand. Hoewel het steeds lastiger wordt, is manipulatie nog altijd mogelijk.

Met aderherkenning worden de bloedvaten in een lichaamsdeel, zoals de handpalm, vinger of het oog (retina), vastgelegd en gebruikt om een persoon te identificeren. Het aderpatroon van iedere persoon is uniek. Het principe van aderpatroonherkenning berust op het feit dat de hemoglobine in ons bloed infrarood licht absorbeert. Bij het aanbieden van bijvoorbeeld je handpalm bij een terminal wordt er infrarood licht op de palm geschenen dat vervolgens wordt opgevangen door een infraroodcamera. Doordat de hemoglobine in het bloed het infrarood licht absorbeert, valt dit licht niet op de sensor van de camera, waardoor er een uniek patroon gevormd wordt. Aderpatroonherkenning werkt alleen bij levende personen. Manipulatie is niet mogelijk.

Ieder gezicht heeft verschillende vaste kenmerken. Gezichtsherkenningsapparatuur maakt een foto van het gezicht en analyseert dit op vaste en/of unieke kenmerken. Door middel van algoritmes kan uit deze kenmerken een code worden gegenereerd die uniek is voor iedere persoon. Gezichtsherkenning biedt voordelen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en hygiëne. Bovendien is gezichtsherkenning tegenwoordig erg betrouwbaar. Lees ook ons artikel over gezichtsherkenning.

De iris, ook wel regenboogvlies genoemd, regelt de grootte van de pupil. Elke iris heeft een unieke structuur die met behulp van lichtstralen kan worden omgezet in een digitale code. Van de iris wordt een foto gemaakt waaruit zo’n 256 unieke meetpunten worden gehaald. Die geven het voor ieder individu unieke patroon weer. Voor zover bekend, is deze techniek niet te manipuleren.

Vergelijking Biometrische Technologieën

In onderstaand schema worden de meest voorkomende biometrische toegangscontroletechnologieën met elkaar vergeleken op 9 kenmerken. Het schema is een onderdeel van het BIESS (Best Practice) implementatiemodel voor toegangscontrole en helpt u bij het maken van een keuze voor de optimale technologie in uw situatie.

*    False Acceptance Ratio
**  False Rejection Ratio

Stel uw vraag aan onze specialisten

Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen uw wens graag naar een passende oplossing.