Banken Champignons: security ondersteunt distributieproces

In juni 2012 verhuisde het internationale distributiecentrum en de handelsdivisie van Banken Champignons naar een nieuw bedrijfspand in Wijchen. De oude locatie in Elst dreigde ingeklemd te raken tussen Arnhem en Nijmegen en het pand was eigenlijk te klein geworden. Bovendien waren de technische installaties zo langzamerhand aan vervanging toe. Het nieuwe pand is met z’n 10.000 m2 een stuk groter en voldoet aan alle moderne (hygiëne) eisen. Ook als het gaat om de door Mactwin aangelegde beveiligingsinstallaties. 
 
Jurgen Banken, commercieel directeur bij het familiebedrijf, vertelt dat Banken Champignons wekelijks ruim 650 ton verse paddenstoelen aflevert bij internationale retailers en food services. De oorsprong van het bedrijf ligt in de vijftiger jaren toen vader Banken – die overigens nog steeds actief is in het bedrijf – begon met het telen van champignons. Het telersbedrijf van toen is uitgegroeid tot de marktleider in de Benelux op het gebied van verse champignons. Banken Champignons kent anno 2012 een productiedivisie met drie productiebedrijven in Polen en België en een handelsdivisie gevestigd in het nieuwe pand in Wijchen. In Wijchen worden dagelijks verse paddenstoelen aangevoerd, afkomstig van zowel de eigen teeltbedrijven als van collega-telers. Het overgrote deel betreft (kastanje)champignons, maar Banken Champignons verhandelt ook exclusievere soorten, zoals oesterzwammen, truffels, cantharellen en eekhoorntjesbrood. Jurgen Banken: “In Wijchen controleren wij eerst de kwaliteit van de aangeleverde paddenstoelen. Daarna wordt het grootste deel ervan verpakt, zoals ze later ook in de supermarkt liggen. Een klein deel van de aangevoerde paddenstoelen wordt bij ons gesneden en vervolgens verpakt of verwerkt in complete maaltijden. Ongeveer 80 % van de paddenstoelen die wij verpakken of verwerken, gaat naar retailers of food services in het buitenland.”

 

Gecontroleerde omstandigheden

Dit alles, inclusief het vervoer, gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden. Jurgen Banken: “Wij moeten ons houden aan strenge internationale hygiëne-eisen. Bij de bouw van het nieuwe pand hebben we hier in alle opzichten rekening mee gehouden. Zo is de temperatuur in de meeste ruimtes en in onze vrachtauto’s constant slechts 2˚C; paddenstoelen verouderen namelijk snel en kunnen slecht tegen temperatuurswisselingen. Maar ook komt het productiepersoneel binnen via een eigen ingang. Om in de productieruimtes te komen, moeten zij eerst door een zogenaamde hygiënesluis: een kleedkamer met ondermeer douches en voor iedere medewerker een eigen locker.” Voor poort, buitendeur, lockers en tijdregistratie gebruiken de medewerkers een en dezelfde toegangstag. Omdat er dagelijks paddenstoelen worden aan en afgevoerd, kunnen de eigen chauffeurs met hun toegangstag 24/7 de poort en een enkele toegangsdeur openen. Externe chauffeurs kunnen zich via de intercom melden. Een medewerker van de transportafdeling krijgt deze oproep op zijn mobiel binnen, waarna hij op afstand de poort kan openen. Erik van Hoogdalem, Accountmanager bij Mactwin, vertelt dat het toegangscontrolesysteem is gekoppeld aan zowel de inbraakmeld- als de intercominstallatie. “Hiermee hebben we een volledig geïntegreerd systeem gerealiseerd dat helemaal aansluit bij de wensen van en het dagelijks gebruik bij onze opdrachtgever.”

Geavanceerde IP HD camera’s bewaken processen

In en om het pand van Banken zien we nogal wat camera’s hangen. Jurgen Banken legt uit dat een groot deel van de buitencamera’s bedoeld is voor algemeen toezicht om het pand. “De overige buitencamera’s en de binnencamera’s zijn zodanig geplaatst dat ze toezicht houden op onze (logistieke) processen. Binnen en buiten zijn bijvoorbeeld camera’s geplaatst bij onze dock shelters. De buitencamera’s geven een beeld van de bezette en vrije dock shelters, terwijl de binnencamera’s de pallets registreren die in de vrachtwagens worden geladen.“ “Deze HD camera’s lezen als het ware de etiketten met verzendgegevens die op de pallets zijn geplakt”, vult Erik van Hoogdalem aan. “Hierdoor weet Banken Champignons precies wanneer welke zending is geladen in welke vrachtwagen. Om de juiste camera voor dit doel te selecteren, hebben we in een vroeg stadium en nog in het oude pand verschillende camera’s en lenzen getest. De HD camera’s van Bosch kwamen als beste uit de test. Vanuit het gebruiksvriendelijke BVMS videomanagement platform kan onze opdrachtgever het camerasysteem beheren en bedienen en de camerabeelden opnemen en bekijken.”


Brandveilig

Conform de eisen uit het Bouwbesluit en het bestek, is het pand voorzien van een geïntegreerde niet-automatische brandmeld- en ontruimingsinstallatie. “Gezien de omvang van het pand is het verdeeld in verschillende brandcompartimenten die van elkaar gescheiden zijn door brandwerende (WBDBO) gevels en scheidingswanden”, vertelt Erik van Hoogdalem. Op verschillende plaatsen lopen er echter dwars door de scheidingswanden transportbanden. Om desondanks aan de eisen ten aanzien van de brandwerendheid te voldoen, worden de transportbanden bij een brandmelding eerst opzij gestuurd (dit nadat het productieproces automatisch is stopgezet), en daarna worden de brandluiken gesloten. Aan beide zijden van de brandluiken zijn Dual Ray melders van Bosch toegepast. Deze melders zijn uiterst nauwkeurig en ongevoelig voor temperatuurschommelingen en bijvoorbeeld stoom. Een ander type brandmelder zou als gevolg van de warmte-, stoom- en condensproductie in de aangrenzende ruimtes (zoals de ruimte waar lege retourkratten worden gewassen) te vaak een ongewenste brandmelding geven. Van Hoogdalem: “Met de door ons geïmplementeerde brandmeld- en ontruimingsinstallatie voldoet Banken Champignons aan alle gestelde eisen. Bovendien is uitbereiding in de toekomst eenvoudig, dankzij de modulaire opbouw van het systeem.”

Klaar voor de toekomst

Jurgen Banken is erg blij met het nieuwe, duurzame pand. “Voorlopig kunnen we hier goed uit de voeten. Met het pand, inclusief alle technische (beveiligings)installaties, zijn we klaar voor de toekomst.”