De nieuwste generatie auto’s zit boordevol sensoren en slimme technologieën. Zo ook de nieuwste modellen van Volvo, die uitgerust zijn met krachtige LiDAR-systemen. Een opmerkelijk gevolg: mensen die een video of foto maken van zo’n Volvo, merken ineens dat hun smartphonecamera permanent beschadigd raakt.

 

Smartphone kapot door LiDAR van auto

In dit artikel van TopGear wordt beschreven hoe een gebruiker zijn telefooncamera onherstelbaar beschadigde door simpelweg een Volvo EX90 te filmen. Dit werd krachtig geïllustreerd in deze Reddit-video, waarin de LiDAR-puls zichtbaar een brandplek achterlaat op de camerachip.

Hoe is dat mogelijk?

Veel LiDAR-systemen werken met krachtige lasers in het infrarood-spectrum (meestal rond 905 of 1550 nm). Hoewel ze voor het blote oog vaak onzichtbaar zijn, kunnen ze met hoge intensiteit en zonder bundelspreiding recht in een lens branden — en zo schade veroorzaken.

Maar hoe zit dat dan bij LiDAR in securitysystemen?

Deze situatie roept direct de vraag op: zijn LiDAR-sensoren in onze beveiligingsoplossingen ook gevaarlijk voor camera’s of ogen? Het korte antwoord: nee — althans, niet als je kiest voor de juiste sensoren.LiDAR in automotive toepassingen moet op grote afstand obstakels detecteren in een complexe, snel veranderende omgeving. Daarom werken ze met veel vermogen en sterk gefocuste bundels. In beveiligingstoepassingen zoals perimeterdetectie of binnen monitoring is dat zelden nodig. Hier draait het eerder om nauwkeurigheid en betrouwbaarheid dan om extreem bereik.

 

Niet alle LiDAR is schadelijk

Zoals ook GlassAlmanac beschrijft, is het belangrijk onderscheid te maken tussen LiDAR-systemen met hoge vermogens (voor zelfrijdende voertuigen) en systemen die ontworpen zijn voor veiligheid én veiligheid van gebruik.

Een goed voorbeeld daarvan is de Ouster OS1, een sensor die Mactwin toepast in diverse securityoplossingen. Deze werkt op een golflengte van 865 nm en voldoet aan de Class 1 eye-safe norm volgens IEC/EN 60825-1:2014, wat betekent dat de laser veilig is voor menselijk gebruik — óók bij direct zicht in de bundel.

Zoals uit de datasheet blijkt:

In tegenstelling tot de eerder genoemde Volvo-LiDAR, zijn deze bundels breed genoeg en van laag vermogen om geen schade te veroorzaken aan optische sensoren of het menselijk oog.