Bedrijfsprocessen zijn steeds vaker mede afhankelijk van de aanwezige camerasystemen. Om alarmmeldingen op te volgen of incidenten te reconstrueren bijvoorbeeld. Maar wat nu als de stroom uitvalt? Vallen al deze processen dan stil? Is uw organisatie dan niet meer veilig? Of hoeft u zich helemaal geen zorgen te maken omdat u de noodzakelijke noodstroomvoorzieningen (UPS -Uninterruptible Power Supply – in jargon) heeft getroffen?
In tegenstelling tot inbraak-, brandmeld-, en toegangscontrolesystemen, blijkt bij camerasystemen de noodstroomvoorziening nogal eens vergeten te worden. Afhankelijk van het doel en de functie van het camerasysteem heeft dit ernstige of minder ernstige gevolgen. Zo kan het zijn dat u uw camerasysteem inzet om live toezicht te houden. Valt het camerasysteem uit, dan vervalt het toezicht en moet u op zoek naar een alternatief om hetzelfde beveiligingsniveau te behalen. Ook als camerabeelden worden gebruikt om alarmmeldingen te verifiëren, kan de veiligheid van uw organisatie in het gedrang komen. Er zijn voor de alarmopvolging immers geen live camerabeelden meer beschikbaar. Het reconstrueren en analyseren van incidenten of het opsporen van daders wordt lastig zonder beeldmateriaal.
Uitval van de netspanning, maar ook overspanning door blikseminslag, kan bovendien leiden tot schade aan opslagmedia en elektronica in het algemeen. Stroomonderbrekingen zijn bijvoorbeeld slecht voor een harde schrijf en ze verkorten de levensduur aanzienlijk. Overspanning kan een kettingreactie aan schade opleveren aan de elektronische componenten van alle op het stroomnetwerk aangesloten apparatuur.
Welke onderdelen camerasysteem op UPS aansluiten?
Een camerasysteem bestaat uit diverse componenten, die allemaal (direct of indirect) zijn aangesloten op het stroomnetwerk. Stroomuitval of overspanning kan elk van deze componenten raken. Om te kunnen beoordelen welke componenten aangesloten moeten worden op een UPS, moet de impact van een stroomonderbreking of -overspanning op elk van deze onderdelen in kaart worden gebracht. Vaak is dit veel meer dan alleen de opnameapparatuur en de camera’s zelf. De onderdelen in de IT-omgeving, zoals switches, routers en servers, mogen zeker niet over het hoofd worden gezien. Een vaak vergeten onderdeel is ook de verlichting. Als de stroom uitvalt in donkere ruimtes bijvoorbeeld, moeten niet alleen de camera’s zelf blijven functioneren, maar moet er ook voldoende licht blijven branden om goede opnames te kunnen maken. Alternatief is dat de camera’s zelf over infrarood licht beschikken. Afhankelijk van de systeemopbouw, hoeven overigens niet alle individuele camera’s te worden aangesloten op de UPS, maar volstaat het om de switches aan de sluiten op de noodstroomvoorziening. In dat geval blijft ook de (LED) infraroodverlichting van de camera’s functioneren bij stroomuitval.
Hoe werkt een UPS?
Een UPS heeft een 12 volt accu die – zolang er stroom is – volledig geladen is. Bij spanningsuitval staat de accu spanning af aan alle aangesloten apparatuur. Voor techneuten: de 12 volt (gelijk) spanning wordt omgevormd naar 230 volt (wissel)spanning. Bijna alle UPS-modellen zijn ook voorzien van overspanningsbeveiliging. Het hangt van de grootte van de accu en het vermogen van de aangesloten apparatuur af hoe lang de UPS zonder stroom de aangesloten componenten kan voeden. Het is belangrijk om dit vooraf te berekenen, zodat ook bedacht kan worden wat er moet gebeuren indien de stroom langer uitvalt dan de UPS-accu aankan. Voor sommige getroffen systeemonderdelen, zoals PC, managed switch, NAS en recorder, kan worden ingesteld dat ze na een bepaalde tijd (na stroomuitval) gecontroleerd worden afgesloten. Hierdoor is in elk geval de kans op gegevensverlies minimaal. Ook kan een geautomatiseerde waarschuwing worden verzonden bij een vooraf vastgestelde accucapaciteit. Tot slot: accu’s van een UPS gaan helaas ook niet eeuwig mee. Ze dienen gemiddeld om de 3 jaar vervangen te worden, net als de accu’s van uw alarmsysteem.
Offline of online UPS?
Er bestaan in basis twee soorten UPS: offline en online. Bij de offlineversie is de beveiligingsapparatuur niet standaard verbonden met de accu van de UPS. Pas bij spanningsuitval wordt overgeschakeld naar de accu. Dit gaat binnen 10 ms en dat is snel genoeg om de aangesloten apparatuur te laten doorwerken. Bij een online UPS is de apparatuur direct verbonden met de accuspanning van de UPS. Als de spanning uitvalt, is er geen enkele onderbreking. De apparatuur is immers al verbonden met de accuspanning. Ook fluctuaties vanuit het spanningsnetwerk worden op deze manier opgevangen. Een online UPS is – mede door deze functionaliteit – wel wat duurder dan een offline-versie.
Advies nodig?
Wilt u meer weten over noodstroomvoorzieningen voor camerasystemen? Maak dan eens een afspraak met één van onze experts.