Beveiligingssystemen die met elkaar en met andere bedrijfssystemen samenwerken en communiceren zijn effectief, intelligent en leveren met elkaar een hoog niveau van beveiliging. De communicatie tussen de verschillende onderliggende systemen (van allerlei fabrikanten) is mogelijk dankzij interfaces en een overkoepelend security management systeem. Als het managementsysteem en de onderliggende beveiligingssystemen echter door dezelfde fabrikant worden gemaakt en samengevoegd, spreken ze al dezelfde ‘taal’ en vormen ze samen één geheel. In dit artikel leest u wat de voordelen zijn van een dergelijk ‘unified systeem’.
Om informatie van de deelsystemen te vertalen naar het managementsysteem en andersom zijn in een unified systeem geen koppelingen nodig. U implementeert slechts één platform dat meerdere beveiligingssystemen bevat, zoals inbraakbeveiliging, toegangscontrole of cameratoezicht. U kunt een ‘unified systeem’ het beste vergelijken met Microsoft Office. Al naar gelang de behoefte, gebruikt u meer functionaliteiten en kunnen alle applicaties met elkaar communiceren. Niet onbelangrijk is dat data veilig – dat wil zeggen automatisch versleuteld – wordt verzonden. Het uitwisselen van informatie gaat bovendien makkelijk én volledig; zonder dat er functionaliteit verloren gaat in de ‘vertaling’. Zo zijn bijvoorbeeld alle functies van het Video Management Systeem beschikbaar bij het terugzoeken van beelden bij een gebeurtenis vanuit het toegangscontrole systeem.
De gebruikersinterface van een unified systeem biedt dan ook beduidend meer functionaliteit dan die van een standaard integrated systeem waarin componenten van meerdere fabrikanten samenwerken. Via de unified gebruikersinterface kunt u alle componenten – alsof het één systeem betreft – op alle niveaus monitoren, bedienen en beheren. Dit geldt ook voor de logging-, dashboard- en rapportage-mogelijkheden.
Gebruiksgemak en efficiënte incidentopvolging
Een belangrijk voordeel van een unified systeem is dat het uit één softwarepakket en één interface bestaat. U hoeft zich dus alleen díe software eigen te maken. Daarna kunt u alle samengevoegde systemen vanuit dezelfde interface configureren, bedienen, upgraden en beheren. De gemeenschappelijke interface biedt alle informatie uit de relevante deelsystemen, zoals (live) videobeelden, kentekens, toegangen, alarmen en intercomoproepen. Bij een unified systeem kunnen ook alle componenten, zoals camera’s, deuren en intercoms, overzichtelijk worden gevisualiseerd in kaarten en plattegronden; met actieve iconen die meldingen geven bij een gebeurtenis.
Als er sprake is van een incident, dan krijgt de operator een allesomvattend beeld van de situatie. Hij is volledig situationally aware en kan het incident dus snel en effectief opvolgen. Een unified systeem kan verder verbanden leggen tussen events uit de verschillende systeemcomponenten. Hierdoor kunnen valse alarmen worden uitgefilterd en krijgt u sneller inzicht in een gebeurtenis. Als gebruik wordt gemaakt van de app (die bijna dezelfde mogelijkheden biedt) kunnen ook de security managers via hun mobiel op de hoogte worden gebracht van de situatie.
Altijd up-to-date en kostenefficiënt
Het beheer en onderhoud van unified systemen is eenvoudig en kostenefficiënt. De overkoepelende software en alle onderliggende pakketten die zijn verbonden met zelfde systeem kunnen in één keer worden geüpdatet of geüpgraded. Ter vergelijk: bij geïntegreerde oplossingen moeten updates en upgrades worden doorgevoerd in alle individuele systemen. Dankzij het centrale beheer en onderhoud waarborgt u bovendien de continuïteit van de onderliggende systemen en heeft u de zekerheid dat de systemen na een update of upgrade nog steeds goed met elkaar communiceren. Dit laat bij een geïntegreerde oplossing nogal eens te wensen over. Een bijkomend voordeel tot slot is dat het (enige) onderhoudscontract van unified oplossingen heel overzichtelijk is.
Tot slot
Dankzij de genoemde efficiency voordelen vallen de Total Cost of Ownership (TCO) van unified systemen gunstig uit, zeker op de lange termijn. Wanneer u reeds bestaande systemen heeft, dan lijkt het logisch om deze te integreren via een overkoepelend integratieplatform. Toch kan ook dan een unified systeem het overwegen waard zijn, dankzij de gunstige TCO en alle bovengenoemde voordelen.