Na een bouwperiode van bijna 20 jaar werd op 19 november 2015 het totaal vernieuwde Station Arnhem Centraal officieel geopend. Hoewel er in de loop der jaren veel over te doen is geweest, is het eindresultaat indrukwekkend. Futuristisch, vinden velen. ProRail (naast Gemeente Arnhem en de NS een van de opdrachtgevers) omschrijft de stationshal als ‘een verankerd schip op een golvende zee dat goed past bij het glooiende landschap van de Gelderse hoofdstad’.
Lastig ontwerp
De Arnhemse stationshal is gebouwd naar een ontwerp van architect Ben van Berkel. Hoewel het ontwerp met uitsluitend golvende lijnen destijds met veel enthousiasme werd ontvangen, bleek de uitvoering ervan een crime. Aanvankelijk kon men niemand vinden die het golvende plafond durfde te maken. Uiteindelijk is een Groningse scheepsbouwer bereid gevonden om het plafond te maken uit grote stalen elementen zoals ook in de scheepsbouw worden gebruikt. Deze zoektocht heeft voor een flinke vertraging gezorgd in dit toch al zo tijdrovende bouwproject. Sinds 2010 is ook Mactwin betrokken bij de bouw van het nieuwe station in Arnhem. Mactwin heeft het station – in opdracht van bouwonderneming BAM – voorzien van een brandmeldinstallatie.
Uitdagingen
Account Manager Erik Poulussen van Mactwin: “Het brandveilig maken van de stationshal was geen sinecure. Naast de gebruikelijke branddetectie in de plafonds – middels een aspiratiesysteem – moesten bij iedere potentiële brandhaard ook detectiepunten worden aangelegd. In prullenbakken, in de kaartjesautomaten en in alle verlichte borden, zoals die met reisinformatie en de bewegwijzering. Hiervoor moest precies worden bepaald waar deze items (in een later stadium) werden geplaatst zodat wij de ervoor konden zorgen dat de leidingen op de juiste plaats lagen. Daarnaast stonden we voor de uitdaging om alle detectiepunten onzichtbaar weg te werken, dit vanuit esthetisch oogpunt en op nadrukkelijk verzoek van de architect.”
Het aanleggen van het aspiratiesysteem in de plafonds zorgde voor uitdagingen. “Zo moesten we door de vele golvingen in het plafond en de bijbehorende hoogteverschillen zorgvuldig berekenen hoe groot de aanzuigkracht van het aspiratiesysteem op de verschillende plekken moest zijn. Om 100% zekerheid te hebben over de goede werking van het systeem hebben we bovendien verschillende proefbranden uitgevoerd. Daarbij hadden wij natuurlijk ook te maken met de vele vertragingen die de bouw van het station heeft opgelopen. Hierdoor hebben wij gedurende 5 jaar, weliswaar met tussenpozen, werkzaamheden verricht. We hebben onze planning in al die jaren goed moeten afstemmen op die van de andere bouwpartners.”
Keuze aspiratiesysteem
De keuze voor een aspiratiesysteem in Station Arnhem Centraal heeft volgens Poulussen te maken met de enorme hoogte van sommige delen van de stationshal. “Om een snelle branddetectie te kunnen garanderen, moesten we wel met een actief aanzuigsysteem werken. Bovendien wilde de architect in zijn prachtige ontwerp zo min mogelijk gewone brandmelders zien. Alleen de winkelunits zijn voorzien van standaard rookmelders. In de stationstunnel is overigens een terugblaasinrichting aangelegd om het stof dat in de aanzuignippels komt met een bepaalde interval uit de nippels te blazen.”
Geen standaard opdracht
Poulussen: “Het aanleggen van de brandmeldinstallatie bij Station Arnhem Centraal was alles behalve standaard. En hoewel we natuurlijk ook in minder veeleisende omstandigheden een perfecte oplossing kunnen realiseren, is dat wel precies waarin Mactwin excelleert ten opzichte van andere system integrators. We houden van een uitdaging en vinden altijd een passende oplossing, hoe bijzonder of lastig de omstandigheden ook zijn. Onze projectleiders zijn gewend om nauw samen te werken met andere bouwpartijen en flexibel te plannen.”