Total Security Concept ontzorgt Pathé

De 22 bioscopen van Pathé zijn goed beveiligd. Tegen brand, inbraak, overvallen en fraude. Sinds 8 jaar is Mactwin Security Solutions vaste beveiligingspartner. Bij Pathé Eindhoven spreken we met Nico Vertommen, senior manager operations, over risico’s en maatregelen en zijn toekomstvisie op beveiliging.

Pathé, de van oorsprong Franse bioscoopketen, heeft sinds de overname van Minerva Bioscopen in 2010, bijna de helft van de Nederlandse bioscoopmarkt in handen. Verspreid over 22 bioscopen, heeft Pathé maar liefst 200 zalen in Nederland. Tegenwoordig worden in die zalen niet meer alleen (3D) films gedraaid, maar kunnen bezoekers ook live registraties bijwonen van concerten of theatervoorstellingen. “En voor bepaalde doelgroepen organiseren we events, zoals de Ladies Nights en Cinemum voor ouders en hun baby”, aldus Nico Vertommen.

Camera’s ingezet tegen overval- en frauderisico

Vanzelfsprekend heeft Pathé zijn zaken voor wat betreft de beveiliging van de bioscopen goed voor elkaar. Dat moet ook wel, met ruim 13 miljoen bezoekers per jaar. Nico Vertommen: “Op safety gebied zijn alle noodzakelijke en – vanuit de wet- en regelgeving – verplichte maatregelen getroffen. En na een aantal overvallen aan het begin van deze eeuw, hebben we samen met Mactwin een security blauwdruk gemaakt. Een document waarin precies is vastgelegd welke maatregelen nodig zijn om het door ons gewenste beveiligingsniveau te realiseren. Natuurlijk hebben we deze voorgeschreven maatregelen bij al onze bioscopen doorgevoerd.” Met succes, want de laatste jaren heeft Pathé geen overvallen meer gehad. Belangrijk wapen in de strijd tegen overvallen en (interne) fraude, is de inzet van Cemacs Videomanagement. In iedere bioscoop zijn volop camera’s aanwezig. De beelden van deze camera’s worden vanuit het Cemacs platform per locatie uitgekeken en gemanaged. Zodra het ICT netwerk het toelaat, kan dit centraal vanuit het hoofdkantoor gebeuren.

Bij de entree van iedere Pathé bioscoop hangen aanzichtcamera’s die iedere bezoeker registreren. Verder hangen er verspreid door de publieke ruimtes overzichtcamera’s. In de bioscoopzalen zelf bevindt zich een camera die is gericht op het bioscoopdoek, zodat een technische storing in de filmvertoning direct wordt opgemerkt en kan worden hersteld. Bij Pathé Groningen heeft Mactwin een camera met video analyse geplaatst bij de uitgang. Deze uitgang bevindt zich direct bij de zalen en dus áchter de kaartcontrole. De camera geeft een alarm wanneer iemand door deze deuren van buiten naar binnen gaat, in plaats van andersom. Met de camera voorkomt Pathé dat mensen zonder te betalen naar de film gaan. “Camera’s zien ook toe op alle interne geldprocessen. Er zijn camera’s boven de kassa’s en in de ruimtes waar het geld wordt geteld. Van al onze camera’s gaat in eerste instantie een preventieve werking uit. Maar, de camerabeelden hebben ook al een aantal keren geleid tot het oplossen van een criminele zaak”, aldus Nico Vertommen.

Beperking van buit en buitkans

Camera’s alleen, zijn onvoldoende. Pathé heeft daarom ook geïnvesteerd in goede kluizen met tijdvertraging en toegangscontrolemaatregelen die onder meer moeten voorkomen dat bezoekers en andere onbevoegden in het personeelsgedeelte kunnen komen. “In Eindhoven bijvoorbeeld heeft Mactwin alle deuren die toegang geven tot de personeelsruimtes voorzien van vingerlezers. Dat is vanuit security oogpunt gedaan, zodat we zeker weten dat ruimtes waar bijvoorbeeld geld wordt geteld of waar dure en onmisbare apparatuur staat, niet door het publiek betreden kunnen worden. De vingerlezers hebben trouwens ook een praktisch voordeel. Ons personeel heeft nu immers geen sleutels meer nodig en kan deze dus niet meer vergeten of verliezen”, vertelt Nico Vertommen. De laatste jaren is er steeds minder cash geld in de bioscopen aanwezig. Ruim de helft van alle betalingen gebeurt tegenwoordig met PIN. Dat aandeel zal de komende jaren naar verwachting nog verder toenemen. Met al deze maatregelen is zowel de buit als de buitkans zeer beperkt.

Vernieuwing

Bioscopen zijn genoodzaakt om continu te innoveren. Nico Vertommen: “Bij Pathé vernieuwen we voortdurend. Denk aan ons uitgebreide dienstenaanbod en de diverse manieren waarop onze klanten hun ticket kunnen kopen.” Ook in de inrichting van de bioscoop zie je deze innovatiedrang terug. Tijdens ons bezoek aan Pathé Eindhoven wordt daar de laatste hand gelegd aan het vernieuwen van de entree, balie en de shop. Zodra je de bioscoop binnenkomt, kun je terecht bij een van de vele ticketautomaten. De baliemedewerk(st)er is er nog wel, maar krijgt steeds meer een informatie- en hostfunctie. Via de kaartcontrole komt de bezoeker vervolgens in de shop. Van de oude bekende verkoopbalie is niets meer te bekennen. In de shop kun je alles zelf pakken; van je drankje tot de popcorn. Bij de uitgang van de shop reken je je spullen af bij de kassa. Hierna loop je naar een van de vele zalen voor de filmvoorstelling. Vanzelfsprekend is Mactwin als beveiligingspartner nauw betrokken bij dit soort verbouwingen. Als processen worden veranderd of verplaatst, moeten ook de security systemen daarop worden aangepast. “Het is erg prettig dat we dan op onze partner kunnen rekenen. Zo’n verbouwing kent bijvoorbeeld een erg strakke planning die nogal wat vraagt van de betrokken partijen.”

Volg ons op Linkedin

Toekomstvisie en Total Security Concept

In diverse gesprekken met Nico Vertommen heeft Mactwin onlangs een ‘total security concept’ gepresenteerd waarover Vertommen erg enthousiast is. Hij legt uit hoe dit concept eruit ziet. “Onze beveiligingspartner zal ons op beveiligingsgebied volledig ontzorgen. Dit betekent dat we onze partner kunnen afrekenen op het gerealiseerde beveiligingsniveau. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de meerjaren Service Level Agreements (SLA’s) die we – misschien wel op abonnementsbasis – aangaan.” De rol van een beveiligingspartner van Pathé is dus veel meer omvattend dan die van een leverancier. “Ik wil geen camera’s kopen, maar goede camerabeelden die ons relevante (stuur) informatie leveren. Iedere dag opnieuw”, aldus Nico Vertommen. Deze wens past uitstekend binnen het ‘total security concept’ dat Mactwin presenteerde. Beveiligingssystemen kunnen centraal, vanuit het Mactwin Operation Center (MOC), worden gemanaged en beheerd. Precies zoals dat nu al kan voor Cemacs Video Management. Storingen of een slecht camerabeeld kunnen snel worden opgelost. Bij voorkeur op afstand vanuit het MOC en soms zelfs voordat de opdrachtgever het zelf in de gaten heeft. Nico Vertommen: “Natuurlijk vereist dit moderne en geïntegreerde IP security systemen. Alleen dan kunnen onze systemen en camerabeelden op afstand makkelijk worden gemanaged en beheerd. Die slag zullen we bij Pathé de komende jaren moeten maken.”