Voorkom een criminele aanval in 3 stappen

Vaak schrijven we over hoe je een crimineel kunt signaleren en vertragen. Maar hoe mooi zou het zijn wanneer we criminelen kunnen ontmoedigen? Zodat zij überhaupt niet gaan aanvallen.In elk geval niet bij u…

Om te weten hoe u criminelen kunt ontmoedigen, moeten we eerst inzicht hebben in de werkwijze van criminelen en hun organisaties. Want we hebben het hier over georganiseerde criminaliteit. Criminelen slaan pas toe als er een aantrekkelijke en bereikbare buit is. Verder moet de kans om weg te komen met de buit en deze daarna ook te kunnen gebruiken, groot zijn (motivatie). Andere voorwaarden zijn: voldoende kennis hebben of kennis kunnen verzamelen over de doelorganisatie en beschikken over voldoende goede middelen (gereedschappen, vluchtauto’s, etc.) en vaardigheden (mogelijkheden).

Motivatievsmogelijkheden

Minutieuze voorbereiding

Professionele criminelen bereiden hun aanval zorgvuldig voor. Ze lopen het liefst zo min mogelijk risico en gaan daarom zeer planmatig te werk. Na het selecteren van het potentiële target, beginnen ze met een ‘criminele SWOT-analyse’. Ze zetten de kansen en bedreiging op een rij en kijken naar de sterktes en zwaktes. Hiervoor verzamelen ze op allerlei mogelijke manieren informatie, bijvoorbeeld door hun target te observeren en via social media of personen inlichtingen te verzamelen. Op basis van de vergaarde kennis, nemen ze een go- / no-go-beslissing. Ze besluiten of een aanval zin heeft of dat uitgeweken moet worden naar een ander target.

Nadat de beslissing tot een aanval is genomen, plant de criminele organisatie de aanval nauwgezet en worden de benodigde middelen/tools verzameld. Soms voert de criminele organisatie nog een zogenaamde dry run uit voordat ze echte aanval inzetten. Dit om vast te stellen of het geplande aanvalscenario ook in de praktijk werkt.

Crimineel Planning Proces

Ontmoedig en voorkom een aanval in 3 stappen

Als uw organisatie een potentieel target is, dan doet u er goed aan om deze criminele business case zo snel mogelijk de nek om te draaien. Hoe dichterbij het moment van feitelijke aanval, hoe moeilijker het wordt om de criminelen van hun geplande aanval te laten afzien. Voorkom een aanval door onderstaande 3 belangrijke stappen.

1. Geheimhouding (DENY)

Zorg ervoor dat de criminelen niet kunnen beschikken over informatie (online, op papier of via medewerkers) die belangrijk voor ze is bij het plannen van een aanval. Bijvoorbeeld informatie over wie er werken, wat de routines zijn en welke beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. Het ontbreken of niet kunnen vinden van informatie maakt de criminelen onzeker. Ze kunnen nu niet goed bepalen wanneer en waar ze moeten aanvallen om succes te hebben. Deze onzekerheid kan eraan bijdragen dat ze uw organisatie minder aantrekkelijk vinden dan vergelijkbare targets waarover wel informatie beschikbaar is.

2. Detectie (DETECT)

Detecteer het als onbevoegden informatie opvragen of ophalen. Camerasystemen kunnen signaleren dat er verdachte bewegingen rond uw pand zijn. Zorg dat medewerkers alert zijn en dat uw leveranciers geen informatie lekken (verhalen, referenties, foto’s). En verzeker u ervan dat u een melding ontvangt van de gemeente wanneer iemand bouwtekeningen van uw pand opvraagt. Het gaat erom dat de kans dat criminelen betrapt worden op het verzamelen van informatie (op welke manier dan ook) zo groot mogelijk is.

3. Ontmoediging (DETER)

Ontmoediging is de communicatie over de faalkans en onzekerheid. Communiceer dat het onmogelijk is om informatie te verzamelen en dat als je op verkenning gaat of informatie vergaart, je direct wordt gedetecteerd. En ook dat het feitelijk aanvallen direct (in vroeg stadium) wordt opgemerkt. Laat zien dat de bouwkundige beveiligingsmaatregelen die je hebt getroffen solide zijn. Dat door een krachtige en adequate response de aanval zal mislukken en de heterdaad pakkans groot is. Criminelen hebben het snel in de gaten als dit niet zo is. Door deze communicatie beïnvloed je de perceptie van de criminelen. Ze gaan jouw organisatie als een moeilijk te benaderen target zien. Hoewel de potentiële buit aantrekkelijk is, is het risico op mislukking groot en moeten er (onevenredig) veel inspanningen worden verricht. Uw organisatie is voor hen een slechte businesscase. Ze zullen in de meeste gevallen daarom afzien van een aanval op uw organisatie en zich focussen op een minder beveiligd object.

Volg ons op Linkedin

Een ladder bij de buren…

Tot slot is het ook belangrijk om u bewust te zijn van uw omgeving. Wat gebeurt er bij uw buren, concurrenten of bij vergelijkbare organisaties? Hoe onaantrekkelijker u bent (t.o.v. anderen) of juist hoe sterker u beveiligd bent, hoe groter de kans is dat de crimineel u als een te moeilijk te bereiken target ziet. Deze toets moet u periodiek herhalen omdat de situatie bij u en bij anderen in rap tempo kan veranderen.

Wees bestand als ze komen!

Een solide ontmoedigingsstrategie is echter geen garantie dat ze niet zullen komen. Niet alle criminelen maken een goede business case en sommigen zullen de potentiële buit bij uw organisatie onweerstaanbaar vinden. Niet alleen is een integraal beveiligingsplan nodig, ook bouwkundige maatregelen zijn noodzakelijk. Dit om een eventuele aanval te vertragen waardoor er voldoende tijd is voor de opvolging (het mobiliseren en ter plaatse komen van de juiste hulpverleners).

Mactwin Cash Security producten ontmoedigen criminelen

Mactwin ontwikkelde in de afgelopen jaren veel verschillende cash security producten, waaronder de MactwinBox; een intelligente waardetransportkoffer die bij een overval het geld verminkt. Dit product is een goed voorbeeld van hoe je een crimineel kunt ontmoedigen. De kans op een succesvolle overval (lees: buit) op deze waardetransportkoffer is namelijk nihil. Bij een aanval wordt het geld in de koffer immers (automatisch) verminkt en het verminkingsproces is niet meer te stoppen. Ook niet door de geld- en waardetransporteurs zelf. Geweld inzetten tegen deze mensen heeft dus ook geen enkele zin. Na de invoering van deze waardetransportkoffer destijds, wisten criminelen binnen de kortste keren dat een aanval op een waardetransporteur geen zin meer had. Het aantal overvallen daalde drastisch en de medewerkers van de waardetransporteur konden hun werk weer veilig doen.

Een ander voorbeeld is GlueFusion: een geldcassette met ingebouwde module voor lijmverminking. GlueFusion verlijmt de bankbiljetten in de geldcassette binnen de kortste tijd aan elkaar. Zodat er een ‘baksteen’ van biljetten ontstaat. Biljetten zullen onmiddellijk scheuren wanneer geprobeerd wordt ze los te maken. De toegepaste lijm kan niet worden opgelost of op andere manieren worden verwijderd. Het geld is compleet waardeloos. Niemand zal een ‘baksteen’ van biljetten of losse snippers accepteren als betaalmiddel en de verminkte biljetten passen ook niet in betaalautomaten.

Deze beide oplossingen slopen de business case van criminelen. Aanvallen op geldkoffers of geldautomaten met GlueFusion resulteren in een waardeloze buit. Dit ontmoedigt de criminelen waardoor ze uiteindelijk op zoek zullen gaan naar een ander target.