Museum Volkenkunde is buitengewoon goed beveiligd. Dat moet ook wel met alle kostbare collecties die er tentoongesteld worden. Met gepaste trots vertelt Dick Slingerland, hoofd beveiliging, hoe hij er met zijn team voor zorgt dat het Leidse museum veilig is en er geen diefstal of beschadiging van de tentoongestelde stukken kan plaatsvinden.
Over de beveiliging van het museum is door Slingerland, met zijn team en beveiligingspartner Mactwin, goed nagedacht. Het museumgebouw is van buiten naar binnen doeltreffend beveiligd met een mix van bouwkundige, elektronische en organisatorische maatregelen. Het gebouw is bovendien verdeeld in diverse compartimenten. Slingerland vertelt: “Níemand komt buiten sluitingstijd bij onze waardevolle stukken. Als iemand het pand al weet binnen te komen, dan wordt deze persoon direct gesignaleerd en krijgt de beveiliging een alarmmelding. Wil je in een van de tentoonstellingszalen komen, dan moet je ook nog eens diverse beveiligde toegangen passeren. En zelfs dan heb je niet zomaar een buit te pakken. Vrijwel alle stukken staan in goed beveiligde vitrinekasten; met minimaal dik glas en detectie. Natuurlijk hebben we ook afdoende maatregelen getroffen om een eventuele brand snel te signaleren en zo nodig direct een pand of een gedeelte ervan te ontruimen.”
Moderne integratietechniek biedt nieuwe mogelijkheden
“Als beveiligingspartner ontzorgt Mactwin ons volledig: van een gedegen advies tot en met de implementatie en het (remote) beheer van onze beveiligingssystemen”, vertelt Dick Slingerland. “Recent hebben ze bijna de gehele beveiligingsinstallatie vernieuwd, inclusief de brandmeld- en ontruimingsinstallatie. We kennen het bedrijf en zijn medewerkers inmiddels als prettig, slagvaardig en erg deskundig. Mactwin heeft na opdracht eerst onderzoek gedaan naar het actuele beveiligingsniveau en de stand van de techniek. Daarna is een verbeterplan geschreven, dat vervolgens is uitgevoerd.”
Enthousiast vertelt Slingerland over de nieuwe mogelijkheden die hij inmiddels heeft, zoals de IP HD camera’s en het Cemacs platform. “Doordat alle beveiligingstechniek volledig is geïntegreerd in dit security management systeem, krijgen onze medewerkers in de meldkamer bij een alarmmelding – of die nu van het toegangscontrolesysteem of bijvoorbeeld de brandmeldinstallatie komt – direct een plattegrond te zien met daarop de locatie van de alarmmelding. Bovendien worden meteen de bijbehorende camerabeelden getoond. De camerabeelden van de nieuwe camera’s zijn erg duidelijk en vanzelfsprekend veel beter dan de beelden van de oude analoge camera’s. Ook kunnen vanuit Cemacs veel systeemonderdelen worden bediend en beheerd. Zo kan op afstand toegang worden verleend, kunnen we ingrijpen op de brandmeldinstallatie of kan een ontruiming per gebied worden gestart.”
Het museum heeft verder gekozen voor het nieuwste ontruimingssysteem van Bosch: Paviro. Het systeem biedt de hoogste geluidskwaliteit en kent het laagste stroomverbruik van alle systemen in zijn klasse. Bovendien is het systeem extreem flexibel (zowel qua ontwerp als tijdens het gebruik) en kan het worden bediend met behulp van een app op een mobiel apparaat. Naast het nieuwe camerasysteem en de brandmeld- en ontruimingsinstallatie plaatste Mactwin ook 7 nieuwe centrales in een netwerk. Verder werden de oude proximity paslezers vervangen door de beter beveiligde Desfire lezers. Als een tentoonstelling dat vereist, plaatst Mactwin tijdelijk aanvullende detectie in de zalen en vitrines.
Beveiligingsprocedures
Naast de geïmplementeerde beveiligingstechniek hanteert het museum ook strenge procedures gedurende de openingsuren van het museum: leveranciers of andere gasten mogen uitsluitend onder begeleiding van een personeelslid binnen komen. Verder houden twee medewerkers vanuit de beveiligingsloge de camerabeelden in de gaten. Als zij een verdachte situatie signaleren, dan volgen ze deze nauwlettend. Bijvoorbeeld door met de camera’s in te zoomen of de betrokken personen te volgen via de camera’s. Ook het sluiten van het museum gebeurt volgens een vast protocol waarbij de beveiligingsmedewerkers één voor één de zalen controleren, afsluiten en in alarm zetten.
Systeembeschikbaarheid op afstand gemonitord
Tot slot vertelt Slingerland enthousiast over de mogelijkheden van het Mactwin Operation Center (MOC). “Vanuit het MOC worden onze beveiligingssystemen op afstand gemonitord. Zijn de accu’s laag, de camerabeelden niet meer goed, is een melder vervuild of defect, dan zien ze dat in het Mactwin Operation Center en kan direct actie worden genomen. Mactwin probeert dit zoveel mogelijk op afstand te doen waardoor het milieu minder belast wordt en wij kosten en tijd besparen. Dit is wat ons betreft een belangrijke meerwaarde van Mactwin.”
Over het museum
Museum Volkenkunde toont in acht prachtige zalen 4000 unieke volkenkundige objecten uit Afrika, Azië, China, Indonesië, Japan en Korea, Noord-, Midden- en Zuid- Amerika, Oceanië en de Poolgebieden. Naast de vaste tentoonstelling zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Museum Volkenkunde is tevens een belangrijk Europees expertisecentrum op het gebied van mondiale culturen.
Het museum is sinds 1937 gehuisvest in het oude academische ziekenhuis van Leiden; een monumentaal pand midden in de stad. Zo’n 15 jaar geleden werd het pand ingrijpend verbouwd. “Alleen de buitengevel en het dak stonden nog”, vertelt Slingerland. “De binnenzijde hebben we volledig aan onze specifieke behoeften – ook voor wat betreft de beveiliging -kunnen aanpassen. Overigens botsten we daarbij zo nu en dan wel met de architect; het bekende spanningsveld ‘functionaliteit versus esthetiek’. Gelukkig hebben we wat de beveiliging betreft nauwelijks concessies hoeven doen. Wel zijn diverse componenten van de brandmeldinstallatie in de kleur van het interieur gebracht.”