Op bedrijventerrein Krayersmolen in Apeldoorn is dit voorjaar het ‘Werkgebouw Zuid’ van de gemeente Apeldoorn in gebruik genomen. In het moderne, iconische pand met zicht-architectuur in veel staal en glas, zijn verschillende diensten samengebracht, zoals de beheer- en onderhoudsdienst van de gemeentelijke werven, een deel van de brandweer, de ambulancedienst van Connexxion en Foenix Kringloop en Re-integratie. Mactwin Security Solutions verzorgde er de integrale beveiliging.
Drie jaar geleden kreeg Martijn van Kampen, bouwprojectmanager bij de Gemeente Apeldoorn, opdracht een gebouw te ontwikkelen waarin verschillende (gemeentelijke) diensten gehuisvest konden worden. Martijn van Kampen: “Deze diensten waren verdeeld over diverse locaties in Apeldoorn. Sommige locaties, zoals die van de ambulance-dienst waren logistiek niet erg handig gesitueerd, andere locaties waren sterk verouderd en zouden flink gerenoveerd moeten worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het samenvoegen van de diensten op een nieuw te bouwen locatie goedkoper was dan het onderhouden of renoveren van de huidige locaties. En ook in de toekomst zullen we met deze nieuwbouw geld besparen. Dit omdat we de kosten van verschillende ondersteunende faciliteiten, zoals de schoonmaak, kantinevoorziening en vergaderruimtes, nu met elkaar kunnen delen.”
Concept maximaal doorgevoerd
Het is een hele prestatie geweest om het nieuwe pand in slechts 3 jaar tijd te realiseren; van planvorming, architectenselectie en aanbesteding tot en met de daadwerkelijke bouw en de oplevering. Met het door het (gelegenheids)architectenduo Courage Architecten uit Apeldoorn en Mies Architectuur uit Ede ontworpen gebouw heeft de gemeente er een prachtig pand bij. Niet alleen van buiten, maar ook aan de binnenkant is het gebouw uitgevoerd met veel, in zwart gespoten, staal. Het geeft het gebouw een robuuste, industriële uitstraling. Dit wordt nog eens versterkt door de opengewerkte plafonds met zichtbare (zwarte) kabelgoten en buizen. Dat het concept maximaal is doorgevoerd, blijkt ook uit de brandmelders en deurdrukkers, die op verzoek van de architecten in zwart zijn uitgevoerd.
De onderverdieping van het gebouw wordt gebruikt door de onderhoudsdiensten, brandweer, ambulance en de kringloopwinkel. Op de bovenverdiepingen liggen de kantoorruimtes, vergaderplekken en kantine.
Beveiligingssystemen gekoppeld met P2000
Werkgebouw Zuid is uitgerust met diverse beveiligingssystemen, zoals een brandmeld- en ontruimingsinstallatie, toegangscontrolesysteem, inbraakbeveiliging, een camerasysteem en een intercominstallatie. Deze verschillende systemen zijn zoveel mogelijk geïntegreerd met behulp van het Cemacs Security Management Systeem van Mactwin. Martijn van Kampen: “De separate systemen zijn met elkaar, maar ook met het P2000 communicatiesysteem van de brandweer geïntegreerd. Zodra er een melding via P2000 binnenkomt en er dus ergens in Apeldoorn of omgeving een brand woedt, klinkt er een ander signaal dan bij een interne brandmelding. Door de integratie worden bij een externe brand bovendien de deuren in de looproute naar de brandweerwagens opengestuurd zodat de brandweermannen en -vrouwen zo snel mogelijk de wagens kunnen bereiken. Ook de roldeur waardoor de wagens naar buiten rijden, gaat in dat geval automatisch omhoog.” Dankzij het Cemacs integratieplatform, komen alle meldingen van de verschillende beveiligingssystemen centraal binnen. Het platform bevat bovendien de plattegronden van het gebouw, waardoor snel duidelijk is waar een eventuele melding vandaan komt.
Zonering
Vanwege de grootte van het pand en de verschillende gebruikers zijn het ontruimings-, toegangscontrole- en inbraakmeldsysteem in zones verdeeld. “Zouden we dat niet doen, dan zou bij een interne brandmelding aan de ene kant van het gebouw, het totale pand worden ontruimd. Dat gaat in eerste instantie veel te ver. De fysieke afstand van de ene naar de andere kant bedraagt een kleine 200 meter.”, zegt Martijn van Kampen. De zonering in het toegangscontrolesysteem heeft vooral te maken met de verschillende gebruikers. Iedere medewerker heeft een toegangspas gekregen. In het toegangscontrolesysteem is bepaald waar in het gebouw en wanneer deze toegang geeft. Die persoonlijke pas wordt overigens ook voor andere doeleinden, zoals het kopiëren, gebruikt. Alleen de openbare zones, zoals de trappenhuizen en de kantine, zijn voor alle medewerkers toegankelijk. “Het was een grote puzzel om dit allemaal te bepalen.” Ook de inbraakmeldinstallatie is in zones verdeeld. Deze zones zijn noodzakelijk omdat er 24/7 brandweer- en ambulancemedewerkers in het pand aanwezig zijn. Dit in tegenstelling tot de andere diensten in het pand.
Camera’s houden overzicht
Op het buitenterrein van het werkgebouw hangen diverse camera’s. Deze zijn vooral bedoeld om overzicht over het terrein te houden. Martijn van Kampen: “Ook de werfbeheerders maken handig gebruik van het camerasysteem. Zij kunnen nu op de camerabeelden zien dat er een auto aankomt en vervolgens vanaf hun iPad de poort of een deur opensturen. Dat is natuurlijk een erg praktische toepassing.”
Tevreden
Martijn van Kampen heeft 3 jaar lang keihard gewerkt om Werkgebouw Zuid te realiseren. Op het moment van ons interview worden de laatste restpunten aan het gebouw afgewerkt. Over de rol van Mactwin in dit nieuwbouwtraject is hij erg positief. “Mactwin heeft goed met ons meegedacht en is in staat geweest om een goed functionerend integraal én gebruiksvriendelijk beveiligingssysteem te realiseren. Voor safety en security. Ook de koppeling met het P2000 systeem functioneert prima.”