Kies de juiste toegangspassen of -tags

Veel organisaties gebruiken tegenwoordig toegangssystemen met toegangspassen of tags om de toegang te regelen. Wanneer u hiervoor kiest, is het belangrijk dat u de juiste toegangspassen (smartcards) of tags en het bijbehorende communicatieprotocol met encryptiestandaard selecteert. Houd bij het selectieproces onder andere rekening met het volgende.

  • Toepassing: alleen toegangsverlening of ook voor andere toepassingen, zoals frisdrankautomaten of follow-me printing
  • Gewenste leesafstand
  • Gewenst beveiligingsniveau
  • Kosten toegangspassen of tags bij kleine of grotere aantallen

Draadloze Communicatietechnieken

Proximity technologie (een soort RFID) is de meest gebruikte identificatiemethode in toegangspassen of tags. Er is een groot aantal Proximity technologieën. De meeste zijn ‘proprietary’ en slechts in een beperkt aantal systemen of lezers inzetbaar. Dient een kaart voor meerdere systemen geschikt te zijn, dan wordt meestal gekozen voor kaarten met een Mifare classic of Desfire chip. Naast Mifare wordt ook de UHF technologie toegepast in toegangspassen of -tags. Near Field Communication (NFC) is een andere, vrij nieuwe, variant.

In Mifare toegangspassen of –tags zitten (smart) RFID chips voor de contactloze uitwisseling van gegevens op korte afstand (max. 10 cm). Het gebruik van deze chips is enorm toegenomen, vooral omdat ze zo goedkoop zijn. Ze worden onder andere gebruikt in bankpassen, de logistiek en detailhandel, maar ook in toegangspassen voor gebouwen en transactiesystemen.

Voor toegangscontrole zijn de varianten Mifare Classic en Mifare Desfire het meest voorkomend. De grootste verschillen tussen deze twee varianten zijn het beveiligingsniveau, de prijs en de manier waarop gegevens (versleuteld) worden opgeslagen. Zo zijn de gegevens op een Desfire EV1 chip beter beveiligd en bestand tegen hacken dan op de Classic chip.

Naast Mifare chips wordt ook de UHF technologie (Ultra-High Frequency) toegepast in passen of tags voor toegangssystemen. Het grote voordeel van UHF in vergelijking met bijvoorbeeld Mifare is dat een zeer grote leesafstand kan worden bereikt met de tags of kaarten. Zelfs met relatief kleine lezers is een leesafstand van enkele meters haalbaar. Een nadeel van de UHF-technologie is dat vooralsnog geen codering op de kaart wordt ondersteund en de kaart dus makkelijk te klonen is. Het beveiligingsniveau van UHF-kaarten is hierdoor lager dan die van bijvoorbeeld Mifare kaarten die gebruikmaken van een versleutelde code.

NFC is een variant op Proximity. Met deze nog relatief nieuwe draadloze communicatietechniek kunnen toegangsrechten worden toegekend aan en worden opgeslagen op de NFC-chip in een kaart of smartphone.

NFC biedt veel nieuwe mogelijkheden. Een smartphone uitgerust met NFC-chip wordt bijvoorbeeld uw portemonnee, personeelspas en vliegticket in één. Ook op het gebied van toegangscontrole zijn er veel nieuwe mogelijkheden.

Stel uw vraag aan onze specialisten

Hebt u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen deze oplossingen graag naar uw specifieke situatie. Neem daarom gerust contact met ons op!