Inbraakdetectie belangrijk onderdeel beveiligingsinstallatie

Inbraakdetectie is een belangrijk onderdeel van een doeltreffend beveiligingssysteem. Inbraakdetectoren zijn erop gericht indringers zo vroeg mogelijk te signaleren. Hoe eerder een indringer wordt gesignaleerd, hoe groter de kans is dat deze wordt aangehouden voordat hij zijn doel heeft bereikt.

Elke detector heeft zijn eigen detectie/werkingsprincipe, specifieke toepassing en voor- en nadelen. Er zijn detectoren voor binnen- en buitentoepassingen.

Inbraakdetectie en inbraakprincipes

Effectief beveiligd met OSVO®

Wilt u effectief beveiligd zijn tegen inbraak, dan is het zaak om vroegtijdig te signaleren en indringers te vertragen. Hierdoor is een snelle opvolging mogelijk en kan een inbraak worden voorkomen. OSVO® is een model van Mactwin waarmee effectieve inbraakbeveiliging ontworpen kan worden.

De basisprincipes van OSVO®; zijn: zo snel mogelijk signaleren, bouwkundige vertragingen aanbrengen binnen het detectieveld van de signalering en opvolging binnen de vertragingstijd. OSVO®; is onderdeel van Mactwin BIESS™ Best Practices.

Inbraakdetectie en buitenbeveiliging

Inbraakdetectie begint vaak bij de buitenschil. Onbevoegden moeten – zodra zij het (bedrijfs)terrein betreden – al worden gedetecteerd. Bij voorkeur nog vóórdat ze de kans krijgen uw pand binnen te gaan. Mactwin biedt hiervoor verschillende buitenbeveiligingssystemen:

Een ondergronds systeem is een onzichtbaar detectiesysteem dat bestaat uit leidingen gevuld met een vloeistof en sensoren die trillingen of drukverschillen waarnemen. Met dit systeem wordt een indringer vrijwel zeker gedetecteerd.

Er bestaan twee typen vrijstaande detectiesystemen: een digitaal radarsysteem en een actief infrarood systeem. Vrijstaande systemen zijn vooral geschikt wanneer de ondergrond niet kan of mag worden bewerkt. Een digitaal radarsysteem legt als het ware een ‘muur’ van radargolven om een terrein.

Wanneer er al een hek of muur om het terrein staat, kan daar vrij eenvoudig een detectiesysteem aan worden toegevoegd: een schrikdraadsysteem of een systeem dat werkt met een microfoonkabel die gevoelig is voor vervorming.

Voorkom manipulatie van inbraakdetectie

Sommige vormen van inbraakdetectie zijn te manipuleren. Dat is niet eenvoudig (zoals in de video’s van BNN’s Proefkonijnen hiernaast te zien is), maar als de crimineel over voldoende kennis van de detectoren en hun werkingsprincipes beschikt, is het met enige inspanning soms wel mogelijk.

Het eenvoudigst te manipuleren zijn de passieve infrarood melders. Dit gebeurt bijvoorbeeld door ze af te plakken, af te dekken of dicht te spuiten. Gelukkig zijn er detectoren met maskeerdetectie (antimaskdetectie) op de markt. Een goed voorbeeld is de PIR detector die continu de lichtdoorlaatbaarheid van het schermpje meet.

Stel uw vraag aan onze specialisten

Heeft u vragen over onze security oplossingen, dan staan onze medewerkers voor u klaar. Zij vertalen deze oplossingen graag naar uw specifieke situatie. Neem daarom gerust contact met ons op!